12.9 C
Larissa
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΤεκίλα: Πόσο καλά γνωρίζεις το αγαπημένο ποτό του καλοκαιριού;

Τεκίλα: Πόσο καλά γνωρίζεις το αγαπημένο ποτό του καλοκαιριού;

Πρωταγωνιστεί σε ορισμένα από τα πιο αγαπημένα μας κοκτέιλ. Είναι η πρώτη μας σκέψη όταν παραγγέλνουμε στο beach bar. Και, οι πραγματικοί γνώστες, απολαμβάνουν τις πιο εκλεπτυσμένες εκδοχές της σκέτες ή με ελάχιστο πάγο. Ο λόγος για την τεκίλα, ένα ποτό που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις όλων μας, καταφέρνοντας να διατηρήσει το μυστήριό της.

Ένα μέρος της αιτίας για αυτό, θα πρέπει να κρύβεται στην μεξικάνικη καταγωγή της. Το λατινοαμερικανικό πάθος για τη ζωή – συγγενές με το ελληνικό – της χαρίζει τη σπιρτάδα και την έντασή της. Και σε περιπτώσεις όπως της Don Julio, της πρώτης εκλεκτής τεκίλα που δημιουργήθηκε στον κόσμο, αυτό το πάθος μετουσιώνεται μέσα από την αφοσίωση, τη σκληρή δουλειά και την έμφαση στη λεπτομέρεια, σε ένα απόσταγμα που ακτινοβολεί έμπνευση και δημιουργία.



Αφορμή για το σύντομο αφιέρωμα στην τεκίλα, στάθηκε το πρόσφατο, συναρπαστικό ταξίδι της Don Julio στη Μύκονο, με τη συντροφιά έξι μοναδικών artisans που ενσαρκώνουν τον χαρακτήρα της με το δημιουργικό τους πάθος. Ο λόγος για τους Παΐσιο Μεντεσίδη (Jewel Manufacturer), Ιάνθη Μιχαλάκη & Μαρία Αλαφούζου (bakers του φούρνου Kora), Κρίτωνα Πουλή (Chef Patisserie του Bon Bon Fait Maison), Μελίνα Κόαν (ζωγράφος) και Δήμητρα Γρίβα (Potterist & Concrete Artist), που απόλαυσαν ένα μαγευτικό τριήμερο σε σημεία – ορόσημα του νησιού των Ανέμων, απολαμβάνοντας όλες τις διαφορετικές εκδοχές του φλογερού premium ποτού και συλλέγοντας έμπνευση για τις επόμενες δημιουργίες τους.

Καιρός να γνωρίσεις κι εσύ πέντε από τα πιο γοητευτικά πρόσωπα της τεκίλα στην πιο θρυλική εκδοχή της, για να κάνεις τις νύχτες σου – στο νησί ή την πόλη – ακόμη πιο ενδιαφέρουσες.

Tequila Blanco

Πρόκειται για τη μορφή που θα παραλάβεις αν παραγγείλεις τεκίλα σε ένα μπαρ. Παλαιώνει μόνο για δυο μήνες (ενίοτε ούτε για αυτούς) και εμφιαλώνεται εξήντα ημέρες μετά την απόσταξη.

Ακούγεται basic; Όχι όταν η tequila blanco σου φέρει την υπογραφή της Don Julio. Η Don Julio Blanco αποτελείται από 100% μπλε αγαύη διαλεγμένη στο χέρι, διπλής απόσταξης και γίνεται η βάση για άψογα κοκτέιλ αλλά και για τις υπόλοιπες παραλλαγές του brand. Αρώματα πιπεριού, νότες ορυκτότητας και εσπεριδοειδή όπως lime και ροζ grapefruit, και μια διαρκής επίγευση με καθαρές φρέσκιες βοτανικές νότες και στοιχεία μαύρου πιπεριού, συνθέτουν ένα ποτό που θα σου μείνει αξέχαστο.

Reposado

«Reposado» σημαίνει «ξεκούραστη» στα ισπανικά. Για αυτό και κάθε τεκίλα που χαλαρώνει σε ένα δρύινο βαρέλι για περισσότερες από 60 ημέρες, αλλά λιγότερο από ένα χρόνο, παίρνει στο όνομά της και αυτή τη λέξη. Ξεχωρίζουν για το γλυκό, κεχριμπαρένιο χρώμα τους και τις γεύσεις μπαχαρικών και μπορούν να απογειώσουν ένα πλήθος από κοκτέιλ.

Η Don Julio Reposado, από 100% μπλε αγαύη, υφίσταται διπλή απόσταξη και στη συνέχεια παλαιώνει για οκτώ μήνες μέσα σε δρύινα βαρέλια. Εκεί αποκτά τον ελαφρύ, γλυκό χαρακτήρα της με τα ανάλαφρα αρώματα αμυγδάλου, καρύδας και λευκής σοκολάτας. Στην επίγευσή της, που είναι διαρκής, ξεχωρίζουμε γεύσεις από λευκά πιπέρια και μπισκοτένιο τελείωμα.

Añejo

Añejo, δηλαδή «παλιά» είναι η τεκίλα που έχει παλαιωθεί για περισσότερο από έναν χρόνο. Και όπως ξέρεις, ο παλιός είναι αλλιώς. Σε αυτό το διάστημα, το μεξικάνικο ποτό αποκτά μια πιο γεμάτη, στιβαρή γεύση και πιο σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα.

Η Don Julio Añejo είναι μια τεκίλα που ωρίμαζε για 18 μήνες σε αμερικανικά βαρέλια από ξύλο δρυός, μέχρι να μετατραπεί σε ένα φρουτώδες spirit με πλήρη και περίπλοκη γεύση. Εκφράσεις μαγειρεμένης αγαύης, άγριου μελιού και βουτύρου πρωταγωνιστούν σε κάθε γουλιά.

Añejo Claro

Αυτή η ιδιαίτερη παλαιωμένη τεκίλα, έχει φιλτραριστεί με άνθρακα πριν την εμφιάλωσή της, προκειμένου να αποκτήσει εκ νέου τις βασικές νότες εσπεριδοειδών μιας τεκίλα blanco. Πρόκειται για μια σύλληψη της Don Julio, που κυκλοφόρησε για να τιμήσει τα εβδομηκοστά γενέθλια του αποστακτηρίου, λαμβάνοντας έτσι και το όνομα Don Julio 70.

Ως βάση της χρησιμοποιεί προσεκτικά επιλεγμένη, εντελώς ώριμη γαλάζια αγαύη Weber, ενώ η απόσταξή της γίνεται σε χάλκινους άμβυκες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια δυναμική τεκίλα, με νότες εσπεριδοειδών και βοτάνων και μια γλυκιά, γεμάτη και απαλή επίγευση.

Extra Añejo

Πρόκειται για μια πρόσφατη ταξινόμηση, που εμφανίστηκε μόλις το 2006, και αφορά premium tequila που έχει ωριμάσει για μεγαλύτερο διάστημα στα βαρέλια, αποκτώντας ακόμη πιο πλούσιες γεύσεις και ιδιαίτερα αρώματα.

Δικό μας αγαπημένο παράδειγμα, η Don Julio 1942, που περνά 2,5 χρόνια σε βαρέλια από λευκή βελανιδιά, για να αποκτήσει τη χαρακτηριστική της γεύση με ίχνη καραμέλας βουτύρου και άρωμα βανίλιας. Εξίσου απολαυστική στη μύτη και τoν ουρανίσκο, η τεκίλα που δημιουργήθηκε για να γιορτάσει τα 60 χρόνια του αποστακτηρίου, αποτελεί και έναν φόρο τιμής στον ιδρυτή του, Don Julio González. Καθόλου τυχαία, λατρεύεται από γνώστες της τεκίλας και διασημότητες σε όλο τον κόσμο.

Πώς θα απολαύσεις στο μέγιστο την τεκίλα σου

Ένας γενικός κανόνας που ισχύει εξίσου για την τεκίλα, όσο και για το ρούμι ή το ουίσκι, λέει πως είναι κρίμα να χρησιμοποιείς παλαιωμένες αποστάξεις ως βάση για τα κοκτέιλ σου. Τα λεπτά αρώματα και οι περίπλοκες γεύσεις της Don Julio 1942, για παράδειγμα, θα χαθούν μέσα σε μια μαργαρίτα. Ιδανικός τρόπος να την απολαύσεις, είναι κρύα, αλλά χωρίς πάγο, ώστε να συγκρατήσεις την ουσία της στο σύνολό της.

Η Don Julio Blanco, ωστόσο, με τις παιχνιδιάρικες νότες εσπεριδοειδών και τη χαρακτηριστική φρεσκάδα της, είναι απολύτως ανοιχτή σε πειραματισμούς. Μαργαρίτα, Paloma, Long Island Ice Tea, Tequila Sunrise, El Diablo βρίσκουν διαχρονικά τη θέση τους στα ποτήρια μας στη διάρκεια του καλοκαιριού, ειδικά όταν συναντούν την τεκίλα που τους αξίζει, ενώ κλασικά κοκτέιλ, όπως το Μαρτίνι και το Μάι Τάι, αποκτούν ένα επιπλέον twist όταν στην καρδιά τους φωλιάζει η Don Julio Blanco. [embedded content]

Απόλαυσε υπεύθυνα.

Πηγη: in.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα