27.9 C
Larissa
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΤι συστήνει το ECDC για τα παιδιά – Στα...

Τι συστήνει το ECDC για τα παιδιά – Στα 6 εκατ. οι εμβολιασμοί έως το Σάββατο

Με γρήγορο ρυθμό συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ένας στους 5 Έλληνες είναι πλήρως εμβολιασμένος. Σήμερα μάλιστα οι εμβολιασμένοι σε όλη τη χώρα έφτασαν τους 5.691.818 και με δεδομένο ότι καθημερινά γίνονται περίπου 100.000 εμβολιασμοί τις επόμενες μέρες θα αγγίξουν τα 6 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα προτεραιότητα στον εμβολιασμό εφήβων που διατρέχουν κίνδυνο συνιστά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων.

Τις επόμενες ημέρες μάλιστα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εξετάσει το ελληνικό πλάνο για τον εμβολιασμό παιδιών 12 – 15 ετών καθώς ο ΕΜΑ έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ενώ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προχώρησε σήμερα στην ανακοίνωση των επιστημονικών του εκτιμήσεων για τον εμβολιασμό των εφήβων.Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, ο εμβολιασμός των εφήβων κατά της Covid-19 θα πρέπει να εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής εμβολιασμού για ολόκληρο τον πληθυσμό. Ο εμβολιασμός εφήβων με υψηλό κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από Covid-19 θα πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα, όπως γίνεται και με άλλες ηλικιακές ομάδες, με τα συνολικά άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό των εφήβων να εξαρτώνται κυρίως από τη συχνότητα εμφάνισης της λοίμωξης από SARS-CoV-2 και από την παρουσία υποκείμενων καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19 σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Ο  ECDC, υπογραμμίζει επίσης μεταξύ άλλων ότι τα άμεσα οφέλη από τον εμβολιασμό σε εφήβους αναμένεται να είναι περιορισμένα σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, ενώ το συνολικό όφελος για τον γενικό πληθυσμό από τον εμβολιασμό των εφήβων θα είναι ανάλογο με τη μετάδοση SARS-CoV-2 εντός και από αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Επιπλέον δεδομένης της μειωμένης ατομικής σχέσης κινδύνου-οφέλους από τον εμβολιασμό Covid-19 των εφήβων σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην εξέταση της υφιστάμενης επιδημιολογικής κατάστασης και της χορήγησης εμβολίων σε ηλικιωμένους πριν από τη στόχευση αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Είναι παράλληλα σημαντικό να συνεχιστεί η παρακολούθηση της εξάπλωσης μεταλλάξεων ανησυχίας μεταξύ των νεότερων ατόμων και να συνεχιστεί η αξιολόγηση της πραγματικής επιβάρυνσης της Covid-19 σε νεότερες ηλικιακές ομάδες και σε σχέση με τις συνέπειες Covid-19 π.χ. την «μακρά COVID». Τα ζητήματα τέλος με τη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση στα εμβόλια πρέπει σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο, να εξεταστούν επίσης προσεκτικά κατά την λήψη της απόφασης επέκτασης του εμβολιασμού COVID-19 σε ομάδες με χαμηλότερο ατομικό κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Το 20% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως

Το 20% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 2 εκατομμύρια έχει εμβολιαστεί πλήρως ενώ έχουν γίνει πάνω από 5,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα τόνισε ότι θα φτάσουμε σε εμβολιαστική κάλυψη τον Οκτώβριο στο 70%.

Η επέκταση του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών και της συστηματικής χρήσης self test έχουν οδηγήσει σύμφωνα με τα στοιχεία σε πτώση του ποσοστού τμημάτων και σχολείων σε αναστολή λόγω κορονοϊού.

Από 24/5 οπότε και το 0,92% των σχολείων και 0,98% των τμημάτων της χώρας τελούσαν σε αναστολή δια ζώσης λειτουργίας, σήμερα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 0,26%, και 0,38%.

Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.886 νέα κρούσματα 482 διασωληνωμένοι και 27 θάνατοι. Από τα κρούσματα τα 959 είναι στην Αττική και τα169 στη Θεσσαλονίκη. 173 είναι οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας.

Μεγάλο στοίχημα η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ

Το μεγάλο στοίχημα είναι η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ στη μετά covid εποχή. Βασικός άξονας είναι η δημιουργία ομάδων νοσοκομείων με στόχο την αποκέντρωση και τη διευκόλυνση του πολίτη. Στο νέο νοσοκομειακό χάρτη που βρίσκεται υπό σχεδιασμό τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία θα συνεργάζονται με τα μεγαλύτερα.

“Είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε -και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας- δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20, 30 χιλιομέτρων και τα δύο νοσοκομεία να αποδεικνύεται τελικά ότι είναι προβληματικά. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις, να σχεδιάσουμε έναν ορθολογικό χάρτη υγείας” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το επόμενο βήμα στη δημιουργία του νέου ΕΣΥ, είναι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με διασύνδεση δομών υγείας και ιδιωτών γιατρών.

“Αν υπάρχει ένας γιατρός Παπαδόπουλος στον Νέο Κόσμο θα συμβληθεί με τις δομές δημόσιας υγείας και θα προσφέρει τις υπηρεσίες του έναντι αντιτίμου στην οικογένεια, η οποία θα έχει εκεί πρωτοβάθμια φροντίδα και στη συνέχεια -εάν χρειαστεί- θα πάει σε ένα νοσοκομείο” υπογράμμισε ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Από το βήμα του συνεδρίου με θέμα το σύστημα υγείας στην Covid 19 και μετά Covid 19 εποχή που οργάνωσε το Πρώτο Θέμα και το ygeiamou.gr,  ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για ένα νέο ΕΣΥ με 15.000 μόνιμες προσλήψεις.

“Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε Τοπικές Μονάδες Υγείας, η ΝΔ τις χαρακτήρισε αχρείαστες και πεταμένα λεφτά. Εν τούτοις πρόλαβε να παγώσει όλες τις μόνιμες προσλήψεις που ήταν σε εξέλιξη και να μην ανοίξει ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ μέχρι το Μάρτιο του ’20 που βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο” τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι :”πίσω από τα μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού για το ΕΣΥ εν μέσω καραντίνας, η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ δεν έχει εγκαταλείψει τον σχεδιασμό της να τεμαχίσει το ΕΣΥ και να το παραδώσει σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα”.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη – Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κ. Δαβάνης

Σχετικά Αρθρα: Προτεραιότητα στον εμβολιασμό εφήβων που διατρέχουν κίνδυνο συνιστά το ECDC

Υπό εξέταση ο εμβολιασμός παιδιών 12-15 ετών

Πηγη: ert.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα