23.4 C
Larissa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΣυζήτηση εργασιακού ν/σ στη Βουλή: Τι λένε ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ...

Συζήτηση εργασιακού ν/σ στη Βουλή: Τι λένε ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και Πολύτεκνοι

«Το νομοσχέδιο αποδομεί το υφιστάμενο, εδώ και δεκαετίες, πλαίσιο που διέπει το ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο», ανέφερε εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο Δημήτρης Μπράτης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή. «Βασική στόχευση του νομοσχεδίου είναι η αποδυνάμωση της συλλογικής αυτονομίας και του ρόλου των συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων», είπε ο κ. Μπράτης στη διαδικασία της ακρόασης φορέων.

«Το νομοσχέδιο επιδιώκει τη διασφάλιση της μέγιστης ευελιξίας του εργοδότη, με την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και την ενίσχυση της ατομικής, σε μια περίοδο που η ανεργία είναι στα ύψη και η διαπραγματευτική θέση του εργαζόμενου είναι δεινή», είπε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ και προσέθεσε ότι το νομοσχέδιο «μας γυρίζει σε εργασιακές σχέσεις των αρχών του 19ου αιώνα, που ο μισθός και οι όροι εργασίας δεν ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης αλλά μονομερής επιβολή των όρων εργασίας από τον εργοδότη».

Ο κ. Μπράτης είπε ότι «είναι βέβαιο πως το 8ωρο καταργείται μέσω της δήθεν οικειοθελούς αίτησης του εργαζόμενου» και προειδοποίησε ότι η διάταξη αυτή θα οδηγήσει σε ζούγκλα εργασιακών σχέσεων, με δεδομένο μάλιστα ότι αυξάνεται ο χρόνος των υπερωριών και επεκτείνεται η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, σε ένα σωρό κλάδους και επιχειρήσεις, ακόμη και στις επιχειρήσεις σκυροδέματος. «Θα έχουμε τεράστια σύγχυση μεταξύ του εργασιακού χρόνου και του ελεύθερου χρόνου, ο εργαζόμενος θα είναι λάστιχο και δεν θα γνωρίζει το ωράριο εργασίας του, δεν θα έχει την Κυριακή ως αργία», είπε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ και μίλησε για αντιμεταρρύθμιση του αιώνα.

Ως προς τις παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, είπε ότι είναι παρεμβάσεις που επαναφέρουν νόμο του 1976 που μιλούσε για την καταχρηστική απεργία. «Ο υπουργός Εργασίας, με τις παρεμβάσεις που κάνει, παρεμποδίζει πλήρως το δημοκρατικό δικαίωμα λειτουργίας των συνδικάτων», είπε ο κ. Μπράτης.

Αναφέρθηκε στην πρόβλεψη για το προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας που πρέπει να ανέρχεται στο 33,3% σε μια επιχείρηση κοινής ωφέλειας για να επισημάνει: «προφανώς η απεργία έχει κόστος και για τους εργαζόμενους και για το κοινωνικό σύνολο αλλά είναι το μόνο μέσο άσκησης πίεσης των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους. Αν είναι να μην έχουν καμία συνέπεια οι απεργίες, τότε δεν υπάρχει λόγος να προκηρύσσονται. Με τα εμπόδια που θέτει το νομοσχέδιο το δικαίωμα στην απεργία εξαλείφεται».

Πολύτεκνοι: Θέλουμε να ρυθμίζουμε την εργασία μας, ανάλογα με τις οικογενειακές μας ανάγκες

Υπέρ των ευέλικτων μορφών εργασίας δήλωσε η Δήμητρα Αγγελή, εκ μέρους της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας στη Βουλή. «Θέλουμε να μπορούμε, από την στιγμή που υπάρχει υποχρέωση εργασίας και των δύο γονέων, να ρυθμίζουμε την εργασία μας, σύμφωνα με την οικογενειακή μας κατάσταση», είπε η κ. Αγγελή και χαιρέτισε τις ρυθμίσεις για την άδεια πατρότητας, για τη γονική άδεια με επιδότηση του ΟΑΕΔ, το ευέλικτο ωράριο για την τηλε-εργασία προκειμένου οι γονείς να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις της οικογένειας και της εργασίας.

«Περιμένουμε να υιοθετηθούν καλές πρακτικές της Ευρώπης, που δίνουν δυνατότητα στη μητέρα ή στον πατέρα να δηλώνει ποσοστό επί της συνολικής εργασίας για κάποια χρόνια ζωής των παιδιών, όταν αυτά είναι σε μικρή ηλικία», είπε η κ. Αγγελή.

ΕΚΑ: Νομοσχέδιο ύμνος στην ατομικότητα και μίσους στη συλλογικότητα

Νομοσχέδιο προστασίας του ΣΕΒ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή. «Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένας ύμνος στην ατομικότητα, είναι νομοσχέδιο μίσους στη συλλογικότητα», είπε ο Γιώργος Μυλωνάς και πρόσθεσε: «δεν μπορεί να γίνει κατανοητό, για ποιον λόγο όταν, μετά κόπων και βασάνων, υπογράφεται μια συλλογική σύμβαση εργασίας, να δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να μπορεί να προχωρήσει και σε ατομικές συμβάσεις». Ο πρόεδρος του ΕΚΑ είπε ακόμα ότι «δεν μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί το δεκάλεπτο διάλειμμα ενός εργαζόμενου, πρέπει να βγαίνει εκτός του ωραρίου του, γιατί οι εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο θα πρέπει να έχουν σπαστό ωράριο, γιατί εάν εργαζόμενος δικαιωθεί από το δικαστήριο, δεν μπορεί να επαναπροσληφθεί, ούτε μπορεί να γίνει κατανοητό πως αυξάνονται οι υπερωρίες την ίδια ώρα που καταργείται το 8ωρο και πάμε στο δεκάωρο».

«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με μείωση μισθών και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑ.

Ο Γιώργος Μυλωνάς τόνισε ότι «αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αλλά πρέπει να αποσυρθεί». Προέβλεψε ότι θα αυξηθεί η απλήρωτη και αδήλωτη εργασία και κατήγγειλε την κατάργηση της αργίας της Κυριακής και σε άλλους κλάδους, καθώς και την «αύξηση της δοκιμαστικής περιόδου εργασίας σε 12μηνο, χωρίς αποζημίωση απόλυσης».

«Αυτό το νομοσχέδιο υμνεί την απεργοσπασία. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί προστατεύονται τόσο αυτοί που δεν θέλουν να απεργήσουν. Δεν τους ενόχλησε ποτέ κανείς. Πάντα υπήρχε αυτό το δικαίωμα», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑ και πρόσθεσε ότι καταργείται κάθε δυνατότητα απεργίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα