ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΣτις πρώτες θέσεις στο πανελλήνιο η Λάρισα στα δημοτικά...

Στις πρώτες θέσεις στο πανελλήνιο η Λάρισα στα δημοτικά τέλη – Πολύ υψηλότερος ο συντελεστής από άλλες πόλεις!

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα από το Larisa New στα αποτελέσματα αναζήτησης

Πρόσθεστε το larisanew.grστην Google

Για πρώτη φορά στη χώρα δημοσιεύονται συγκεντρωτικά οι συντελεστές των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για κατοικίες και στους 332 δήμους της Ελλάδας. Η έρευνα του Νίκου Καρδούλα, βασισμένη σε στοιχεία από τη «Διαύγεια» και την ΕΛΣΤΑΤ (απογραφή 2021), αποτυπώνει το ύψος των τελών ανά τετραγωνικό μέτρο, τη μέση ετήσια επιβάρυνση ανά νοικοκυριό, τον πληθυσμό και την έκταση κάθε δήμου για το 2026. Τα στοιχεία αφορούν τα αστικά κέντρα και στους δήμους με περισσότερες από μία ζώνες τελών υπολογίστηκε ο μέσος όρος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα για τη Θεσσαλία. Ο Δήμος Λαρισαίων καταγράφει τον υψηλότερο συντελεστή μεταξύ των 16 πολύ μεγάλων δήμων της χώρας με 2,47 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και μέση ετήσια επιβάρυνση 219 ευρώ ανά νοικοκυριό. Ο συντελεστής είναι κατά 49% υψηλότερος από τον σταθμισμένο μέσο όρο των υπόλοιπων μεγάλων δήμων.

Ακολουθεί ο Δήμος Βόλου με 2,25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και μέση ετήσια επιβάρυνση 196 ευρώ, ενώ για το 2026 προχώρησε σε αύξηση των δημοτικών τελών κατά 5%.

Στα νησιά των Σποράδων, ο Δήμος Σκοπέλου εμφανίζει συντελεστή 1,80 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και μέση ετήσια επιβάρυνση 150 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 3,4%. Στη Σκιάθο ο συντελεστής διαμορφώνεται στα 1,52 ευρώ με μέση επιβάρυνση 123 ευρώ, ενώ στην Αλόννησο στα 1,30 ευρώ με μέση ετήσια επιβάρυνση 104 ευρώ.

Στην ηπειρωτική Μαγνησία, ο Δήμος Αλμυρού καταγράφει 1,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και μέση επιβάρυνση 132 ευρώ, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου 1,43 ευρώ και 134 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, όπου σημειώθηκε αύξηση 5%, τα τέλη διαμορφώνονται στα 1,26 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με μέση ετήσια επιβάρυνση 110 ευρώ. Στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου ο συντελεστής ανέρχεται σε 1,50 ευρώ και η μέση επιβάρυνση σε 131 ευρώ.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, τον υψηλότερο συντελεστή έχει ο Δήμος Ύδρας με 3,28 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ τον χαμηλότερο ο Δήμος Τανάγρας με 0,48 ευρώ. Τη μεγαλύτερη μέση ετήσια επιβάρυνση καταγράφουν τα νοικοκυριά του Δήμου Άργους – Μυκηνών με 292 ευρώ και ακολουθούν η Ύδρα με 286 ευρώ και η Πυλαία – Χορτιάτης με 255 ευρώ. Στον αντίποδα, τη μικρότερη επιβάρυνση εμφανίζουν η Ανάφη με 28 ευρώ και η Χάλκη με 36 ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα, 34 δήμοι αύξησαν τα δημοτικά τέλη για κατοικίες το 2026, μεταξύ αυτών ο Βόλος, η Σκόπελος και το Νότιο Πήλιο, ενώ μόλις έξι δήμοι προχώρησαν σε μειώσεις.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι παρατηρούνται μεγάλες και δυσανάλογες αποκλίσεις μεταξύ ομοειδών δήμων, χωρίς ενιαίο πλαίσιο ελέγχου ή πλαφόν στις αυξήσεις. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα τέλη δεν συνδέονται με δείκτες ποιότητας υπηρεσιών, ενώ το αυξημένο κόστος μετακυλίεται στους δημότες χωρίς αντίστοιχη εισοδηματική βελτίωση. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται η ενίσχυση της διαφάνειας, η καθιέρωση κοινών δεικτών αξιολόγησης, η συγκεντρωτική δημοσιοποίηση στοιχείων από το Υπουργείο Εσωτερικών και η θέσπιση ανώτατων ορίων βάσει εισοδήματος και βιωσιμότητας των δήμων.

thenewspaper.gr

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών, μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το www.larisanew.gr και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα