21.9 C
Larissa
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΣτην εποχή των ποζιτρονίων το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Στην εποχή των ποζιτρονίων το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Εντός του 2022 αναμένεται να εγκατασταθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο



Λάρισας το υπερσύγχρονο μηχάνημα ποζιτρονιακής απεικόνισης, γνωστό και ως PET/CT, ένα από τα 4 μηχανήματα που θα εγκατασταθούν σε περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας -τα άλλα θα εγκατασταθούν στο Ηράκλειο, τα Ιωάννινα και την Αλεξανδρούπολη- στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία» ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Δύο σχεδόν χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης δωρεάς από τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρη Κατσικονούρη, η ανάδοχος εταιρεία θα εγκατασταθεί στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής προκειμένου να διαμορφώσει τους χώρους για την εγκατάσταση του μηχανήματος που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της υγείας στην Κεντρική Ελλάδα. Την έναρξη της διαδικασίας διαμόρφωσης των αναγκαίων χώρων σηματοδότησε η μεταφορά της γ κάμερας -μηχάνημα για τις εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής, γνωστές και ως «σπινθηρογραφήματα»- σε νέο χώρο του Εργαστηρίου, αφού προηγουμένως εγκαταλείφθηκε κάθε σκέψη για ανέγερση νέου κτιρίου ή επέκταση και διαμόρφωση υφιστάμενου υπαίθριου χώρου.
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, η ανάδοχος εταιρεία θα εγκατασταθεί στο Εργαστήριο σε δύο περίπου εβδομάδες και θα διαμορφώσει τους αναγκαίους χώρους χωρίς να αναστείλει τις εργασίες του το Εργαστήριο, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των πρόδρομων εργασιών.
Ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης των κατασκευαστικών εργασιών έξι μήνες από την εγκατάσταση της αναδόχου εταιρείας, με την εγκατάσταση του υπερσύγχρονου μηχανήματος να τοποθετείται στα τέλη του καλοκαιριού και την πρώτη εξέταση ασθενούς το φθινόπωρο.
Η εγκατάσταση και λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανήματος ποζιτρονιακής απεικόνισης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, του μοναδικού σε ολόκληρη την 5η ΥΠΕ, αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο της υγείας στην Κεντρική Ελλάδα δηλώνει, εμφανώς ικανοποιημένος από τις εξελίξεις, ο καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής Παναγιώτης Γεωργούλιας, εξηγώντας ότι θα αναβαθμίσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ογκολογικούς, καρδιολογικούς και νευρολογικούς ασθενείς της 5ης ΥΠΕ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ίδιου, το PET/CT σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να εξυπηρετεί 3 χιλιάδες εξετάσεις ετησίως, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στους ασθενείς της Κεντρικής Ελλάδας που σήμερα μετακινούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.
Ικανοποιημένος εμφανίζεται και ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Δημήτρης Κατσικονούρης με την ολοκλήρωση όλων των προετοιμασιών για την εγκατάσταση του αναδόχου, για να επισημάνει ότι η φετινή χρονιά θα είναι η χρονιά των μεγάλων έργων για το νοσοκομείο, ένα από τα οποία είναι και το PET/CT, προσθέτοντας ότι η Διοίκηση θα είναι κοντά και θα στηρίξει με κάθε τρόπο τη λειτουργία του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής και το έργο του καθηγητή Παναγιώτη Γεωργούλια.
Ήδη ο τελευταίος έχει ζητήσει ενόψει της εγκατάστασης του νέου μηχανήματος την προσθήκη τεχνολόγων και φυσικών στο Εργαστήριο, καθώς και ειδικό προϋπολογισμό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ενταθεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού, τμήμα του οποίου έχει αναλάβει και η ανάδοχος εταιρεία.

ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ ΑΞΙΑ
Σημειώνεται ότι οι κυριότερες εφαρμογές της PET αφορούν στην ογκολογία, τη νευρολογία και σε μικρότερο βαθμό την καρδιολογία. Η PET/CT συμβάλλει με μεγάλη ακρίβεια στη διάγνωση, σταδιοποίηση και επανασταδιοποίηση των ασθενών με καρκίνο. Είναι σημαντική η συνεισφορά της στη διαχείριση των ασθενών με νεοπλασίες και στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Τελευταία, τα δεδομένα της PET/CT χρησιμοποιούνται από το Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας για τον καλύτερο σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας, ώστε ο ασθενής να έχει το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, με τη μικρότερη ανεπιθύμητη ακτινική επιβάρυνση των υγιών ιστών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Νοσοκομείου Υγεία ο τομογράφος PET/CT χρησιμοποιείται:
-Στους ογκολογικούς ασθενείς: Στην αρχική διάγνωση της νόσου, στη σταδιοποίηση αυτής, στην έγκαιρη εκτίμηση (πιο έγκαιρα από τις συμβατικές μεθόδους) του θεραπευτικού αποτελέσματος, καθώς και στην ανίχνευση της υποτροπής. Μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη στην ανίχνευση αγνώστου πρωτοπαθούς νεοπλάσματος όταν οι υπόλοιπες απεικονιστικές τεχνικές δεν είναι διαγνωστικές, ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά της, πλέον, στον καθορισμό πλάνων ακτινοθεραπείας στους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία.
-Στους νευρολογικούς ασθενείς: Στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου Alzheimer, στη διαφορική διάγνωση των διαφόρων τύπων ανοιών, στην ανίχνευση της επιληπτογόνου εστίας σε επιληπτικούς ασθενείς.
-Σε καρδιολογικούς ασθενείς: Στη διάγνωση της ισχαιμίας του μυοκαρδίου, καθώς και στην ανίχνευση βιώσιμου μυοκαρδίου σε επιλεγμένους ασθενείς που κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού ο υπόλοιπος διαγνωστικός έλεγχος δεν είναι αποτελεσματικός.
Η μέθοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί επιτυγχάνεται πρωιμότερη και ακριβέστερη διάγνωση της νόσου, συνεπώς πιο έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση, ενώ επιτυγχάνεται σημαντική οικονομία στη διαχείριση των ασθενών, γεγονός που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και τους Ασφαλιστικούς Φορείς.

eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα