10.9 C
Larissa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΣτο επίκεντρο πολιτικών αντιπαραθέσεων το Predator – 3,5 ώρες...

Στο επίκεντρο πολιτικών αντιπαραθέσεων το Predator – 3,5 ώρες συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Μετά την αποκάλυψη ότι υπήρξε απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, το θέμα απασχόλησε επί 3,5 ώρες την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. “Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων” διαβεβαίωσε τα μέλη της επιτροπής ο Υπουργός Επικρατείας.

Το σύστημα Predator με το οποίο επιχειρήθηκε να παγιδευτεί το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη προκαλεί αναταράξεις και αντιπαραθέσεις στο πολιτικό σύστημα. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της κλειστής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που συνεδρίασε για 3, 5 ώρες.



Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ελληνικό Δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης, τονίζοντας ότι την πολιτική ευθύνη έχει αποκλειστικά ο κ. Μητσοτάκης

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο «όποιος παρακολούθησε και μόλυνε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη για τον οποίο η ΕΥΠ είχε ζητήσει να παρακολουθεί με βάση τη νόμιμη διαδικασία γι ανα διακόψει στη συνέχεια είναι ο ίδιος που επιχείρησε να μολύνει και το τηλέφωνο Ανδρουλάκη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χάρης Καστανίδης ρώτησε τον διοικητή της ΕΥΠ αν γνώριζε τον πρωθυπουργό πριν τοποθετηθεί επικεφαλής της ΕΥΠ.

Πηγές της κυβέρνησης σημείωναν ότι ο κ. Γεραπετρίτης απαντώντας σε ερώτηση του Χάρη Καστανίδη για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με κάποια εταιρία Krikel, ανέφερε πως η συγκεκριμένη εταιρία δεν υπέγραψε τίποτε με την παρούσα κυβέρνηση, αλλά το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και με την υπογραφή του κ. Τόσκα ενώ και ο Διοικητής της ΕΥΠ είπε πως το λογισμικό Pegasus είναι παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς ανιχνεύθηκε το 2018 σε 45 χώρες και στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ καθώς και ο Χάρης Καστανίδης συνέδεσε το θέμα της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Κουκάκη με αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην Επιτροπή σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο Μανώλης Συντιχάκης από το ΚΚΕ επανέφερε το θέμα των συνακροάσεων στον Περισσό, ενώ η Σοφία Σακοράφα απευθυνόμενη στον στον διοικητή της ΕΥΠ, είπε ότι πρέπει να αποδείξετε ότι δεν έχετε το Predator.

O Nίκος Ανδρουλάκης από την Κρήτη όπου περιοδεύει τόνισε ότι θα πάει την υπόθεση μέχρι τέλους: «δεν πληρώνουμε τις μυστικές υπηρεσίες ούτε για να μας παρακολουθούν ούτε για να μας πουν ότι δεν μας παρακολουθούν, τις πληρώνουμε για να μας πουν ποιοι είναι αυτοί που υπονομεύουν τη δημοκρατία και τους θεσμούς».

Το πρωί στις 10:00 οι δικηγόροι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν στην ΑΔΑΕ τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με την υπόθεση της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου.

«Δεν θυμάμαι ούτε το μήνυμα ούτε πότε ήρθε το μήνυμα, όλα τα εντόπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Απλά λόγω της εκπαίδευσης που έχουμε σε αποστολές τρίτων χωρών, γνωρίζω ότι ανοίγοντας ένα μήνυμα ουδέποτε κάνω το δεύτερο βήμα που είναι να πατήσω το link» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στο Creta Channel.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η έρευνα να καταλήξει σύντομα σε συμπεράσματα τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου. «Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και συνεπώς δεν χρησιμοποιούν αυτά τα κακόβουλα λογισμικά… Να βρούμε απαντήσεις που θα αυξήσουν τα επίπεδα ασφάλειας και για τους πολίτες και για τους πολιτικούς» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο Κόντρα ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν προμηθευτεί το λογισμικό Predator. «ή ο κ. Μητσοτάκης συντονίζει τις παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και πολιτικών ή πλέον έχει διαλυθεί τόσο πολύ η επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΥΠ που είναι ένα ξέφραγο αμπέλι».

Δεν υπάρχει άλλη κατεύθυνση από το να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και άσκησε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ιστός παρακολουθήσεων στην Ευρώπη

Το spyware, οι “ηλεκτρονικοί κατάσκοποι” στα κινητά, εξαπλώνονται. Η αύξηση του αριθμού των πολιτικών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων των οποίων τα δεδομένα παραβιάστηκαν έθεσαν σε συναγερμό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για αυτό και είχε αρχίσει από τον Απρίλιο, να εξετάζει τα τηλέφωνα ευρωβουλευτών και εργαζομένων για “ηλεκτρονικούς κατασκόπους”. Αλλά το ζήτημα είχε εντοπιστεί νωρίτερα, ένα χρόνο πριν.

Από το καλοκαίρι του 2021 στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκε το κακόβουλο λογισμικό ΠΗΓΑΣΟΣ, καθώς αποκαλύφθηκε ότι είχε χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση παγκοσμίως 50.000  δημοσιογράφων, ακτιβιστών, πολιτικών, επιχειρηματιών, διπλωματών, πολιτών μέσω των τηλεφώνων τους.

Ανάμεσά τους:

  • τουλάχιστον 600 πολιτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι
  • 189      δημοσιογράφοι
  • 85        ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • 64        επιχειρηματίες

Στην Ευρώπη μάλιστα μεταξύ των πολιτικών που έπεσαν θύματα παρακολούθησης ήταν:

  • ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν
  • ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ  
  • και μόλις χθες αποκαλύφθηκε ότι πιθανόν το ίδιο έχει συμβεί και στον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ράιντερς

 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει ήδη συστήσει εξεταστική επιτροπή για να διαπιστωθεί κατά πόσο και σε τι έκταση έχει γίνει χρήση ή κατάχρηση του ΠΗΓΑΣΟΣ στην ΕΕ.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, Κώστας Κωνσταντόπουλος, Άννα Παπασωτηρίου

Σχετικό Άρθρο: Ολοκληρώθηκε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα