Το καλοκαίρι τελείωσε και βρισκόμαστε σε εκείνη την μεταβατική περίοδο που αναθεωρούμε τις προτεραιότητές μας, βάζουμε νέους στόχους και αλλάζουμε εμφάνιση! Ξεκινώντας από τα μαλλιά (κυρίως οι γυναίκες) περνάμε στον χειμώνα! Και επειδή ο καθένας θέλει το καλύτερο, έχει ήδη βρει το άτομο που εμπιστεύεται. Εμείς ψηφίζουμε “θεϊκά μαλλιά” και καταλήγουμε στον δεύτερο όροφο μιας πολυκατοικίας στην πλατεία ταχυδρομείου στη Λάρισα, όπου τα λέμε με την γλυκύτατη Σταματίνα Παπαζήση στον δικό της χώρο, το Divine Hair, ενώ παράλληλα έχουμε αφεθεί  στα μαγικά της χέρια που με μαεστρία μεταμορφώνουν το αδιάφορο σε εντυπωσιακό!

Σταματίνα, έρχεται χειμώνας και είναι καιρός για αλλαγές. Θα μοιραστείς μαζί μας κάποιες συμβουλές για το τι να επιλέξουμε;

Έρχεται όντως χειμώνας και μάλιστα βιαστικά! Όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες εμείς οι κομμωτές προσπαθούμε να ζεστάνουμε τα χρώματα. Οπότε πρώτα θα πρότεινα μια γλυκιά αλλαγή στο χρώμα σκουραίνοντάς το και ίσως κάποια highlights για να μη δείχνουν μονότονα. Το μήκος και το κούρεμα θεωρώ ότι έχει να κάνει πολύ με τον τρόπο ζωής του καθενός. Οι άντρες είναι τυχεροί επειδή δεν έχει μεγάλη διαφορά για εκείνους ο τρόπος που χειρίζονται τα μαλλιά τους ανά τις εποχές. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επιλογές μας οφείλουν να βασίζονται στο τί μας ταιριάζει και όχι σε ό,τι επιτάσσει η μόδα.

Τι πρέπει να αλλάξουμε στο τρόπο που τα φροντίζουμε από εδώ και πέρα;

Σε γενικές γραμμές, είναι τα ίδια. Ακούστε τα μαλλιά σας, σας λένε τι έχουν ανάγκη. Πέρα από τον σωστό καθαρισμό, φροντίστε την ενδυνάμωσή τους με μια καλή μάσκα και φυσικά μην ξεχνάτε τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης πριν τη χρήση θερμικών συσκευών, τις οποίες αποφεύγουμε όσο γίνεται. Ρωτήστε τον κομμωτή σας, να σας συμβουλέψει για όλα όσα χρειάζονται τα δικά σας μαλλιά.

Σε ακούω να μιλάς για τα μαλλιά και νιώθω ότι αγαπάς τόσο πολύ τη δουλειά σου!

Το “αγαπώ” είναι μικρό για να περιγράψει όσα νιώθω για τη δουλειά μου! Πέρα από το βιοποριστικό κομμάτι, είναι αυτό που με χαρακτηρίζει, είναι οι γνωριμίες που κάνω μέσω αυτής, είναι η αγάπη που παίρνω και όλα αυτά που μπορώ να μοιραστώ κάνοντάς τη.

Και τους αφήνεις όλους ικανοποιημένους!

Ωραία θα ήταν αλλά, όπως συμβαίνει σε κάθε δουλειά και κάθε επαγγελματία, δεν μπορώ να τους ικανοποιώ όλους. Η πλειονότητα όμως, των πελατών μου είναι άνθρωποι που έρχονται και ξανάρχονται και από όσο μου λένε, δεν με αλλάζουν!


Πώς ξέρεις τι χρειάζεται ο καθένας;

Έχει να κάνει με τα χρόνια εμπειρίας, τη συνεχή εκπαίδευση, την παρακολούθηση σεμιναρίων, την ανάγκη μου να δημιουργώ, την αγάπη μου για τη δουλειά μου και την ικανότητα να διαβάζω την ψυχολογία του πελάτη.

Την “ικανότητα να διαβάζεις την ψυχολογία του πελάτη“;

Δεν ξέρω αν είναι έμφυτο ή αν καλλιεργείται στον κάθε επαγγελματία ή άνθρωπο αλλά, θεωρώ ότι το κατέχω. Και πραγματικά πιστεύω ότι είναι μεγάλο μέρος της δουλειάς μας. Η κομμωτική δεν είναι επιστήμη. Είναι η τέχνη που καταλήγει σε ένα συνονθύλευμα αυτού που ζήτησε ο πελάτης αρχικά, της ψυχοσύνθεσής του όπως την αντιλαμβάνεται ο κομμωτής, των γνώσεων και απόψεων του “τεχνίτη” στο αντικείμενο, των νέων δεδομένων των καιρών, όσων επιτάσσει η μόδα, μιας δόσης αισιοδοξίας και τόσων άλλων που τελικά είναι “αυτό που θέλει ο πελάτης”.

Μπερδεμένο και δύσκολο!

Αυτό είναι το επάγγελμά μας! Φαίνεται απλό και εύκολο αλλά η φιλοσοφία του είναι βαθιά και δυνατή. Το είδαμε άλλωστε και στην πρώτη καραντίνα πόσο σημαντικό κομμάτι είναι οι “τρίχες” στη ζωή μας.

Πως σε επηρέασε η καραντίνα ως άτομο και ως επιχειρηματία;

Όπως όλους μας. Τις πρώτες μέρες ασχολήθηκα και εγώ με όσα δεν είχα χρόνο πριν, ξεκουράστηκα, γέμισαμπαταρίες και μετά… παραγέμισα μπαταρίες. Δουλεύω από πολύ μικρή και δεν έχω συνηθίσει να κάθομαι. Η δουλειά στα κομμωτήρια ήρθε μαζεμένη αμέσως μόλις άνοιξαν αλλά και πάλι δεν υπήρχε (ακόμη δεν υπάρχει) η δυνατότητα να εξυπηρετηθούν όλοι όπως πριν.

Μίλησέ μου για τη συνεργασία σου με τη Νατάσα Θεοδωρίδου!

Τι να πω για αυτό το μαγικό πλάσμα; Είναι άψογη. Υπέροχη καλλιτέχνης, όμορφη, έξυπνη, προσιτή, φιλική,δοτική και τόσο γλυκιά. Επειδή από πάντα ήμουν μεγάλη θαυμάστριά της, κάνω διπλή προσπάθεια όταν την περιποιούμαι. Ευτυχώς, η Νατάσα είναι τόσο άνετη και θετική που ξέρει να διώχνει κάθε άγχος μακριά. Την ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την ευκαιρία που μου έδωσε να συνεργαστώ μαζί της και για τη συνεχομένη εμπιστοσύνη που μου δείχνει.

Ας περάσουμε και στο κεφάλαιο “ΙΕΚ Όμηρος”...

Η πρόταση από το ΙΕΚ Όμηρος ήρθε ως δώρο Θεού σε μια περίοδο που η πίεση ήταν μεγάλη και χρειαζόμουν κάτι νέο. Το να μπορώ να μοιράζομαι τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου είναι κάτι σπουδαίο. Ούσα φοιτήτρια πίσω στο 2007 έμαθα πολλά και όταν βγήκα στον εργασιακό χώρο περίμενα ότι θα με αγκαλιάσουν και θα μου δείξουν ακόμη περισσότερα. Απογοητεύτηκα όταν κατάλαβα ότι μάλλον το αντίθετο συμβαίνει και ότι πολλές φορές σε περιμένουν στη γωνία. Θέλω οι μαθητές μου να έχουν όσα περισσότερα μπορούν στο σάκο τους όταν φύγουν από εμένα.

Οπότε βλέπεις τον εαυτό σου σε κάτι τέτοιο μόνιμα στο μέλλον;

Ο χρόνος είναι μεγάλος μάστορας. Δεν ξέρουμε τι θα φέρει. Σίγουρα θα είμαι και αυτή τη χρονιά στο ΙΕΚ και θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό ώστε τα παιδιά που θα περάσουν από εμένα να βγουν δυνατά στην αγορά. Όμως, το divine hair είναι το δικό μου παιδί, το όνειροπου έγινε πραγματικότητα. Δεν μπορώ να το αφήσω και σίγουρα δεν μπορώ να αφήσω όλους εκείνους που τόσα χρόνια με ακολουθούν και με εμπιστεύονται.

Με όλα αυτά στη ζωή σου έχεις χρόνο για εσένα;

Βρίσκω. Και φροντίζω να αξιοποιώ κάθε του λεπτό. Συναντώ φίλους, επισκέπτομαι την οικογένεια μου, κάνω ταξίδια, ασχολούμαι με τον εαυτό μου και δοκιμάζω νέες εμπειρίες. Τον τελευταίο χρόνο απολαμβάνω να απομονώνομαι στο βουνό μας, τον Όλυμπο ή να πηγαίνω εκεί με ανθρώπους που αισθάνομαι ασφαλής και ελεύθερη.

Ακούγεται παραπάνω από ωραίο. Σταματίνα, σε ευχαριστώ για τη συζήτηση και την παρέα.

Εγώ σας ευχαριστώ… Καλό και ασφαλή χειμώνα εύχομαι να έχουμε!