13.9 C
Larissa
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΣυνεργασία ΙΤΕ – ΙΦΕΤ για έρευνα σε νόσους του...

Συνεργασία ΙΤΕ – ΙΦΕΤ για έρευνα σε νόσους του εγκεφάλου

Συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ξεκινά για την ανάπτυξη της έρευνας και τεχνολογίας της χώρας στο πεδίο των νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως οι νόσοι Αλτζχάιμερ και Πάρκινσον, με αφορμή την επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστηρίου του ΙΦΕΤ.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας θα αναπτυχθεί μια τρισδιάστατη πλατφόρμα για τη δημιουργία μοντέλων με καλλιέργειες ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων που θα μιμούνται τη φλεγμονή σε νευρικούς ιστούς, μέσω προσομοίωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης για την επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστηρίου του ΙΦΕΤ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, εκ μέρους του ΙΤΕ, ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Κρήτης Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος εξήγησε πως η συγκεκριμένη μελέτη με ολοκληρωμένα κυκλώματα (brain-on-chip microfluidic platforms/Neuroinflammation on a chip) αποβλέπει στο να καταστήσει πιο βιώσιμη τη ζωή των ασθενών που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως π.χ. Αλτζχάιμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας και κατάθλιψη, μέσω εξατομικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να δοκιμάζονται υποψήφια φάρμακα σε ανθρώπινο ιστό και όχι σε πειραματόζωα και να διαπιστώνεται η επίδρασή τους, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Χαραλαμπόπουλος, 9 στα 10 φάρμακα που λειτουργούν στα ποντίκια δεν έχουν αντίστοιχη δράση και στον άνθρωπο, οπότε οι επιστήμονες στρέφονται σε άλλα ζωικά μοντέλα.

Όπως τονίσθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης η συνεργασία αυτή, αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του ΙΦΕΤ και του ΙΤΕ, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της εγχώριας έρευνας και τεχνολογίας, αλλά και της ερευνητικής επιχειρηματικότητας, με γνώμονα το όφελος της δημόσιας υγείας.

Νέες δράσεις του εργαστηρίου

Στην ίδια κατεύθυνση, η επαναλειτουργία του εργαστηρίου του ΙΦΕΤ, στοχεύει:

  • Στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων, με σύνθεση νέων βιοδραστικών μορίων και φαρμακολογικές μελέτες σε προκλινικό επίπεδο.
  • Στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την αγορά του φαρμάκου, όπως φαρμακολογικές μελέτες τοξικότητας, φαρμακοδυναμικής/φαρμακοκινητικής, και γενικότερα οι ιατροβιολογικές μελέτες (βιοϊσοδυναμίες).
  • Στη σύνδεση της βασικής έρευνας με την αγορά του φαρμάκου, όπου ο ΙΦΕΤ θα λειτουργεί ως σύνδεσμος της ακαδημαϊκής έρευνας με τους τελικούς χρήστες στην φαρμακευτική αγορά.

Τα αποτελέσματα των παραπάνω δράσεων δημιουργούν το ενδεχόμενο εμπορικής εκμετάλλευσης των προϊόντων που θα προκύψουν, αλλά και επαναλειτουργίας της μονάδας παραγωγής του ΙΦΕΤ ή σύμπραξης προς το σκοπό αυτό με φαρμακευτικές εταιρείες.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, λέγοντας πως αυτός είναι ο πραγματικός ρόλος του ΙΦΕΤ και όχι απλά μια κρατική φαρμακαποθήκη, ενώ τόνισε πως ο βασικός λόγος σύστασης του Οργανισμού είναι η φαρμακευτική έρευνα και τεχνολογία.

«Αυτή τη στιγμή δίνουμε στο ΙΦΕΤ την κατεύθυνση που πρέπει. Να χρησιμοποιούμε την έρευνα και την τεχνολογία.  Με όλες τις δυνάμεις μας θέλουμε και εμείς να συνεισφέρουμε στην επαναλειτουργία του εργαστηρίου, ώστε να μπορέσουμε στη χώρα να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο πλαίσιο δοκιμών. Αυτό είναι σημαντικό για εμάς γιατί έχει ένα ουσιαστικό αποτύπωμα στον τομέα της υγείας. Όσο περισσότερη έρευνα γίνεται στην χώρα μάς, τόσο περισσότεροι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες.

Από πλευράς του Υπουργείου Υγείας είναι σημαντικό να τρέχουν όσο γίνεται περισσότερες έρευνες, ώστε οι ασθενείς μάς να έχουν πρόσβαση σε αυτές. Πρέπει να καταλάβουμε τη δυναμική του συγκεκριμένου Ινστιτούτου. Και το προσβάλλουμε όταν λέμε ότι πρόκειται για μία κρατική φαρμακαποθήκη», είπε ο κ. Πλεύρης χαρακτηριστικά, δηλώνοντας πως «θα υπάρξει απόλυτη στήριξη, ώστε να αναβαθμιστεί ο ερευνητικός του ρόλος και να έχουμε καλύτερη πρόσβαση στις αγορές».

Αναφερόμενος στην επαναλειτουργία του ερευνητικού εργαστήριου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου ανέφερε ότι «η σημερινή μέρα αποτελεί ουσιαστικά την εκκίνηση μιας πορείας που θα επαναφέρει την έρευνα στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.  Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που η συστηματική και στοχευμένη επένδυση σε πρωτοποριακές συνεργασίες και υπηρεσίες, στηριγμένη σε σύγχρονες βάσεις, εισάγει δυναμικά το Ινστιτούτο στο ερευνητικό πεδίο. Δεσμευόμαστε επίσης ότι ένα σημαντικό μέρος της κερδοφορίας της εταιρείας θα προωθείται στα ερευνητικά μας προγράμματα, πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και της υγείας των ασθενών».

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο INNOVATHENS της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, παρέστησαν επίσης ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Δ. Λυμπέρης, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αθ. Θεοχάρης, ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Θεοδ. Κωλέτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΦ Θεοδ. Σκυλακάκης, καθώς και εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων και της αγοράς του φαρμάκου.

Πηγη: in.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα