21.9 C
Larissa
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΣωματείο οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων: «Όμηροι» χαμηλοσυνταξιούχοι και ορφανά παιδιά

Σωματείο οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων: «Όμηροι» χαμηλοσυνταξιούχοι και ορφανά παιδιά

Επιστολή του ΣΟΕΔ στον Υπουργό Εργασίας και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Αρ. Πρωτ. 10/2022
Βόλος, 12 Σεπ 2022



Προς : Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ΥΕΘΑ, ΥΦΕΘΑ
Κοιν. : Γ.Γ. ΥΕΘΑ, Βουλευτές ΒτΕ, Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, Α/ΓΕΑ,
Μ.Μ.Ε

Θέμα: Αίτημα για διόρθωση του πλαισίου απονομής συντάξεων από μεταβίβαση σε τέκνα θανόντων πριν την εισαγωγή του ν. Κατρούγκαλου – Εξομοίωση κατηγοριών δικαιούχων με σκοπό την αποφυγή ταλαιπωρίας και τη μείωση της γραφειοκρατίας

ΣΧΕΤ :

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ) δραττόμαστε της ευκαιρίας να σας παρουσιάσουμε ένα σοβαρό θέμα ανισότητας και αδικίας που προκύπτει για τους συνταξιούχους από μεταβίβαση, τέκνα ασφαλισμένων όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, των οποίων οι γονείς έφυγαν από τη ζωή πριν από την θέση σε ισχύ του ν. Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016), ήτοι μέχρι 12/5/2016.
Λόγω της βίαιης αλλαγής του συνταξιοδοτικού πλαισίου με τον νόμο αυτό, επήλθαν μεν ευνοϊκές αλλαγές για τους συνταξιούχους της κατηγορίας αυτής των οποίων οι γονείς έφυγαν από τη ζωή μετά την θέση σε ισχύ του νόμου, οι οποίες όμως δεν εφαρμόστηκαν ούτε επεκτάθηκαν στους ήδη την ημέρα εκείνη δικαιούχους. Οι νομοτεχνικές αυτές αβλεψίες είχαν ως συνέπεια την διαφοροποιημένη αντιμετώπιση των συνταξιούχων, παιδιών, φοιτητών και νέων, η οποία δεν εδράζεται σε καμία λογική βάση.
Συγκεκριμένα, σε όσους έγιναν συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας μετά τον νόμο Κατρούγκαλου επιτρέπεται, με μόνη προϋπόθεση την αγαμία ή την μη σύναψη συμφώνου συμβιώσεως ως το 24ο έτος που χορηγείται η σύνταξη, να εργάζονται. Αντίθετα, για τους «παλιούς συνταξιούχους» για να χορηγηθεί η σύνταξη μετά το 18ο έτος της ηλικίας τους, απαιτείται να μην εργάζονται και να σπουδάζουν (και μάλιστα σε τυπική βαθμίδα ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης, με συνέπεια να απολείπονται εκτός οι σπουδαστές σε ΙΕΚ/Κολλέγια κλπ.). Αποτέλεσμα αυτής της διαφοροποίησης είναι να μένουν τόσα παιδιά ανασφάλιστα, να μην δικαιούνται λοιπών προνοιακώνεπιδομάτων ούτε και επιδομάτων που δίνονται σε μη σταθερή βάση (όπως το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων).
Το ζήτημα, όμως δυστυχώς, είναι ακόμα πιο σύνθετο. Με κάθε μία αλλαγή του κατάστασής τους τα παιδιά του παλαιού καθεστώτος οφείλουν να αποστέλλουν δικαιολογητικά φοίτησης στον εκάστοτε αρμόδιο φορέα του ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ. Λόγω του φόρτου της εργασίας και της γραφειοκρατίας, η επεξεργασία του αιτήματος μπορεί να διαρκέσει ως και 1,5 χρόνο, διάστημα κατά το οποίο ο συνταξιούχος ούτε λαμβάνει σύνταξη, ούτε μπορεί να εργαστεί για να συμπληρώσει κάποιο εισόδημα που θα του επιτρέψει να ζήσει, ενώ ταυτόχρονα μένει εκτός περίθαλψης και τυχόν επιδομάτων (όπως αυτών των επικουρικών ταμείων, ΜΤΣ κλπ.! Ο παραλογισμός όμως δεν σταματά εκεί! Με την συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για την λήψη πτυχίου στην εκάστοτε σχολή, πρέπει να σταλούν πάλι δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την συνέχιση της φοίτησης, τα οποία θα εκτιμηθούν πάλι αφού διαδράμει σημαντικό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα ο συνταξιούχος νέος να «φυλακίζεται» εντός αυτής της διαδικασίας.
Τέλος, όταν τα χρήματα καταβάλλονται υπόκεινται στον ενιαίο φόρο εισοδήματος αναδρομικών, ύψους 22%, που είναι εντελώς άδικος καθώς αφενός μεν οι περισσότεροι συνταξιούχοι αυτού του τύπου δεν έχουν εισοδήματα που να ξεπερνούν την κατώτατη φορολογική βαθμίδα (9%), αφετέρου δε, για την καθυστέρηση καταβολής των ποσών πέραν του έτους στο οποίο αιτήθηκαν με τα δικαιολογητικά την καταβολή τους ουδεμία ευθύνη φέρουν.
Οι συνέπειες για την διοικητική διαδικασία είναι εξίσου σημαντικές. Η γραφειοκρατική επιβάρυνση των τμημάτων μεταβολών των ασφαλιστικών φορέων, η – ανώφελη – δαπάνη πολλών εργατοωρών για τον – εκ των υστέρων – υπολογισμό των δικαιούμενων ποσών, διαμοιρασμό μεταξύ των δικαιούχων τέκνων, περαιτέρω επανυπολογισμούς όπου αυτό απαιτείται κλπ, αποτελούν λίγες μόνο από τις παράπλευρες απώλειες μιας ρυθμιστικής αδικίας που επιμένει ήδη εδώ και 7 χρόνια.
Η λύση είναι απλή και εύκολη. Η εξομοίωση των συνταξιούχων τέκνων θανόντων πριν τη θέση σε ισχύ του νόμου με όσους ίδρυσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά από αυτήν θα συντελούσε δραστικά στη μείωση της ταλαιπωρίας και των διλημμάτων των συνταξιούχων, φοιτητών και νέων, οι οποίοι βρίσκονται από τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης αντιμέτωποι με τον κρατικό μηχανισμό που θα έπρεπε – ειδικά αυτούς – να τους στηρίζει αλλά και στη μείωση της γραφειοκρατίας, που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης.
Με την πεποίθηση ότι το αίτημά μας θα βρει ευήκοα ώτα και αποφασιστικά μυαλά, ζητούμε την άρση της αδικίας που συνοπτικά σας εκθέσαμε.
Επικοινωνία στο [email protected],, και τηλέφωνο 6972828656 Κοντούρης Δημήτριος, χειριστής θέματος Δημήτριος Απ. Καραγιάννη, δικηγόρος ΠΜΣ Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών. Τηλ. Επικοινωνίας 6977136024.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το πολύτιμο χρόνο σας.

Με ιδιαίτερη τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο                                                  Ο
Πρόεδρος                             Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Κοντούρης              Ευάγγελος Παπαευαγγέλου

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα