11.9 C
Larissa
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΣτο τραπέζι τοπικά lockdown λόγω απειθαρχίας – Το plan...

Στο τραπέζι τοπικά lockdown λόγω απειθαρχίας – Το plan B για να μην υπάρξει νέα έκρηξη κρουσμάτων

Στο τραπέζι τα «προνόμια» για εμβολιασμένους – Έντονη ανησυχία για τις μεταλλάξεις

«Καμπανάκι» για συνέπεια στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων κρούουν οι ειδικοί, με την κυβέρνηση να έχει στα «σκαριά» νέο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα έχει στον πυρήνα του τα τοπικά lockdown, σε περίπτωση που η πανδημία «ξεφύγει» λόγω της χαλάρωσης των μέτρων και της ασυνέπειας επιχειρηματιών καταστημάτων στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Παράλληλα, όταν η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό ανοίξει για όλους και για όλα τα εμβόλια, τότε αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι και τα «προνόμια» για τους εμβολιασμένους, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί πριν από λίγες ημέρες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Επίσης, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων κλάδων (π.χ νοσηλευτικό προσωπικό) είναι κάτι που έχει συζητηθεί πολλάκις και από χθες, Τρίτη μπήκε σε εφαρμογή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για το σύνολο των πυροσβεστών που υπηρετούν στην ΕΜΑΚ. Σύμφωνα με τη σχετική διαταγή, όσοι αρνηθούν να εμβολιαστούν θα μετακινηθούν αναγκαστικά σε άλλη υπηρεσία της Πυροσβεστικής.



«Δεν έχουμε κάνει μετάβαση σε ένα καθεστώς πλήρους ελευθερίας, έχουμε δώσει περισσότερες ελευθερίες, είπαμε ότι με την ελευθερία απαιτείται μεγαλύτερη ευθύνη από όλους, σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο», διεμήνυσε χθες, Τρίτη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, δίνοντας το στίγμα του Μεγάρου Μαξίμου.

Για τον λόγο αυτό εντατικοποιούνται και οι έλεγχοι, προκειμένου να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και να σταλεί το μήνυμα ότι πιθανό πισωγύρισμα θα δυναμίτιζε την όλη προσπάθεια της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα και επένδυση στο άνοιγμα του τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για επίβλεψη των μέτρων περιλαμβάνει σαφάρι ελέγχων στους δρόμους και στα καταστήματα μετά τις 00.30 που ξεκινά και η απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι και αναφορικά με τη χρήση μάσκας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, θα παραμείνει σε ισχύ για αρκετό καιρό ακόμα ένας αυστηρός μηχανισμός επιδημιολογικής επιτήρησης, ο οποίος βασίζεται σε 4 δείκτες:

  • Θετικά κρούσματα
  • Θετικότητα, στην επικράτεια και σε περιφερειακό επίπεδο
  • Επιβάρυνση συστήματος υγείας
  • Δείκτες εμβολιασμού, τόσο στην επικράτεια όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

«Αυτοί οι τέσσερις δείκτες θα δείχνουν πού χρειάζεται να έχουμε έκτακτες παρεμβάσεις, όχι με τα μέτρα του lockdown αλλά παρεμβάσεις που θα καταπνίγουν πιθανές εξάρσεις του ιού», διευκρίνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Έντονη ανησυχία για τις μεταλλάξεις στο κέντρο της Αθήνας

Η ευρεία μεταδοτικότητα της μετάλλαξης του κορονοϊού Β 1.1.318, που καταγράφηκε αρχικά στο κέντρο της Αθήνας, έχει σημάνει συναγερμό στους ειδικούς.

Μαζί με τη βρετανική μετάλλαξη, είναι τα δύο στελέχη που κυριαρχούν στην καρδιά της πρωτεύουσας και κυρίως σε Κυψέλη, Πατήσια και Άγιο Νικόλαο. Όπως είπε μιλώντας στο Μega ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος «υπάρχει μία μετάλλαξη αφρικανικής προελεύσεως, νομίζω από την περιοχή της Νιγηρίας, η οποία με αφετηρία το κέντρο της Αθήνας, με σχετικά ταχύ ρυθμό διακινείται και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας».

Προς το παρόν οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πόσο ανθεκτική στα υπάρχοντα εμβόλια είναι η μετάλλαξη, που εντοπίζεται στην πρωτεύουσα. Όπως είπε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ιατροβιολογικών Ερευνών, που εντόπισε τη νέα μετάλλαξη, Δημήτρης Θάνος «το πρώτο-πρώτο που βρήκαμε στην Αθήνα, συνδέεται με στελέχη, τα οποία εμφανίζονται στην Δυτική Αφρική. Την παρακολουθούμε πολύ στενά. Αυξάνει την διασπορά της, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας».

 

Εκτιμάται πως η νέα αυτή μετάλλαξη είναι σημαντικά πιο μεταδοτική. Γεγονός που σε συνδυασμό με την άρση του lockdown και μια γενικότερη χαλάρωση στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, δημιουργεί ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Πλέον, η μετάλλαξη Β 1.1.318 έχει εντοπιστεί στο 10,59% των δειγμάτων στην Αττική, το 3,75% στη Δυτική Ελλάδα, στο 3,92% στη Στερεά Ελλάδα και στο 1,72% των δειγμάτων της Πελοποννήσου.

Συνολικά 1.050 δείγματα έχουν εντοπιστεί στην Επικράτεια, ενώ μελέτη του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου αναφέρει, ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την μεταδοτικότητα, αλλά ούτε για την ανοσολογική διαφυγή από τα υπάρχοντα εμβόλια.

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα