20.7 C
Larissa
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΤέμπη: Στα χέρια του ανακριτή νέα στοιχεία για την...

Τέμπη: Στα χέρια του ανακριτή νέα στοιχεία για την έκρηξη – Έρευνες στο οικόπεδο που μεταφέρθηκε το χώμα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τις αποκαλύψεις για την ταχύτατη αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος στα Τέμπη, με τη μεταφορά χώματος από το σημείο σε ιδιωτικό οικόπεδο, και όχι στο οικόπεδο του ΟΣΕ στο Κουλούρι, – ένα θέμα που είχαν αναδείξει πρώτα τα ΝΕΑ σε ρεπορτάζ για τα 20 «χαμένα» φορτηγά.

Οπως έγινε γνωστό οι καταγγελίες προκάλεσαν παρέμβαση του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐµη, ενώ οι τεχνικοί σύμβουλοι που έχουν οριστεί από τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών θα ξεκινήσουν έρευνες στο ιδιωτικό οικόπεδο, με σκοπό να εντοπίσουν νέα στοιχεία.

Το τρίτο 24ωρο μετά το δυστύχημα,  το χώμα επί του οποίου κατέληξαν τα πρώτα βαγόνια χαρακτηρίστηκε άχρηστο και μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό οικόπεδο

Όπως δήλωσε ο νομικός σύμβουλος και πατέρας τραυματία, Γιώργος Ηλιόπουλος, αναμένεται να ξεκινήσει νέα έρευνα στον χώρο όπου -παρανόμως όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς των θυμάτων- μεταφέρθηκε το χώμα, με την ελπίδα ότι ένα χρόνο και σχεδόν ένα μήνα μετά τη σύγκρουση θα εντοπιστούν αναλλοίωτα στοιχεία, τα οποία θα βοηθήσουν περαιτέρω την έρευνα και, κυρίως, θα ρίξουν φως στα ακριβή αίτια της φονικής έκρηξης.

«Ήδη έχει δοθεί εντολή από τον ανακριτή στην Τροχαία να φροντίσει για τη φύλαξη του χώρου, όπου και εκεί θα διεξαχθούν έρευνες για τον εντοπισμό όποιων στοιχείων είμαστε σε θέση μετά από τόσο μεγάλο διάστημα να εντοπίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος στο thesstoday.gr. «Δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για τη μεταφορά στη δικογραφία. Είναι μια ιδιωτική έκταση στην οποία πράγματι οδηγήθηκε τμήμα των συντριμμιών και φυσικό έδαφος από το πεδίο της σύγκρουσης, όπου βέβαια εντελώς αναρμόδια και οδηγήθηκαν και φιλοξενούνται», σημειώνει ο ίδιος.

Το μετέφεραν άρον άρον

Το τρίτο 24ωρο μετά το δυστύχημα, το χώμα επί του οποίου κατέληξαν τα πρώτα βαγόνια χαρακτηρίστηκε άχρηστο και μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό οικόπεδο. Σύμφωνα με τον δικηγόρο συγγενών των θυμάτων, Γιάννη Μαρακάκη, η εντολή δόθηκε σε εργολάβο, ο οποίος με φορτηγά απομάκρυνε τουλάχιστον 300 κυβικά χώμα από το σημείο, το οποίο μπαζώθηκε αμέσως μετά.

Το χώμα μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό οικόπεδο και όχι στο Κουλούρι, μαζί με τα υπόλοιπα βαγόνια από την εμπορική αμαξοστοιχία. Χαρακτηρίστηκε «άχρηστο», ενώ μπορεί να είχε μέσα υλικά που προκάλεσαν την έκρηξη, ανθρώπινα μέλη ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

«Οπως και να ‘χει, αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας του ανακριτή, που έναν χρόνο μετά διαπιστώνει ότι οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών πήγαν «ντετεκτιβίστικα» να ψάξουν και να πάρουν δείγματα από το χώμα, από λαμαρίνες, ακόμα και από απομακρυσμένα σημεία, για το τι έχει συμβεί, τι ήταν αυτή η έκρηξη, ότι τις πρώτες τρεις ημέρες εντελώς αυθαίρετα έχει μεταφερθεί σχεδόν μισό οικοδομικό τετράγωνο από χώμα σε ένα ιδιωτικό οικόπεδο, όπου ποτέ δεν δόθηκε η δυνατότητα σε κανέναν να ερευνήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατατέθηκε συμπληρωματική έκθεση με νέα στοιχεία για την έκρηξη

Το μεσημέρι της Παρασκευής συγγενείς  των θυμάτων κατέθεσαν στον αρμόδιο εφέτη ανακριτή τη συμπληρωματική έκθεση, στην οποία όπως υποστηρίζουν, επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις για την ύπαρξη ξυλολίου, καθαρότητας 95%.

«Επιβεβαιώνεται η αρχική μας εκτίμηση του τεχνικού μας συμβούλου, κ. Κοκοτσάκη ότι η έκρηξη οφείλεται στη χημική ουσία του ξυλολίου, του βενζολίου και των υπολοίπων που είχαν εντοπιστεί από το Χημείο του Κράτους», δήλωσε ο κ. Ηλιόπουλος.

«Επιχειρήθηκε από την πρώτη στιγμή να αλλοιωθούν στοιχεία»

Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε σε εξειδικευμένο εργαστήριο και με αλγόριθμο ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τη βελτίωση της ευκρίνειας στα βίντεο όπου απεικονίζεται η στιγμή της μεγάλης έκρηξης.

«Με πολύ πιο ξεκάθαρο τρόπο εμφανίζεται όλο το φαινόμενο της πυρόσφαιρας και της φωτιάς που οφειλόταν ακριβώς σε αυτή. Έχει γίνει χρήση φασματοσκοπίου έχει γίνει αναλυτική ανά καρέ ανάλυση των βίντεο», υποστήριξε ο κ. Ηλιόπουλος, ενώ κατέληξε:

«Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια είναι ότι πράγματι επιχειρήθηκε από την πρώτη στιγμή να αλλοιωθούν στοιχεία».

Πηγή

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα