29.9 C
Larissa
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΤο Πρώτο Υβριδικό Συνέδριο του Πάρκου Καινοτομίας JOIST Ολοκληρώθηκε...

Το Πρώτο Υβριδικό Συνέδριο του Πάρκου Καινοτομίας JOIST Ολοκληρώθηκε με Επιτυχία

Το υβριδικό συνέδριο «Τα Πάρκα Καινοτομίας ως Μοντέλα Ενίσχυσης των Περιφερειακών Οικοσυστημάτων» διεξήχθη με επιτυχία στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, την Πέμπτη 19 Μαΐου2022. Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη τηςσημασίας της καινοτομίας και του ξεχωριστού ρόλου που επιτελούν τα Πάρκα Καινοτομίας ως χοάνες γνώσης, έρευνας, ανάπτυξης και τεχνολογίας.

Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν το JOIST, το νέο Πάρκο Καινοτομίας στην πόλη της Λάρισας που στεγάζει ένα δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας με στόχο την υποστήριξη της παραγωγής, την ενίσχυση της διάδοσης και τη σωστή διαχείρισης της καινοτομίας και της γνώση, την ανάπτυξη επιχειρηματικού πνεύματος και τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας. Συνδιοργανωτές του συνεδρίου ήταν τα  «Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης» του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Επιμελητηρίου Λάρισας.



Το έναυσμα για την έναρξη του συνεδρίου έδωσε ο κ. Τάσος Βασιλειάδης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και ιδρυτής του JOIST, χαιρετίζοντας και ευχαριστώντας τους ομιλητές και το κοινό για την παρουσία τους, λέγοντας: «Με βλέμμα στραμμένο στο phygital μέλλον, καθώς η σύνδεση του φυσικού και του digital είναι σημαντική για εμάς, σχεδιάσαμε και αναπτύσσουμε ένα καινούριο μοντέλο στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST. Είναι πολύ μεγάλη τιμή για εμάς που ήρθατε σήμερα να μοιραστούμε μαζί  τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της κοινωνίας μας.»

Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής του L-Stone Capital και των Industry Disruptors Game Changers(IDGC) και παρουσιαστής του συνεδρίου, επισημαίνοντας την εξέχουσα σημασία των Πάρκων Καινοτομίας ως την «επιτομή του τριγώνου γνώσης, δηλαδή της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας». Στη συνέχεια, σχολίασε «Τα Πάρκα Καινοτομίας έρχονται να αποτυπώσουν κάτι που 10 χρόνια πριν, όχι πολύ μακριά, φαινόταν ανεκδοτολογικό. 10 χρόνια μετά έχουμε μια ουσιαστική κοινότητα, η οποία παράγει νέες επιχειρήσεις με εξωστρέφεια και δυναμική, που θα έχουν το δικό τους ρόλο στο παγκόσμιο στερέωμα

Τη σημαντική αυτή εκδήλωση για την καινοτομία ως μοχλό ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής περιφέρειας χαιρέτισε μέσω βίντεο ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέροντας: «Φιλοδοξία μας είναι να προωθήσουμε ένα Ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας χωρίς αποκλεισμούς, όπου οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, οι βιομηχανίες να μπορούν να επωφεληθούν από την καινοτομία και να ευδοκιμήσουν με ισότητα ευκαιριών και κανόνων ανταγωνισμού. Πάρκα Καινοτομίας όπως το JOIST στη Λάρισα και περιφερειακά Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχουν και πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο με την Ευρώπη στο πλευρό τους

Την εκδήλωση χαιρέτισε, επίσης, η κα Mariya Gabriel, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, λέγοντας: «Τα Πάρκα Καινοτομίας, όπως το JOIST, θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα ευρωπαϊκή ατζέντα καινοτομίας. Η καινοτομία, η εκπαίδευση και η έρευνα είναι οι βασικοί μοχλοί της ανταγωνιστικότητας και των σύγχρονων κοινωνιών ευημερίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου η δύναμή μας έγκειται στους πολίτες, τις επιχειρήσεις μας και στην ικανότητά μας να επινοούμε και να δεσμευόμαστε χωρίς όρια

Επίσης, ως ένδειξη αναγνώρισης της σημαντικότητας ενός τέτοιου καινοτόμου εγχειρήματος στη θεσσαλική πρωτεύουσα, η Ελληνική Κυβέρνηση τίμησε το συνέδριο διά του αντιπροσώπου της, κ. Χρίστου Δήμα, Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Ο κ. Δήμας ως κεντρικός ομιλητής για το ρόλο της καινοτομίας στις τοπικές οικονομίες, επεσήμανε τα εξής: «Η συμβολή των Πάρκων Καινοτομίας στην ανάπτυξη της χώρας και ειδικά στην περιφερειακή ανάπτυξη, είναι εξαιρετικά σημαντική. Η ελληνική περιφέρεια έχει την δυνατότητα να καινοτομεί σε παγκόσμια κλίμακα, όπως το Πάρκο Καινοτομίας JOIST. Αυτό που κάνει το JOIST ξεχωριστό είναι το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια περιφερειακή πόλη, τη Λάρισα, όπου σε λίγο καιρό από τώρα θα χτυπάει η καρδιά της Θεσσαλίας όσον αφορά το κομμάτι της έρευνας και της καινοτομίας. Αυτό είναι το μέλλον και σήμερα είναι μια εικόνα του μέλλοντος, για την οποία όλοι είμαστε υπερήφανοι και θέλουμε να δούμε πώς θα υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο

Η δομή του συνεδρίου ήταν χωρισμένη σε 4 πάνελ συζήτησης(roundtables) με διαφορετικές θεματικές ενότητες το καθένα,γύρω από τις εκφάνσεις της καινοτομίας.

Το πρώτο πάνελ συζήτησης με τίτλο «Ανάπτυξη Τοπικών Οικοσυστημάτων Καινοτομίας» είχε ως συντονιστή τον κ. Μιχάλη Στάγκο και ομιλητές τον κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, την κα Χρυσή Βιτσιλάκη, Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τον κ. Χαράλαμπο Μπιλλίνη, Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον κ. Δημήτρη Τζοβάρα, Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Ερευνητή Α’ Βαθμίδος, τον κ. Antony Cassano, Business Development Director της UniSystems, και τον κ. Γεώργιο Ρουπακιά, Πρόεδρο του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Ο κ. Αγοραστός επεσήμανε την ανάγκη για καινοτομία στην περιοχή της Θεσσαλίας λέγοντας «Χρειαζόμαστε την καινοτομία για να παράξουμε ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Εδώ στη Θεσσαλία, έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Είμαστε μια γροθιά, έχουμε έναν ανταγωνισμό προσφοράς με σοβαρότητα, υπευθυνότητα αλλά και με συνέργεια δυνάμεων».

Η κα. Βιτσιλάκη, αναφέρθηκε στη σημασία της εξωστρέφειας στην καινοτομία, τονίζοντας πως «Ένα οικοσύστημα καινοτομίας μπορεί να γίνει μόνο αν καταλάβουμε όλοι ότι μπορούμε και πρέπει να βγούμε από το καβούκι μας. Γιατί μόνο έτσι θα παράξουμε γνώση και θα συμβάλλουμε στην τοπική και εθνική κοινωνία και την οικονομία».

Ο κ. Μπιλλίνης επεσήμανε την αξία της έξυπνης εξειδίκευσης των περιφερειών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια και αυτό τις εμποδίζει να πλησιάσουν την καινοτομία. Οι Περιφέρειες θα πρέπει να βρουν τις θεματικές που έχουν μια δυναμική για τις ίδιες και τις επιχειρήσεις, ώστε να καταλήξει μαζί με τα Πανεπιστήμια σε μια κοινή προσπάθεια για να αναπτυχθεί η καινοτομία στην περιοχή», ενώ ο κ. Τζοβάρας υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερα ερευνητικά κέντρα, αφού η καινοτομία είναι αποτέλεσμα της βασικής έρευνας.

Με τη σειρά του, ο Antony Cassano αναφέρθηκε στην επιχειρηματικότητα και στον τρόπο που αυτή λειτουργεί επιδραστικά στην καινοτομία και την εξέλιξη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «Χωρίς το επιχειρείν, δεν υπάρχει εξέλιξη. Με την καινοτομία, τη χρηματοδότηση, τη συν-δημιουργία και τη διαλειτουργικότητα διασφαλίζεται το μέλλον του επιχειρείν αλλά και η ενεργητικότητά μας τα επόμενα χρόνια.»

Τέλος, ο κ. Γιώργος Ρουπακιάς εξύμνησε τη σημασία της συνεργατικότητας και πως «Θα πρέπει οι επιχειρήσεις, με τη βοήθεια και του JOIST, να αναπτύξουν συνέργειες. Όχι ανταγωνιστικά, αλλά με στόχο τη δημιουργία αξίας και την από κοινού ανάπτυξη.»

Το δεύτερο σκέλος του συνεδρίου συνεχίστηκε με το roundtableμε θέμα «Συμβολή των Πάρκων Καινοτομίας στην Περιφερειακή Ανάπτυξη: Το Πάρκο Καινοτομίας JOIST και Αντίστοιχα Παραδείγματα από την Ευρώπη». Το συντονισμό έκανε η κα Kristina Eskenazi, Πρόεδρος της Συστάδας Υγείας και Επιστημών Υγείας στη Βουλγαρία, Συνιδρύτρια της Συστάδας για τη Τεχνητή Νοημοσύνη στη Βουλγαρία, της Βουλγαρικής Ένωσης Εργοδοτών για Καινοτόμο Τεχνολογία (BRAIT) & του Βουλγαρικού Φόρουμ Καινοτομίας, ενώ ομιλητές ήταν ο κ. André H. R. Domin, CEO of Technologiepark Heidelberg GmbH & TechnologieförderungHeidelberg GmbH), ο κ. Federico Menna, Head of Staff & Operations του EIT Digital, ο κ. Aureliusz Gorski, FoundingExecutive Director του Venture Cafe Warsaw Foundation & Co-founder του CIC Warsaw Innovation Campus, ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ThessINTEC AE, ο κ. Todor Mladenov, Executive Director του SofiaTech Park, η κα Μαρία Κωνσταντίνου, Technology ScienceManager του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών (ΕΠΠ) και ο κ. Τάσος Βασιλειάδης, όπου συζητήθηκαν πολλά ενδιαφέροντα θέματα γύρω από τα Πάρκα Καινοτομίας και τη λειτουργία τους ως μοχλοί οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης καθώς και ο τρόπος που προασπίζουν τις Ευρωπαϊκές άξιες.

Η κα Kristina Eskenazi εξέφρασε το θαυμασμό της για το JOIST λέγοντας «Το να βλέπεις τη μεταμόρφωση ενός παλιού εργοστασίου σε τόπο καινοτομίας, είναι εκπληκτικό. Αναγνωρίζω μια πολύ δυνατή κοινότητα, με καινοτόμο σκέψη, κοινό έργο και προκλήσεις.»

Ο κ. Federico Menna ανέδειξε τα θετικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού κατακερματισμού και πώς ένα μειονέκτημα μπορεί να γίνει πλεονέκτημα. Συγκεκριμένα, είπε «Η Ευρώπη είναι ιστορικά κατακερματισμένη, αυτό όμως μας προσφέρει τη διαφορετικότητά μας και μία τεράστια αγορά την οποία φιλοδοξούμε να αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ως εγχώρια αγορά

Τέλος, ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης τόνισε ότι «Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι η Ευρώπη έχει τεράστια ανθρώπινη ικανότητα και θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να τη συγκεντρώσουμε στα σωστά μέρη, όπως τα Πάρκα Καινοτομίας και Τεχνολογίας.»

Στη τρίτη συζήτηση με τίτλο «Turning Digital: Ο Τομέας της Ψηφιακής Υγείας και το Οικοσύστημα της» με συντονιστή τον κ. Γιώργο Μέγα, Συντονιστή του EIT Health HUB, Κύριο Εθνικό Σημείο Επαφής για το Cluster 4 στον Ορίζοντα Ευρώπη, ΕΚΤ, συμμετείχαν ο κ. Δημήτρης Βλαχάκης, Επίκουρος Καθηγητής Γενετικής, Ερευνητής Β’ Βαθμίδος στην Ιατρική Ακριβείας, Συνεργαζόμενος Ερευνητής στις ΝευροεκφυλιστικέςΕπιστήμες & Επισκέπτης Καθηγητής Βιοπληροφορικής, ο κ. Παναγιώτης Βλάμος, Πρόεδρος Δ.Σ. Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής & Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο κ. Γεώργιος Δαφούλας, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΛΚΕ-ΠΘ & Κλινικός Συντονιστής Υπηρεσιών Ψηφιακής Υγείας etrikala AE/ CitiesNet AE Δήμων Κεντρικής Ελλάδας, και ο κ. Γεώργιος Δημητρίου, Cluster Manager του Hellenic Digital Health Cluster.

Ο κ. Μέγας ανέφερε «Θέτουμε ως προτεραιότητά μας τη σύνδεση της έρευνας με την αγορά, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας και την εκμετάλλευση των δεδομένων, ειδικά σε τομείς όπως αυτός της Υγείας και των Φαρμάκων που διαθέτει πλούσιο ιατρικό ιστορικό και αρχεία. Αυτά τα ανεκμετάλλευτα δεδομένα, αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων

Κατά τη συζήτηση, ο κ. Βλαχάκης είπε «Οραματιστές υπάρχουν πολλοί. Αυτοί που έχουν ένα συγχρονισμένο με την εποχή όραμα και το υλοποιούν είναι λίγοι, γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια σεαυτούς που οραματίστηκαν και δημιούργησαν το JOIST. Το θέμα είναι το όραμα. Πρέπει να επενδύουμε σε νησίδες αριστείας, για να φέρουμε την ανάπτυξη στη χώρα μας.»  

Βασικό σημείο της ομιλίας του κ. Βλάμου ήταν «Η προσωποποιημένη προσέγγιση στον ασθενή, η αξιοποίηση της υψηλής τεχνολογίας και των δεδομένων, η ερευνητική αριστεία και εξωστρέφεια στην Υγεία, οδηγούν σε σημαντικά αποτελέσματα για τη χώρα.» Για τον κ. Δαφούλα, «Το JOIST θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ενσωμάτωσης».

Τέλος, ο κ. Γεωργίου είπε «Σήμερα είμαστε ανταγωνιστές, αύριο θα είμαστε συνεργάτες και μεθαύριο συνέταιροι για τη βελτίωση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, στο χώρο της Ψηφιακής Υγείας».

Η τελευταία συζήτηση με την οποία έπεσε η αυλαία του συνεδρίου είχε τίτλο «Turning Digital: Ο Τομέας της Εκπαίδευσης και οι Νέες Τεχνολογίες». Συντονιστής ήταν ο κ. Τάσος Βασιλειάδης, με τη συμμετοχή της κας Έλενας Ζαγλαρίδου, Υπεύθυνης Προγραμμάτων για την Εκπαίδευση της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, του κ. Σταύρου Πιτσικάλη, EduTech DIH, Π.Δ.Β.Μ. Πανεπιστημίου Αιγαίου, Επιστημονικός Συνεργάτης – Εμπειρογνώμονας σε Θέματα Ε.Ε.Κ. & Αναδυόμενων Τεχνολογιών, Σύμβουλος Ι.Ε.Π., Συντονιστής Επιστημονικών Μονάδων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Μαθητείας (ΕΕΜ) & Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΜΕΕ), και του κ. Tom Kolokithas, Προέδρου της VRARA Greece. Σε αυτό το πάνελ οι συμμετέχοντες αναζήτησαν τους τρόπους που μπορούμε να ενσωματώσουμετην τεχνολογία στην εκπαίδευση, στην τυπική και μη τυπική διαδικασία της και τις τεχνολογικές τάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον της.

H κα Ζαγλαρίδου αναφέρθηκε στη σημασία που δίνουν οιμεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, αναφέροντας τα εξής: «Η Παγκόσμια στρατηγική της Microsoft για την εκπαίδευση, είναι ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης STEM για την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών σε αυτούς τους τομείς, που γίνονται όλο και περισσότερο σημαντικοί σήμερα. Σκοπός μας είναι όλοι οι μαθητές να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για μάθηση και οι εκπαιδευτικοί τα απαραίτητα, σύγχρονα εργαλεία τεχνολογίας

Τέλος, ο κ. Kolokithas ανέδειξε τα σημαντικά πλεονεκτήματα που οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν για την βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την ενίσχυση της γνώσης,αναφέροντας «Οι τεχνολογίες AR και VR προσφέρουν βιωματικές εμπειρίες, που αποτελούν σημαντικές πηγές γνώσης. Μπορούν, λοιπόν, να δώσουν φανταστικά αποτελέσματα μέσα στην τάξη και στη διαδικασία της μάθησης

Παράλληλα με το συνέδριο, στον εκθεσιακό χώρο του Πάρκου Καινοτομίας άνοιξε τις πόρτες της για πρώτη φορά η σπονδυλωτή έκθεση «Από τον Τροχό στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Μια Σύντομη Ιστορία της Καινοτομίας – Μέρος Ι » που διερευνά την έννοια της καινοτομίας, ιστορικά και εννοιολογικά.

Οι παράλληλες δράσεις του συνεδρίου περιλάμβαναν το online και διά ζώσης workshop της Microsoft για τον παιγνιώδη προγραμματισμό με τη βοήθεια του Minecraft, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Πληροφορικής, την παρουσίαση του Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την εφαρμογή και τα οφέλη της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας στον τομέα της Υγείας και της εκπαίδευσης, την παρουσίαση ClassVR της DTMH για την εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα στην εκπαίδευση που εντείνει το ενδιαφέρον και αυξάνει τα επίπεδα κατανόησης και αποστήθισης των μαθητών όλων των ηλικιών, την παρουσίαση της Lino3D για την καινοτομία του 3D Printing & 3D Scanningμε τη χρήση τεχνολογιών αιχμής της προσθετικής κατασκευής.

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν η Microsoft και το iQnovus, Innovation Center of Quest Group powered by Uni Systems, χορηγοί επικοινωνίας ήταν o δημοσιογραφικός οργανισμός 21 admedia, το startup.gr και το epixeiro.gr, ενώ φορείς υποστήριξης ήταν ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης ThessINTEC, το Κέντρο Ικανοτήτων I4byDesign, ο υποψήφιος Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub, το Κέντρο Ικανοτήτων στον Τομέα της Υγείας και των Φαρμάκων ΠΥΘΕΙΑ, το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, το EIT Food, το EIT Health, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), το L-Stone Capital, οι Industry Disruptors-Game Changers (ID-GC) και η εταιρεία Spirito Group.

Το συνέδριο «Τα Πάρκα Καινοτομίας ως Μοντέλα Ενίσχυσης των Περιφερειακών Οικοσυστημάτων» ήταν η πρώτη επίσημη εκδήλωση του JOIST και αποτέλεσε την αφετηρία του πλούσιου προγράμματος εκδηλώσεων. Ακολουθεί η σπονδυλωτή έκθεση «Από τον Τροχό την Τεχνητή Νοημοσύνη: Μια Σύντομη Ιστορία της Καινοτομίας – Μέρος Ι», η οποία θα φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Πάρκου Καινοτομίας από την Πέμπτη 26 Μαΐου έως την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022, με ελεύθερη είσοδο.

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα