Την ώρα που οι Τούρκοι τρέμουν τον στόλο των 277 μαχητικών της Ελλάδας, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας υπολογίζεται να έχουν στη διάθεσή τους δύο πολεμικές αεροπορίες μέχρι το τέλος του 2029.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Realnews και ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαζανίτης, εκτός από την «κλασική» Πολεμική Αεροπορία, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία της Πολεμικής Αεροπορίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που θα περιλαμβάνει τα γνωστά μας πλέον UAVs, ακόμη και σε οπλισμένες εκδόσεις.

Ως έδρας των UAVs έχει οριστεί η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, η οποία ήδη έχει αρχίσει να εκσυγχρονίζεται, με τις ΗΠΑ να επενδύουν σημαντικά ποσά.

Στις 14 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ ότι η αμερικανική πολεμική αεροπορία στην Ευρώπη (USAFE) μετατρέπει για έναν χρόνο στην 100 Π.Μ. σε φωλιά των «θεριστών».

Πρόκειται για τα UAVs, με τον κωδικό MQ-9 Reaper, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να βάλουν εναντίον στόχων, καθώς μεταφέρουν πυραύλου και βόμβες.

Ήδη, βάσει της αναβαθμισμένης συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδα – ΗΠΑ (MDCA), οι Αμερικανοί προχώρησαν σε χρόνο-ρεκόρ σε επενδύσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην 110 Π.Μ. για τους «θεριστές», οι οποίοι θα φέρουν εις πέρας αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, μέχρι τα θερμά σύνορα της Ρουμανίας με την Ουκρανία.

Να σημειωθεί πως τα ελληνικά MQ-9 Reaper δεν είναι οπλισμένα. Έχουν τη δυνατότητα να πετούν για 40 ώρες, φέρουν δύο κάμερες, η ακτίνα του ραντάρ είναι μήκους 250 χλμ. και έχουν εμβέλεια δράσης από τη Λάρισα έως την… Κύπρο (1.850 χλμ.) με επιχειρησιακή οροφή τα 50.000 πόδια.

Με απλά λόγια, τα Bayraktar θα έχουν συνεχώς έναν απρόβλεπτο «μεγάλο αδελφό» πάνω από το κεφάλι τους.

sportime.gr