23.4 C
Larissa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΣκωτσέζικο ντουζ από τη λιβυκή ηγεσία στον Ερντογάν –...

Σκωτσέζικο ντουζ από τη λιβυκή ηγεσία στον Ερντογάν – Την Πέμπτη στην Άγκυρα ο Ν. Δένδιας

Διαδέχονται η μία την άλλη οι εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, με αφορμή και την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, η οποία μετατίθεται για την Πέμπτη, λόγω της αυριανής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στο Ουκρανικό ζήτημα, με την προ ολίγου τηλεφωνική επικοινωνία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν. Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Να αποκωδικοποιήσει το σκωτσέζικο ντους και μάλιστα εις διπλούν που της επιφύλαξαν οι λιβυκές αρχές επιχειρεί η Άγκυρα, τη στιγμή που η Αθήνα μετρά κέρδη στο διπλωματικό ταμείο που κάνει μετά την επίσκεψη Δένδια στη Βεγγάζη.

«Εάν επιδείξουμε κάποια μικρή προσπάθεια μπορούμε να υλοποιήσουμε επιτεύγματα που προς το συμφέρον όλων» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντουλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

«Ο αγαπητός αδερφός Ντμπεϊμπά έχει επανειλημμένα δηλώσει πως αυτό το μνημόνιο εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα της Λιβύης.  Επαναβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας για αυτό το ζήτημα, σήμερα» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στον θετικό απολογισμό των διπλωματικών πρωτοβουλιών που έχουν ξεδιπλωθεί, προσμετράται το γεγονός ότι ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης «από την Τουρκία άνοιξε την πόρτα στην Ελλάδα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής του, ενώπιον του Νίκου Δένδια. Ο Κατράνι ευθυγραμμίστηκε με το ελληνικό σήμα για τις επιπτώσεις στις διμερείς αλλά και στις σχέσεις της Λιβύης με την ΕΕ, μιας ενεργοποίησης του τουρκολιβυκού συμφώνου. Ταυτόχρονα εμπεδώνεται η ελληνική παρουσία στην περιοχή, με συμμετοχή στην προσπάθεια σταθεροποίησης.

«Σε ότι αφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει αρνητική άποψη και δεν το έχει επικυρώσει»  είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Λιβύης Χουσεϊν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέζ Αλ Κατράνι.

Στην αποτίμηση της, η ελληνική διπλωματία βλέπει να μεγεθύνεται η απήχηση των ελληνικών μηνυμάτων που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον κύκλο των συναντήσεων του στη Λιβύη. Τη δήλωση για τον θεσμικό «πάγο» στο μνημόνιο Ερντογάν Σάρατζ, ενισχύει η παραπομπή στην αρνητική απόφαση του λιβυκού δικαστηρίου, αλλά και οι αναφορές στις επικείμενες εκλογές που φωτογραφίζουν την τουρκική ανάμιξη.

«Στην πορεία προς τις εκλογές δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση υλοποίησης αυτού του παράνομου μνημονίου» ανέφερε ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Δείγμα της νέας φάσης πάντως στην οποία φαίνεται να εισέρχονται οι ελληνολιβυκές σχέσεις είναι η απόφαση του επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης να ανταποδώσει το ταξίδι Μητσοτάκη στην Τρίπολη, σε διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας. Επίσκεψη που θα τραβήξει τα βλέμματα της τουρκικής διπλωματίας, η οποία προετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Νίκο Δένδια.

«Θα πρέπει να συζητήσουμε το θέμα των προκλήσεων, τον τρόπο με τον οποίο θα πάμε στην επόμενη φάση των διερευνητικών επαφών» τόνισε μιλώντας στον Σκάι ο υπουργός, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Δεν έχουμε ενεργητική πολιτική δεν έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων απέναντι στην Τουρκία» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε αυτό το κλίμα οι ακραίοι σύμμαχοι του Ερντογάν, επιστρατεύουν την πολεμική ρητορική εναντίον της Ελλάδας για την πολυεθνική, διακλαδική άσκηση Ηνίοχος.

«Οι μέντορες που βρίσκονται πίσω από την Ελλάδα παίζουν με το χάος, όταν με τις ασκήσεις αυτές παραβιάζονται τα σύνορά μας στον αέρα, στην ξηρά και τη θάλασσα» δήλωσε ο Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Η αυλαία για τον Ηνίοχο πέφτει στις 20 Απρίλιου.

Διπλωματική κινητικότητα σε Αθήνα, Άγκυρα, Τρίπολη

Μιλώντας για τη μετάθεση της συνάντησης Δένδια – Τσαβούσογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο διπλωματικός αναλυτής της δημόσιας τηλεόρασης, Νίκος Μελέτης, ανέφερε ότι οι δυο υπουργοί επικοινώνησαν τηλεφωνικά και έτσι η συνάντηση πάει για την Πέμπτη το απόγευμα, αν και αύριο ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στην Τουρκία έστω και για λίγο για την προγραμματισμένη επίσκεψη του στο Φανάρι και την συνάντηση με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Μελέτης: «Έχει κυλήσει αρκετός χρόνος από την τελευταία συνάντηση υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας χρόνος που ήταν πυκνός. Γιατί πλέον μετά τα Ίμια θα έλεγα ότι είχαμε το πιο βαρύ γεγονός στα ελληνοτουρκικά, το τουρκολυβικό Μνημόνιο, με την έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η συνάντηση της Αγκύρας δίνει την ευκαιρία για μια ανοικτή συζήτηση, καθώς είναι δεδομένο ότι θα τεθούν και από τις δυο πλευρές όλα τα ζητήματα. Η Αθηνά θα ξεκαθαρίσει σύμφωνα με πληροφορίες μας, ότι υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο για τη βελτίωση των σχέσεων αρκεί να υπάρξει βούληση και αποφυγή μονομερών κινήσεων που τορπιλίζουν το κλίμα».

Ο Νίκος Μελέτης συνέχισε λέγοντας ότι: «Και εάν ο κ. Ερντογάν δηλώνει ότι είναι δεσμευμένος για την ένταξη της χώρας του στην Ε. Ε., τότε θα πρέπει να το αποδεικνύει στην πράξη. Δεν είναι η καλύτερη στιγμή για την Τουρκία και δεν νομίζω ότι θα έχει διάθεση να τα ‘σπάσει’ και με την ΕΕ με δεδομένο το κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις του κ. Ερντογάν με τον Τζον Μπάιντεν αλλά και με την εμπλοκή της στην ουκρανική κρίση, που είναι casus belli για τον Βλαντιμρ Πούτιν.  Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις, δεν υπάρχουν θαύματα στα ελληνοτουρκικά και όταν υπάρχουν τέτοια είναι μάλλον δυσάρεστα.

Αύριο στην Αθηνά ο Μοχάμεντ Μένφι θα έχει συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και κατόπιν του υπουργού εξωτερικών στην Λιβύη. Διότι η Αθήνα προσφέρει πλήρως την στήριξη της στην Λιβύη, όμως κτίζει συγχρόνως τείχος απόκρουσης κάθε προσπάθειας εφαρμογής του τουρκολυβικού Μνημονίου.

Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του ο Λίβυος προσωρινός πρωθυπουργός που έχει δεσμούς με την Άγκυρα, μετά την συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογαν, δεν αμφισβήτησε φυσικά το Μνημόνιο αλλά έκανε αναφορά και στη διαδικασία διαλόγου προς το συμφέρον όλων των χωρών. Και αυτό το κρατάω μετά και την πρόταση και του κ. Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια χθες για επανάληψη των συνομιλιών εκεί που είχαν μείνει το 2010, οπού όπως έχω ξαναπεί ο χάρτης που οι ίδιοι είχαν προτείνει τότε απέρριπτε πλήρως τη λογική του τουρκολυβικου Μνημονίο.

Πάντως μέσα σε αυτό το κλίμα με το Αφγανιστάν, με την Ουκρανία και την κόντρα ΗΠΑ- Ρωσίας κανένας δεν θα ήθελε να δει ένταση και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Νίκος Μελέτης, Κατερίνα Φρύσσα

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα