Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας πέρασε μπροστά, συγκεντρώνει το 46,5% των ψήφων έναντι 44,8% του ακροδεξιού αρχηγού του κράτους με το 82,6% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, δείχνουν τα ως τώρα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των χθεσινών προεδρικών εκλογών που δημοσιοποιεί η εκλογική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο (TSE).

«Βάζω στοίχημα»

Λίγο νωρίτερα, με το 70% να έχει καταμετρηθεί, ο Λούλα ανακτούσε το προβάδισμα (45,7-45,5%).

«Ο Μπολσονάρο είναι μπροστά. Βάζω στοίχημα. Το (ινστιτούτο δημοσκοπήσεων) Datafolha θα αποδειχθεί πως έκανε λάθος (εκ νέου). Τι νομίζετε;», ανέφερε νωρίτερα μέσω Twitter ο βουλευτής και γιος του προέδρου Εντουάρντο Μπολσονάρο.

Το βράδυ προχθές Σάββατο, το Νταταφόλια έφερε τον Λούλα, τον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο, να προηγείται με μεγάλη διαφορά, με το 50% των ψήφων έναντι 36% του Ζαΐρ Μπολσονάρο, και να έχει πιθανότητες να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Εργαζομένων (PT) του Λούλα, στο Σάο Πάολο (νοτιοανατολικά), η ένταση ήταν χειροπιαστή. Στην αρχή της καταμέτρησης, ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους είχε προβάδισμα 5 μονάδων, που όμως προοδευτικά μειώνεται.

Νευρικότητα

«Ολοι είναι νευρικοί. Ο Μπολσονάρο προηγείται, αλλά η καταμέτρηση είναι πιο προχωρημένη στις πολιτείες των μπολσοναριστών. Θα ανατρέψουμε την κατάσταση», διαβεβαίωνε η Σόνια Γκουζαζάρα, ηγετική μορφή των αυτοχθόνων και υποψήφια για τη Βουλή.

Ο κ. Μπολσονάρο παρακολουθεί την καταμέτρηση στο παλάτι Αλβοράντα, την επίσημη προεδρική κατοικία στην Μπραζίλια.

Το 2014, όταν το PT είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, το προβάδισμά του φάνηκε δύο ώρες και πλέον μετά την έναρξη της καταμέτρησης. Γενικά η καταμέτρηση στο φτωχό βορειοανατολικό τμήμα της Βραζιλίας, οχυρό του Κόμματος Εργαζομένων, προχωρά με πιο αργούς ρυθμούς.

Υπήρχαν πληροφορίες για μεγάλες ουρές στα εκλογικά τμήματα που έκλεισαν στις 17:00 (τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας), καθώς πολλοί Βραζιλιάνοι πήγαν να συμμετάσχουν στις πιο πολωμένες εκλογές εδώ και δεκαετίες, που σημαδεύτηκαν από μεμονωμένα επεισόδια βίας και ανησυχίες για πολιτική βία και θεσμική κρίση.

Η πιθανότητα δεύτερου γύρου

Η χωροφυλακή στο Σάο Πάολο ανακοίνωσε ότι ένοπλος πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο αστυνομικούς μέσα σε εκλογικό τμήμα χθες. Η οπλοκατοχή στη Βραζιλία αυξήθηκε θεαματικά επί των ημερών του απερχόμενου αρχηγού του κράτους.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, ψηφίζοντας στο Ρίο, είπε πως ανέμενε να κερδίσει αυτός από τον πρώτο γύρο, αψηφώντας τις δημοσκοπήσεις που έφεραν τον Λούλα να θριαμβεύει, καθώς, όπως είπε ο κ. Μπολσονάρο, δεν καταγράφουν πόσο λαοφιλής είναι.

Αν κανένας από τους δύο βασικούς υποψήφιους δεν εξασφαλίσει πάνω από τις μισές ψήφους, θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 30ή Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγη: in.gr