Την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα την «Ιστορική Μετάβαση από τις Αγροτικές στις Βιομηχανικές Κοινωνίες». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη νεοσύστατη ομάδα «Τα Σουρούκια της Ραψάνης», με την υποστήριξη της Βιβλιοθήκης Ραψάνης του Δ. Τεμπών και του Προγράμματος Προαγωγής-Αυτοβοήθειας «Ξενώνας Ραψάνης» του Α.Π.Θ. .

Στη συζήτηση συμμετείχαν η κ. Βασιλική Λάζου, ιστορικός, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο κ. Βασίλης Νιτσιάκος, Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στην αρχή της συζήτησης, η κ. Λάζου ανέπτυξε τις ιστορικές εξελίξεις οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μετακίνηση των πληθυσμών στην Ευρώπη από τις αγροτικές στις αστικές περιοχές, ξεκινώντας από την πρώτη βιομηχανική επανάσταση έως και τις αρχές του 20 αιώνα.

Στη συνέχεια ο κ. Νιτσιάκος εστίασε περισσότερο στην ιστορική εξέλιξη των διαρθρωτικών οικονομικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών των ορεινών κοινοτήτων, εστιάζοντας στην περίπτωση της ευρύτερης περιοχής της Ραψάνης.

Ακολούθησε μία ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση με βάση τα ερωτήματα των συμμετεχόντων και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση, από μέλη της ομάδας, ιστορικών τεκμηρίων της οικονομικής και κοινωνικής ζωή στη Ραψάνη, από τις αρχές έως τα μέσα του 20 αιώνα.

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης πατήστε εδώ.

https://youtu.be/d9i2xFMgKbs