Η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των διαμερισμάτων που εντάσσονται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, έχει αγγίξει τα τελευταία χρόνια και την πόλη της Λάρισας σε μεγάλο βαθμό. Παλιά διαμερίσματα, αλλά και γραφεία, «τεμαχίζονται» και μετατρέπονται σε χώρους για διαμονή λίγων ημερών, με στόχο από τη μία το πιο άμεσο και μεγαλύτερο κέρδος, εν συγκρίσει με την παραδοσιακή μίσθωση, που ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια, και απ’ την άλλη την πιο φτηνή διαμονή.

Είναι χαρακτηριστικό πως εταιρεία παρουσιάζεται να διαχειρίζεται στην πόλη της Λάρισας δεκάδες διαμερίσματα, τα οποία έχουν μετατραπεί αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό, σε διάφορα σημεία του κέντρου, αλλά και σε εκτός πόλης περιοχές, τόσο στο βουνό όσο και στη θάλασσα. Κάτι που δεν είχαμε συνηθίσει. Προ ημερών κατατέθηκε νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο στοχεύει να βάλει ένα τέλος στην ηλεκτρονική φοροδιαφυγή που διενεργείται μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες χρονομίσθωσης ακινήτων (τύπου Airbnb) θεσπίζοντας πρόστιμα έως 500.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας. Το σχέδιο νόμου αποτελεί στην ουσία την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο κοινοτικής οδηγίας (ΕΕ 2021/524) και έχει ως σκοπό τη θέσπιση αυτόματης ανταλλαγής δεδομένων των φορολογικών Αρχών της Ελλάδας και της χώρας όπου βρίσκεται η έδρα της κάθε πλατφόρμας κάθε εξάμηνο για τις συναλλαγές αυτές, με τις φορολογικές Αρχές των χωρών της Ε.Ε.
Είναι όμως κάτι τέτοιο ικανό να δώσει λύση στην κατάσταση ή έστω να γίνει μια αρχή;

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ο Φάνης Βουλιώτης διαβλέπει έναν κίνδυνο για την πόλη της Λάρισας στα επόμενα χρόνια αν συνεχιστεί η κατάσταση έτσι. Θεωρεί πως θα δούμε το πρόβλημα που παρατηρείται και στα νησιά και σχετίζεται με την εύρεση στέγης από φοιτητές, στρατιωτικούς, εκπαιδευτικούς και γενικά ξένο κόσμο που έρχεται να μείνει στη Λάρισα για να δουλέψει.
«Ό,τι βλέπουμε σήμερα σε διάφορα νησιά ή ηπειρωτικούς προορισμούς, ίσως το δούμε και στην πόλη μας» εξηγεί στην «Ε» ο αντιπρόεδρος της Παλλαρισαϊκής Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Λάρισας.
Ο ίδιος έχει παρατηρήσει μεγάλη αύξηση σε αριθμό διαμερισμάτων τα οποία προορίζονται για τη βραχυχρόνια μίσθωση από πλατφόρμες κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση. Από τη μία τα τουριστικά καταλύματα που έχουν άδεια από τον ΕΟΤ και από την άλλη η βραχυχρόνια μίσθωση χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους.
«Μη γίνουμε μόνο σαν την Καλαμπάκα…» λέει κλείνοντας.

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
Για να μάθουμε τι γίνεται στην Καλαμπάκα, η «Ε» απευθύνθηκε στον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Θεσσαλίας. Ο κ. Γιάννης Μπουτίνας μίλησε για το φαινόμενο με αριθμούς. «Το 2018 στον νομό Τρικάλων είχαμε σύνολο 45 Airbnb» λέει και σημειώνει πως σήμερα μόνο η Καλαμπάκα έχει 450!
«Αυτή η εκτόξευση μας φέρνει ως τρίτη Περιφέρεια πανελλαδικά στον αριθμό των διαμερισμάτων αναλογικά» και εξηγεί πως αν τα μετατρέψουμε σε κλίνες, τότε τα πράγματα στους υπολογισμούς γίνονται ακόμα χειρότερα για την περιοχή.
Με αυτόν τον τρόπο οι πληρότητες φαίνονται σε μικρότερα επίπεδα από την πραγματικότητα, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Μπουτίνας, πρώτα γεμίζουν τα τύπου Airbnb, και μετά τα ξενοδοχεία.
«Εμείς δεν λέμε να καταργηθεί ο θεσμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Απλά να μπει ένα πλαίσιο λειτουργίας για να αποφεύγεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός» σημειώνει και τονίζει πως, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία ερευνών στις ΗΠΑ, ο κόσμος αρχίζει να επιστρέφει σε ξενοδοχεία. «Ίσως να νιώθει πιο σίγουρος» λέει ως εξήγηση. Ο ίδιος είχε επισημάνει τον κίνδυνο της απουσίας πλαισίου λειτουργίας εδώ και πολλά χρόνια, όμως τώρα εκτιμά πως ήρθε η ώρα για ένα πλαίσιο δίκαιο για όλους.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ… ΤΥΡΟΠΙΤΑΣ
Η κ. Ειρήνη Παπαϊωάννου θυμάται από τα χρόνια της έλευσής της στη Λάρισα ήταν το γνωστό Σερραϊκό που έφερε ως μόδα την τυρόπιτα. Έκτοτε για τα επόμενα χρόνια σε κάθε γωνιά ξεφύτρωνε και ένα σχετικό μαγαζί. Στην τελευταία δεκαετία έγινε το ίδιο με τα καφέ. Τώρα παρατηρεί πως στη Λάρισα ξεπετιούνται διαρκώς διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
«Δεν ξέρω είναι ίσως της μόδας και αυτά, όμως θα πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις δυσφημείται το προϊόν της διαμονής, εφόσον δεν τηρούν κάποια τους βασικούς κανόνες».
Τόσο η ίδια όσο και ολόκληρος ο κλάδος κρατάει μια στάση αναμονής και περιμένει τα όσα πρόκειται να συμβούν τόσο με το νομικό όσο και με το υγειονομικό και το φορολογικό πλαίσιο. «Το μόνο σίγουρο πως πρέπει να μπει μια τάξη».

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
Για την ομάδα του Ξενοφώντα Ζαδέ που είναι Mega Agent της Κeller Williams, δεν αποτελεί εμπόδιο η πορεία των διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς οι ίδιοι έχουν επιλέξει έναν διαφορετικό μεσιτικό δρόμο.
Ο ίδιος ωστόσο επισημαίνει πως υπάρχουν παγίδες στην υπόθεση της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και σχετίζονται με τα καταστατικά τους. Η ίδια προσοχή χρειάζεται και στη μετατροπή γραφείων σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης όσον αφορά τον τρόπο χρήσης.
Επισημαίνει ακόμα πως για έναν απλό ιδιοκτήτη δεν είναι τόσο εύκολο να διατηρεί διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης εν αντιθέσει με τις εταιρείες, καθώς παίζει ρόλο και το περιθώριο κέρδους, ενώ συμβουλεύει όσους το πράττουν να βλέπουν τη «μεγάλη εικόνα» στην προσπάθεια κέρδους και όχι βραχυπρόθεσμα. Εν κατακλείδι, σημείωσε πως σε μεγάλες πόλεις όπως είναι Λισαβόνα και Μαδρίτη η πορεία της βραχυχρόνιας μίσθωσης βρίσκει πολλά εμπόδια. Κάτι που μπορεί να αποτελέσει και οδηγό για πολλές άλλες στο μέλλον…

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ;
Ο Απόστολος Μπέμπης είναι πολιτικός μηχανικός κατασκευαστής οικοδομών και σύμβουλος ακινήτων. Αυτό που παρατηρεί στην «Ε» μιλώντας με την πολυετή εμπειρία του είναι το γεγονός πως απουσιάζει το ολοκληρωμένο πλαίσιο λειτουργίας. Τονίζει πως πρέπει να υπάρχουν τεχνικές προδιαγραφές διαμερισμάτων, καθώς δεν γίνεται να μη δεν υπάρχουν κανονισμοί σχετικά με την πυρασφάλεια. Μια θεσμοθετημένη δηλαδή διαδικασία αδειοδότησης για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Ο ίδιος είναι της άποψης πως τα σπίτια είναι σαν ζωντανός οργανισμός γι’ αυτό και θεωρεί πως υπό κανόνες μπορεί να λειτουργήσει θετικά η βραχυδρόνια μίσθωση. «Ειδικά στα παράλια όπου εξοχικές κατοικίες μένουν για πολλούς μήνες ανενεργές». Κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο θα δώσει εισόδημα στη μια πλευρά και δυνατότητα διακοπών στην άλλη.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
«Δεν έχουμε να μοιράσουμε κάτι. Δεν παίρνουμε από την πίτα των ξενοδόχων. Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα οφείλεται στην ύπαρξη ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς τα ξενοδοχεία έχουν πληρότητα (σε περιόδους μεγάλης τουριστικής κίνησης) και δεν καλύπτουν τις ανάγκες που προκύπτουν» δήλωνε πρόσφατα στην «Ε» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.), Ανδρέας Χίου.

eleftheria.grΤου Κώστα Γκιάστα