Έπεσαν προχθες οι τίτλοι τέλους στη διώροφη οικία επί της Παπαναστασίου και Γρηγορίου Ε, απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, που το τελευταίο διάστημα είχε μπει στη δημόσια σφαίρα των συζητήσεων για το γεγονός ότι «ένα ακόμη ιστορικό κτίριο της Λάρισας χάνεται».

Οι μπουλντόζες χθες το πρωί έπιασαν δουλειά, δίνοντας έτσι οριστικό τέλος στις όποιες συζητήσεις ή προσπάθειες για τη διάσωση και διατήρησή του. Εξάλλου, το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν εκείνο που αποφάσισε να μην κριθεί ως διατηρητέο μνημείο καθώς οι ιδιοκτήτες είχαν κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες προτού προχωρήσουν στη διαδικασία της κατεδάφισης που είναι και αναφαίρετο δικαίωμά τους, όπως ρητά ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία.
Στην «Ε» μίλησε μέλος της οικογένειας των ιδιοκτητών που εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι παρότι έχουν κάθε δικαίωμα να αξιοποιήσουν την περιουσία τους για λόγους βιοπορισμού, ενώ επίσης δεν βρίσκεται πια στη ζωή και ο ένας εκ των ιδιοκτητών, την ίδια ώρα στοχοποιούνται.
«Μας πνίγει το δίκιο. Ακολουθήσαμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και το κτίριο δεν κρίθηκε ούτε διατηρητέο, αλλά ούτε ότι έχει καν κάποιο αξιόλογο ιστορικό χαρακτηριστικό.
Μας λυπεί ότι όλοι αυτοί που μπλέχτηκαν δεν σεβάστηκαν την απώλειά μας, δεν σεβάστηκε κανείς τον πόνο μας, δεν πήραμε ποτέ ένα συλλυπητήριο μήνυμα, αλλά όλοι έχουν κάτι να πουν. Υπάρχει και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας» αναφέρει χαρακτηριστικά. Αυτή είναι και η αλήθεια όμως.
Υπάρχει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και πρέπει να γίνει σεβαστό από τη στιγμή που δεν υπήρξε καμία απόφαση που να λειτουργεί δεσμευτικά».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ
Την ίδια ώρα όμως δεν μπορεί κανείς να μη θλίβεται για τη Λάρισα του χθες που χάνεται. Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν για το διώροφο κτίριο, που πλέον οι περισσότεροι γνωρίζουν ως «οικία Καπετάνου», γινόταν συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, η «ΜΟΝUMENTA» (ΑΜΚΕ για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου) έστειλε επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας να προχωρήσει σε ένσταση απέναντι στην απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να μη χαρακτηρίσει ως νεότερο μνημείο τη διώροφη γωνιακή οικία, ένα κτίριο που λόγω αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας, αποτελεί τοπόσημο της πόλης και θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους πολίτες και τους επισκέπτες της, ενώ ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λάρισας με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για τον μη χαρακτηρισμό ως μνημείου της οικίας πρότεινε με πρόσφατη επιστολή του «Τη δημιουργία ενός «Πράσινου Ταμείου Λάρισας» για τη διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης, που θα χρηματοδοτείται από τους πολίτες…». Όλα αυτά πλέον όμως δεν έχουν καμία σημασία… Η τύχη του κτιρίου κρίθηκε.

Της Νατάσας Πολυγένη

eleftheria.gr