Αθώα κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δύο πρώην στελέχη των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ), που κατηγορούνταν για ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος, κάτι που συνδέεται με τη λειτουργία του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση ανάμεσα σε τρεις που πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης: Η ExxonMobil στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη – Συμφωνία με ΕΛΠΕ

Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορούσε παραβάσεις και παραλείψεις, όπως αυτές περιγράφονταν στην έκθεση-πόρισμα που συνέταξαν Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και αφορούσαν το διάστημα από το 2016 έως τις αρχές του 2018.

Πριν ερευνήσουν την υπόθεση οι Επιθεωρητές, είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες αναφορές κατοίκων της περιοχής του Κορδελιού-Ευόσμου, που κατήγγειλαν έντονη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη. Στη δίκη παρέστησαν ως πολιτικώς ενάγοντες, τόσο κάτοικοι όσο και ο δήμος.

Το κατηγορητήριο τούς καταλόγιζε -μεταξύ άλλων- υπερβάσεις στα όρια εκπομπών ατμών βενζίνης, όπως επίσης ότι δεν μερίμνησαν για την ορθή αποθήκευση των χημικών ουσιών και προϊόντων εντός του διυλιστηρίου, ότι δεν τήρησαν τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της αποτροπής διαρροής επικίνδυνων αποβλήτων (όπως π.χ. μαζούτ ) κι ότι δεν φρόντισαν για τη σύννομη διαχείριση των στερεών επικίνδυνων αποβλήτων.

Οι δύο κατηγορούμενοι πρώην διευθυντές αρνήθηκαν την εις βάρος τους αποδιδόμενη κατηγορία, ενώ, επικαλούμενοι σχετικούς ελέγχους, τόνισαν πως η επιχείρηση τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους και πως ουδεμία ρύπανση τελέστηκε στον υδροφόρο ορίζοντα. Επισήμαναν δε ότι «η δυσοσμία δεν συνδέεται με την παραγωγική διαδικασία των ΕΛ.ΠΕ.».

Σε ερώτηση του Δικαστηρίου για το πού οφείλεται η καταγγελλόμενη δυσοσμία, οι ίδιοι την συνέδεσαν με το φαινόμενο της «θερμοκρασιακής αναστροφής» και «την άναρχη δόμηση της Θεσσαλονίκης». «Η βίαιη, άτακτη και εσφαλμένη ανάπτυξη της πόλης “έκοψε” τον φυσικό αερισμό της», απολογήθηκε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών, θέση την οποία διατύπωσε κι ο δεύτερος.

Την απαλλαγή τους είχε ζητήσει προηγουμένως ο εισαγγελέας της έδρας, πρόταση με την οποία συντάχθηκαν οι δικαστές.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη και δεύτερο δικαστήριο μετά από ανάλογες καταγγελίες κατοίκων, με κατηγορούμενο πρώην στέλεχος του Ομίλου, ενώ για τον προσεχή Μάρτιο προσδιορίστηκε να δικαστεί μία ακόμη αντίστοιχη υπόθεση.

Πηγη: in.gr