Έκτακτη συνεδρίαση για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα πραγματοποιεί την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος παρακολουθεί στενά τη νέα αυτή παραλλαγή που εντοπίστηκε και προκαλεί ανησυχία επειδή φέρει υπερβολικά μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Έως τώρα έχουν επιβεβαιωθεί δέκα κρούσματα, τρία στη Μποτσουάνα, όπου αρχικά βρέθηκε το νέο στέλεχος του ιού, έξι στη Νότια Αφρική και ένα στο Χονγκ Κονγκ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιολόγο δρα Τομ Πίκοκ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με τις βρετανικές “Γκάρντιαν” και “Ιντιπέντεντ”, ανησυχούν μήπως η νέα παραλλαγή επεκταθεί και πυροδοτήσει νέα κύματα της πανδημίας, που μάλιστα θα διαφεύγουν από τις άμυνες του οργανισμού.

Η παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων.

A.P

Κομισιόν: Covid-pass για ταξίδια με ισχύ 9 μηνών από τον πλήρη εμβολιασμό

Τις νέες συστάσεις της για την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω πανδημίας παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, προτείνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού να λήγει εννέα μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιαστικού κύκλου.

Η Κομισιόν λαμβάνει δηλαδή υπ’ όψη τις οδηγίες των ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών για χορήγηση ενισχυτικής δόσης έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού και δίνει περιθώριο τριών ακόμη μηνών ώστε τα κράτη μέλη να προσαρμόσουν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στην ενισχυτική δόση. Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να  έχουν λάβει την ενισχυτική τους δόση προκειμένου να ταξιδεύουν εντός Ένωσης χωρίς τεστ ή καραντίνα. Ως ημερομηνία εφαρμογής προτείνεται η 10η Ιανουαρίου.

Για την ενισχυτική δόση δεν προβλέπεται προς το παρόν λήξη, διότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά στοιχεία για τη διάρκεια της ανοσίας που δημιουργεί, μιλάμε για μια δυναμική κατάσταση που είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείται. Η Κομισιόν προτείνει επίσης την αλλαγή προσέγγισης για τις μετακινήσεις με έμφαση όχι στη χώρα προέλευσης αλλά στον εμβολιασμό. Δηλαδή βασικό κριτήριο για την ελεύθερη μετακίνηση θα είναι η εμβολιαστική κατάσταση των ταξιδιωτών και όχι το εάν προέρχονται από μια χώρα που βρίσκεται σε κόκκινη, πορτοκαλί ή πράσινη ζώνη.

Η 9μηνη ισχύς του πιστοποιητικού προβλέπεται και για όσους φτάνουν στην Ένωση από τρίτες χώρες. Όσοι έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια που δεν έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ.

A.P

Ανοίγει ο δρόμος για χορήγηση του εμβολίου της Pfizer στα παιδιά

Ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, μετά το «πράσινο» φως που άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Η δόση στα παιδιά αυτής της ηλικίας θα είναι μικρότερη από αυτή που χρησιμοποιείται σε παιδιά και εφήβους άνω των 12 ετών. Δηλαδή θα χορηγούνται 10 μg αντί για με 30 μg. Μετά τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, το κάθε κράτος θα αποφασίσει αν θα χορηγήσει το εμβόλιο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Στη χώρα μας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα λάβει αποφάσεις την ερχόμενη εβδομάδα. Η Πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε στην ΕΡΤ για το θέμα και τόνισε: «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη για το θέμα των εμβολιασμών παιδιών 5-11 ετών. Έχουμε προετοιμαστεί ακαδημαϊκά και περιμέναμε την έγκριση από τον ΕΜΑ».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Ως εκ τούτου , η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών υπερτερούν των κινδύνων.

Ανησυχητικές προβλέψεις και ρεκόρ εισαγωγών

Εξαιρετικά πιεστική παραμένει η κατάσταση στο ΕΣΥ λόγω της νέας επίθεσης του κορονοϊού, η διασπορά του οποίου δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Μάλιστα οι επιστήμονες προειδοποιούν για κλιμάκωση του πανδημικού κύματος μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Με 54.000 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα και το σύστημα υγείας να ασφυκτιά, δύσκολες προβλέπονται οι επόμενες εβδομάδες. Στην καρδιά των Χριστουγέννων οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα φανεί το πιο σκληρό πρόσωπο της πανδημίας στις εντατικές, με εκατοντάδες ασθενείς διασωληνωμένους.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 6.565 νέα κρούσματα, 621 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 78  συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια αγγίζει το 88%, περίπου 4.500 ασθενεις νοσηλεύονται, ενώ αύξηση κατά 16% παρατηρήθηκε στους θανάτους.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα επισήμανε την ανάγκη να τηρούν οι πολίτες τα μέτρα προστασίας και να πηγαίνουν έγκαιρα στον γιατρό αν έχουν συμπτώματα της Covid-19. Τα νοσοκομεία δοκιμάζονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ το μήνυμα ότι το κλειδί για την αναχαίτιση του κορονοϊού παραμένει ο εμβολιασμός γίνεται όλο και πιο έντονο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια της εμβολιαστικής κάλυψης και ο μεγάλος αγώνας που δίνεται στο ΕΣΥ, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει lockdown στον ορίζοντα, με την εφαρμογή των μέτρων.

Στην πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην Washington Post ο πρωθυπουργός: «Βλέπουμε τώρα μια έξαρση, αλλά πιθανότατα θα δούμε την κορύφωση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν κοιτάξετε τις επιδόσεις μας από την αρχή της πανδημίας, τα πήγαμε καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη δεδομένου ότι είχαμε ένα σχετικά υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Σήμερα, το 90% των ατόμων στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι».

Μονοκλωνικά Αντισώματα: Ξεκινά η χορήγησή τους

Τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσαν την έναρξη της χορήγησης των 2.000 Μονοκλωνικών Αντισωμάτων που έχει παραλάβει η Ελλάδα, καθώς συγκροτήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η Επιστημονική Επιτροπή η οποία θα εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις και υλοποιήθηκε η αναγκαία επέκταση στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η Ιατρική Αίτηση για τη χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 θα υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στη δίνη της πανδημίας η Ευρώπη

Στην τρίτη δόση και την επαναφορά των μέτρων περιορισμού στρέφονται όλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, καθώς τα κρούσματα ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο κάθε δύο ημέρες.

Στη Γαλλία, η αναμνηστική δόση θα μπορεί να χορηγείται πλέον σε όσους είναι άνω των 18 ετών, ενώ επιβάλλεται εκ νέου η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους.

Την ίδια ώρα στην Ιταλία, τα μέτρα αυστηροποιούνται για τους ανεμβολίαστους. Από τις 6 Δεκεμβρίου δε θα μπαίνουν σε κινηματογράφους, χώρους εστίασης και αθλητικούς αγώνες. Στο χώρο εργασίας και τα μέσα μεταφοράς θα μπορούν να εισέρχονται μόνο με αρνητικά τεστ. Ο εμβολιασμός επιβάλλεται υποχρεωτικά σε αστυνομία και στρατό.

Η Ευρώπη είναι σε απόγνωση απέναντι στο νέο κύμα, χωρίς κοινό σχέδιο και δράση, όπως είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στον ανταποκριτή της ΕΡΤ Κρίστιαν Μαυρή. «Στην πραγματικότητα, ο συντονισμός των ευρωπαϊκών χωρών υπάρχει μόνο στις προμήθειες. Για τα υπόλοιπα, δεν υπάρχει συγκεκριμένος συντονισμός» τόνισε.

Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανία ξεπέρασε τους εκατό χιλιάδες θανάτους από την αρχή της πανδημίας και η ίδια η Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για άμεση ενίσχυση των μέτρων.

Η κατάσταση ακόμα πιο τραγική στην Τσεχία που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων. Μέσα σε ένα μήνα οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία έχουν εξαπλασιαστεί.

Στα νοσοκομεία της Ολλανδίας έχουν ανασταλεί χημειοθεραπείες και μεταμοσχεύσεις, για να απελευθερωθούν κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Πηγη: ert.gr