ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΣτη σκιά της Όμικρον τα Χριστούγεννα – Πώς θα...

Στη σκιά της Όμικρον τα Χριστούγεννα – Πώς θα καθίσουμε στο γιορτινό τραπέζι

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα από το Larisa New στα αποτελέσματα αναζήτησης

Πρόσθεστε το larisanew.grστην Google

Στη σκιά της παραλλαγής Όμικρον, αλλά χωρίς lockdown με την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτές οι φετινές γιορτές στην Ελλάδα θα είναι πιο κοντά στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60, τα δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικες ενόψει των εορταστικών ημερών, τα μέτρα για την είσοδο στα θεματικά πάρκα αλλά και η έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης μόνο με PCR τεστ είναι κάποια από τα πιο πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας που συνεχίζει να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων.

Μάλιστα σήμερα εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας στα Χανιά της Κρήτης. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες για Κρητικό ο οποίος ήρθε από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Ο άνδρας, όπως και το στενό του περιβάλλον, έχουν τεθεί σε καραντίνα ενώ εμφανίζει ήπια συμπτώματα. Την ίδια ώρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζει το ενδεχόμενο η αναμνηστική δόση να γίνεται πριν την παρέλευση του εξαμήνου, και συγκεκριμένα εντός τετραμήνου.

Ένα δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικες ενόψει εορτών

Το μέτρο του self test που θα χορηγηθεί από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου «ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών», όπως είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξειδικεύοντας τα μέτρα.

Χριστούγεννα: Θεματικά πάρκα μόνο με εμβολιασμένους

Στα θεματικά πάρκα για τα Χριστούγεννα θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή με πιστοποιητικό νόσησης, ενώ τα παιδιά θα φέρουν self test 24ώρου.

Ο Θάνος Πλεύρης αποκάλυψε ότι η επιτροπή ήδη εισηγήθηκε να ανοίξει ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών, ωστόσο διευκρίνισε πως επειδή τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες διαφέρουν, θα είναι διαθέσιμα στη χώρα μας προς το τέλος Δεκεμβρίου. Όταν είναι διαθέσιμα θα ανοίξει και η ανάλογη πλατφόρμα εμβολιασμού.

Με PCR τεστ το πιστοποιητικό νόσησης

Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε αλλαγή και στον τρόπο έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης καθώς πλέον απαιτείται θετικό PCR τεστ. Μέχρι σήμερα, το ίδιο πιστοποιητικό μπορούσε να εκδοθεί και με θετικό rapid test. Με τον τρόπο αυτό αυστηροποιείται η διαδικασία.

Γ. Οικονόμου: Δεν υπάρχει απόφαση να κλείσουν τα γήπεδα

«Δεν υπάρχει απόφαση να κλείσουν τα γήπεδα, συνεχίζουμε στο ίδιο πλαίσιο λειτουργίας όλων των δημόσιων χώρων με βάση τα μέτρα προστασίας που έχουμε αποφασίσει το προηγούμενο διάστημα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η υποχρεωτικότητα είναι ένα εργαλείο, είναι το έσχατο μέσο για να προχωρήσει κανείς στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης η οποία εκτιμάται και αξιοποιείται ανάλογα με την εξέλιξη, τα επιδημιολογικά γεγονότα και τη δυναμική της πανδημίας. Η κυβέρνηση πήρε αυτή τη γενναία και υπεύθυνη απόφαση για αυτή την ηλικιακή κατηγορία. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της απόφασης αυτής, υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα υγειονομικά μέτρα, συνεχίζεται η προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στις υπόλοιπες κατηγορίες, και βεβαίως η μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Εδώ είμαστε, με αυτό τον τρόπο προχωρούμε και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε» πρόσθεσε για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας.

O κ. Οικονόμου ανέφερε ότι μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων υπήρξε σημαντική αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό των άνω των 60 ετών. «Συγκεκριμένα 30 ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού είχαμε 25.000 νέα ραντεβού, είχαμε δηλαδή υπερδεκαπλασιασμό των ραντεβού από την ηλικιακή κατηγορία αυτή που σπεύδουν να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει στις 18 Νοεμβρίου μια σειρά νέων μέτρων με τα οποία μεταξύ άλλων αποκλείονται οι ενήλικοι ανεμβολίαστοι πολίτες από όλους τους κλειστούς χώρους, όπως τα σινεμά, τα θέατρα, τα μουσεία και τα γυμναστήρια.

Σχετικό Άρθρο: Συνάντηση Μητσοτάκη – Κλούγκε: «Έχετε ένα πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού»

Πηγη: ert.gr

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών, μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το www.larisanew.gr και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα