10.7 C
Larissa
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΣύντομα ο εμβολιασμός που προχωρά ικανοποιητικά θα συνοδεύεται από...

Σύντομα ο εμβολιασμός που προχωρά ικανοποιητικά θα συνοδεύεται από το ψηφιακό πιστοποιητικό

Η καινοτομία του ψηφιακού πιστοποιητικού πολύ σύντομα θα ακολουθεί όσους κάνουν το εμβόλιο με σκοπό να απλοποιήσει τις μετακινήσεις τους  και τη ζωή τους.

Η  έκδοση του  ξεκίνησε ήδη και παρουσιάστηκε στη Σύσκεψη για την πορεία του εμβολιασμού, υπό τον Πρωθυπουργό στην Πολιτική Προστασία.Όπως είπε ο πρωθυπουργός πρόκειται για μια ελληνική καινοτομία. Θα καταχωρείται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη για να αξιοποιεί αυτό το πιστοποιητικό όπως αυτός κρίνει. Είναι, δε, και μια δικλίδα ασφάλειας διότι μόνο έτσι θα επιβεβαιώνεται ο νόμιμος εμβολιασμός.

Το ελληνικό πιστοποιητικό θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τους πολίτες στα ταξίδια και τις μετακινήσεις τους, εφόσον το επιθυμούν.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να το λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Θα είναι δε  καταχωρημένο αυτομάτως στην ψηφιακή θυρίδα κάθε πολίτη.

Περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία και διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.

Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν  ωστόσο  πως τα πιστοποιητικό δεν είναι διαβατήριο αλλά ούτε και προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος.

Η ελληνική πρόταση έχει ιδιαίτερη δυναμική στην Ε.Ε. και όπως δήλωσε και η Επίτροπος Υγείας  Στέλλα Κυριακίδου  πρόκειται για ένα εργαλείο πολιτικής υγείας  το οποίο είναι σημαντικό να το έχουμε διότι με τους εμβολισμούς μας επιτρέπει να έχουμε «φαρμακο-επαγρύπνηση» και παράλληλα δίνει αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος  της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σχολίασε θετικά  την πρόταση επισημαίνοντας πως « Μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση  σχετικά με έμπιστα, βάσιμα και επαληθεύσιμα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν τα μητρώα τους σε άλλα κράτη-μέλη. Θα ανοίξουν την πόρτα επίσης σε άλλες χρήσεις για να αρθούν οι περιορισμοί».

Αναφανδόν υπέρ της ελληνική πρότασης τάχθηκε και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ) καθώς  με το πιστοποιητικό αυτό δίνεται ώθηση στην επανεκκίνηση των αερομεταφορών. Σε επιστολή της στην πρόεδρο της Κομισιόν  τονίζει πως  η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού υπογραμμίζει πως πρέπει να εγκριθεί επειγόντως από την Επιτροπή και όλα τα κράτη μέλη. Ο εμβολιασμός είναι ένα θεμελιώδες κλειδί για το άνοιγμα των συνόρων με ασφάλεια και την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, με την ελπίδα ότι θα αναθέσουν στην Κομισιόν να αναλάβει δράση για να προωθήσει ένα κοινό.

Από την πλευρά του  ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε  ότι θα θέσει προσωπικά, στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. αύριο Πέμπτη, και την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς δύο κατευθύνσεις:

«Την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έγκριση άλλων τύπων εμβολίων με πρώτο το εμβόλιο της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου. Και βέβαια της πίεσης προς την Pfizer ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και η εταιρεία να είναι απολύτως συνεπής στις δόσεις που έχει δεσμευτεί να παραδώσει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες εντός του πρώτου τριμήνου του 2021».

Ο εμβολιασμός  στην Ελλάδα

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό προχωρούν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στην χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, έως αργά χθες το απόγευμα είχαν γίνει  92.401 εμβολιασμοί. Περισσότερες από 11.000 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών, ενώ σχεδόν 6.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει από κινητές μονάδες σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων.

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα