17.9 C
Larissa
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΤο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά πρόσβαση στις αποζημιώσεις του χρυσαυγίτη...

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά πρόσβαση στις αποζημιώσεις του χρυσαυγίτη Λαγού – Ακύρωσε απόφαση του ΕΚ

Πρόσβαση στις αποζημιώσεις του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγού, τις οποίες ελάμβανε ως ευρωβουλευτής ακόμη και μετά την καταδίκη του, ζητά το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, με σημερινή του απόφαση (8/5), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακυρώνει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αρνείται την πρόσβαση στα έγγραφα τα οποία αφορούν ποσά που κατέβαλε στον Ιωάννη Λαγό.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει, προς το συμφέρον του δημοσίου ελέγχου, να παράσχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με ευρωβουλευτή που έχει καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη.

Οι προσφυγές και η απάντηση του ΕΚ

Στις 7 Δεκεμβρίου 2021, τρεις πολίτες, η Luisa Izuzquiza, ο Arne Semsrott και ο Stefan Wehrmeyer, υπέβαλαν στο Κοινοβούλιο αίτηση πρόσβασης σε έγγραφα, τα οποία αφορούσαν στις αποζημιώσεις και την επιστροφή εξόδων που είχαν καταβληθεί στον Λαγό.

Σκοπός τους ήταν να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τα συγκεκριμένα ποσά που καταβλήθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο στον χρυσαυγίτη, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα ποσά αυτά, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων βουλευτικής επικουρίας, είχαν συμβάλει άμεσα ή έμμεσα στη χρηματοδότηση ή τη συνέχιση εγκληματικών ή παράνομων δραστηριοτήτων.

Το Δικαστήριο της ΕΕ εκτιμά ότι ακόμη και αν θίγεται το έννομο συμφέρον της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ακεραιότητας του ατόμου, υπερισχύει το δικαίωμα πρόσβασης του κοινού στα έγγραφα των θεσμικών οργάνων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημέρωσε τους εν λόγω πολίτες ότι είχε εντοπίσει έγγραφα που αφορούσαν στις ακόλουθες κατηγορίες καταβληθέντων ποσών: τον μισθό του Γάννη Λαγού, την αποζημίωση παραμονής του, την επιστροφή των εξόδων ταξιδιού του, τους μισθούς των διαπιστευμένων και των τοπικών κοινοβουλευτικών βοηθών του, καθώς και την επιστροφή των εξόδων ταξιδιού των διαπιστευμένων και των τοπικών κοινοβουλευτικών βοηθών του.

Ωστόσο, επικαλούμενο τον κανονισμό για την πρόσβαση στα έγγραφα, καθώς και αυτόν για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, το ΕΚ αποφάσισε να μη χορηγήσει στους πολίτες την πρόσβαση στα ζητούμενα έγγραφα, με αποτέλεσμα εκείνοι να προσφύγουν στο αρμόδιο δικαστήριο της ΕΕ.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Με την απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακυρώνει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Απριλίου 2022, κατά το μέρος που αρνείται στους εν λόγω πολίτες την πρόσβαση, αφενός, στα έγγραφα που αφορούν στην επιστροφή εξόδων ταξιδίου και τις αποζημιώσεις παραμονής που κατέβαλε το Κοινοβούλιο στον Ιωάννη Λαγό και, αφετέρου, στα έγγραφα που αφορούν στην επιστροφή εξόδων ταξιδίου στους κοινοβουλευτικούς βοηθούς του.

Το Δικαστήριο της ΕΕ εκτιμά ότι, στην προκειμένη περίπτωση, ακόμη και αν θίγεται το έννομο συμφέρον της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της ακεραιότητας του ατόμου, υπερισχύει το δικαίωμα πρόσβασης του κοινού στα έγγραφα των θεσμικών οργάνων.

Πράγματι, η αίτηση έχει ως σκοπό να καταστήσει ευχερέστερο τον αυξημένο δημόσιο έλεγχο και την αυξημένη λογοδοσία όσον αφορά την πρόσβαση του Λαγού σε δημόσια κονδύλια, καθώς και να συμβάλει στη διαφανή ενημέρωση όσον αφορά τα ποσά που κατέβαλε το Κοινοβούλιο σε αυτόν, και για τα δικά του έξοδα και για εκείνα των βοηθών του, λαμβανομένων υπόψη των εξαιρετικών περιστάσεων της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι, παρά την καταδίκη του για σοβαρά αδικήματα και ακόμη και μετά τη σύλληψη και τη φυλάκισή του, ο Λαγός παρέμεινε ευρωβουλευτής και συνέχισε να λαμβάνει τις αποζημιώσεις που αντιστοιχούν στην άσκηση των σχετικών καθηκόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, το δικαστήριο έκρινε πως πρέπει να θεωρηθεί θεμιτή η επιδίωξη των ενδιαφερομένων να πληροφορηθούν για ποιο σκοπό και σε ποιους προορισμούς πραγματοποίησαν ο Λαγός και οι κοινοβουλευτικοί βοηθοί του ταξίδια, τα έξοδα των οποίων επιστράφηκαν από το ΕΚ, κατά την περίοδο κατά την οποία ο ίδιος είχε καταδικαστεί, αλλά δεν είχε ακόμη φυλακιστεί.

Τι απέρριψε το δικαστήριο

Αντιθέτως, το Δικαστήριο της ΕΕ απορρίπτει την προσφυγή κατά το μέρος που αφορά στα έγγραφα τα οποία περιέχουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σχετικά με τον μισθό και την επιστροφή γενικών εξόδων του Γιάννη Λαγού, καθώς και σχετικά με τον μισθό των κοινοβουλευτικών βοηθών του.

Πράγματι, οι σχετικές με τα ποσά αυτά πληροφορίες είναι ελεύθερα προσβάσιμες για το κοινό, μεταξύ άλλων, στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε αντίθεση με τα έγγραφα που αφορούν στην επιστροφή εξόδων ταξιδίου και τις αποζημιώσεις παραμονής, τα έγγραφα που αφορούν στον μισθό και την αποζημίωση γενικών εξόδων δεν επιτρέπουν τον έλεγχο της χρήσης των ποσών αυτών, δεδομένου ότι η καταβολή τους πραγματοποιείται αυτομάτως ή κατ’ αποκοπή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουλίου του 2019, ο Γιάννης Λαγός ανέλαβε καθήκοντα ευρωβουλευτή μετά την εκλογή του στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα.

Στις 7 Οκτωβρίου του 2020, το Εφετείο Αθηνών τον καταδίκασε σε κάθειρξη 13 ετών και 8 μηνών και σε χρηματική ποινή, μεταξύ άλλων, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Στις 27 Απριλίου 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία του Λαγού, μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών. Παρά την ποινική καταδίκη του, την άρση της ασυλίας του και τον εγκλεισμό του στη φυλακή, ο Λαγός δεν παραιτήθηκε από το αξίωμα του ευρωβουλευτή ούτε γνωστοποιήθηκε, από τις ελληνικές αρχές προς το Κοινοβούλιο, τυχόν έκπτωσή του από το βουλευτικό αξίωμα μετά την καταδίκη.

Πηγή

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα