12.9 C
Larissa
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΤαξίδι - αστραπή Αμερικανού πτεράρχου στην Λάρισα και την...

Ταξίδι – αστραπή Αμερικανού πτεράρχου στην Λάρισα και την 110 Π.Μ.

Ταξίδι – αστραπή στην 110 Πτέρυγα Μάχης πραγματοποίησε νωρίς χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική (USAFE-AFAFRICA) και παράλληλα διοικητής της αεροπορικής διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Ευρώπη, πτέραρχος Τζέφρεϊ Χαρίτζιαν.
Ο «Νο 1» στην αεροπορική διοικητική δομή των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Ευρώπη βρέθηκε χθες στη Λάρισα, όπου και συνομίλησε με διοίκηση και πληρώματα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-15E Strike Eagle, «επισφραγίζοντας» στην πραγματικότητα την αξιοποίηση της βάσης της Λάρισας από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας «Αμυντικής Συνεργασίας» των δύο χωρών.

Τα συνολικά 15 μαχητικά από την 336η Μοίρα Μαχητών της 4ης Πτέρυγας Μάχης των ΗΠΑ προσγειώθηκαν στις 11 Οκτωβρίου και θα παραμείνουν στη Λάρισα έως τις 15 Νοεμβρίου. Στον έναν μήνα της παραμονής τους (σ.σ. με «ολιγοήμερες» απουσίες) στη Λάρισα συνεκπαιδεύονται σε σύνθετα σενάρια με τους πιλότους της 337ης Μοίρας, αλλά και με άλλες Μοίρες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε όλο το FIR Αθηνών.
Βασικός σκοπός ωστόσο της παρουσίας των αμερικανικών μαχητικών στη Λάρισα είναι η συμμετοχή τους στην πολυεθνική άσκηση «Castle Forge» με σκοπό «την αύξηση της ισχύος» των ΗΠΑ διά του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.
Τα ίδια μαχητικά, όπως σημειώνεται και σε ανακοίνωση της διοίκησης της USAFE-AFAFRICA, στις 18 Οκτωβρίου βρέθηκαν στην αεροπορική βάση Graf Ignatievo της Βουλγαρίας, όπου συνεκπαιδεύτηκαν «με αεροσκάφη MiG-29 της Βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας, συνεχίζοντας τον στόχο της «Castle Forge» να επιβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».
Σε άλλη ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι στις 21 Οκτωβρίου βρέθηκαν στη βάση Borcea της Ρουμανίας, στο πλαίσιο της «Castle Forge» σε «ένα δυναμικό, εστιασμένο στη συνεργασία, περιβάλλον εκπαίδευσης που αυξάνει τη δέσμευση των ΗΠΑ για συλλογική άμυνα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ παράλληλα ενισχύει τη διαλειτουργικότητα μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ».
Υπενθυμίζεται πως με αφορμή την άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα, ο Αμερικανός πτέραρχος, Τζ. Χαρίτζιαν, είχε δηλώσει πως «το Castle Forge θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να βελτιώσουμε τις δυνατότητές μας μαζί με τους συμμάχους μας σε μια απολύτως κρίσιμη περιοχή».
Ενώ με αφορμή τη συνεργασία με Βουλγαρία και Ρουμανία δήλωσε πως «μετά από μια σταθερή εκπαίδευση της πρώτης εβδομάδας μαζί με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, είμαστε ενθουσιασμένοι που θα πάμε το Castle Forge στο επόμενο επίπεδο με αυτές τις κινήσεις προς τα εμπρός», προσθέτοντας πως η «ευκαιρία να συνεργαστούμε με τους Βούλγαρους και Ρουμάνους συμμάχους μας θα καταδείξει τις ακλόνητες συνεργασίες μας και την ικανότητά μας να παρέχουμε απαράμιλλη αεροπορική δύναμη σε αυτήν τη βασική περιοχή».
Σημειώνεται επίσης πως με αφορμή τη μεταστάθμευση των αμερικανικών F-15E στην 110 Π.Μ., το ΓΕΕΘΑ είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι «στο πλαίσιο της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ και κατόπιν ενεργειών και συνεργασίας της EUCOM και του ΓΕΕΘΑ», «ολοκληρώθηκε η μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών F-15 της USAFE και προσωπικού υποστήριξής τους στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, υπό την επωνυμία «Castle Forge».
Κατά τη διάρκεια της παραμονής των αμερικάνικων μαχητικών στην Ελλάδα, έχουν σχεδιαστεί να εκτελεστούν συνεκπαιδεύσεις σε συνεργασία και με τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, σε αποστολές: Σύνθετων Αμυντικών και Επιθετικών Αεροπορικών Τακτικών. Αεροπορικής υποστήριξής με Τερματική Καθοδήγηση Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC). Εναέριας Μάχης. Προστασίας – Προσβολής στόχων σε ξηρά και θάλασσα. Προσβολής – Υποστήριξης Ναυτικών Δυνάμεων.
Η μεταστάθμευση όπως και οι σχεδιαζόμενες συνεκπαιδεύσεις, διεξάγονται στο πλαίσιο της σταθερά αναβαθμιζόμενης πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, με κοινό στόχο τη συμβολή στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων» κατέληγε η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.
Η παραμονή επί έναν μήνα στην 110 Π.Μ., των αεροσκαφών από την 336η Μοίρα Μαχητών (4η Πτέρυγα Μάχης) που αυτήν τη φορά πέταξαν στη Λάρισα από την αεροπορική βάση Seymour Johnson στη Βόρεια Καρολίνα, όπως και η ολιγόωρη παρουσία χθες στη Λάρισα του διοικητή της USAFE-AFAFRICA και της αεροπορικής διοίκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, εκτιμάται πως και τυπικά επισφραγίζει την αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης της Λάρισας στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) Ελλάδας και ΗΠΑ.
Η πρόσφατη δε υπογραφή της συμφωνίας από τον Έλληνα υπ. Εξωτερικών, Νίκ. Δένδια και τον Αμερικανό ομόλογό του, ανάβει και τυπικά το «πράσινο φως» για την κατασκευή εγκαταστάσεων της ΠΑ των ΗΠΑ στη Λάρισα, υποδομές που ήδη βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης.
Σε πρώτη φάση πάντως και με δεδομένο τον «κορεσμό» της Σούδας, εκτιμάται πως η 110 Π.Μ. θα αξιοποιηθεί ως βάση μεταστάθμευσης αεροσκαφών, χωρίς να είναι ακόμη βέβαιο αν πρόκειται για μαχητικά, ιπτάμενα τάνκερ ή μη επανδρωμένα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ



google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα