9.9 C
Larissa
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΤΟ ΥΔΑΤΙΚΟ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΟΥ...

ΤΟ ΥΔΑΤΙΚΟ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ενόψει της ενημέρωσης μου επίσημα και γραπτά θα ήθελα να εκθέσω στους πολίτες της Θεσσαλίας τις θέσεις της Πρωτοβουλίας για άλλη μια φορά, για το πιο σημαντικό θέμα της Θεσσαλίας που είναι το θέμα των νερών.

Θεωρώ αναγκαία την ΣΥΝΘΕΣΗ των προτάσεων και των μέτρων που περιλαμβάνονται στα επικαιροποιημένα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων (ΣΔΛΑΠ) και στα αντίστοιχα Σχέδια των Πλημμυρών (ΣΔΚΠ/Θ), τα οποία αποτελούν μια “σταθερά” και μάλιστα ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ αναμεσά στον κυκεώνατων διαφόρων μελετών και προτάσεων που αποσπασματικά κατατίθενται κατά καιρούς.

Από το «πάντρεμα»  των δυο αυτών Σχεδίων είναιεφικτό να προκύψει  ένα ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ  πακέτο  έργων και δράσεων με ΠΟΛΛΑΠΛΟΥΣ στόχους, καθώς και ένα ενιαίουδατικόmasterplan, με βάση την σημασία και την προτεραιότητα του κάθε έργου η/και δράσης και όχι με πελατειακά-τοπικιστικά κριτήρια οπως επανειλημμέναέχει συμβεί. Υποθέτω πως στο ίδιο πλαίσιο οφείλουν να κινηθούν και οι προτάσεις της ολλανδικής εταιρείας.

Εντελώς συνοπτικά παραθέτω τους στόχους ενός τέτοιουσχεδιασμού:

α. Την θωράκιση της Θεσσαλίας από τις απειλές που δέχεται (πλημμύρες, αποθέματα νερού έναντι της ξηρασίας).



Απόλυτα αναγκαία για την ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ προστασία η υλοποίηση νέων ταμιευτήρων πολλαπλού σκοπού (Μουζάκι, Πύλη, Σκοπιά Φαρσάλων, Ελασσόνα, Νεοχώρι κα) και παράλληλα πολλά μικρότερα έργα ανάσχεσης των πλημμυρικών ροών, όπως προτείνονται από διάφορες μελέτες και από το ΣΔΚΠ/Θ.

Παράλληλα επίσης τα έργα αυτά είναι μεγάλης σημασίας για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών, για  περιβαλλοντική προστασία, για αναβάθμιση των οικοσυστημάτων καθώς και για την προστασία των εδαφών από την απειλή της ερημοποίησης.

β. Την οικολογική προστασία και αποκατάσταση των πληττόμενων Οικοσυστημάτων της (αποθέματα νερού για κάλυψη του θηριώδους συσσωρευμένου ελλείμματος). Πρέπει συνεπώς να επιλυθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ το μείζον θέμα της ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ του υδατικού δυναμικού της λ. Πηνειού (ΥΔ Θεσσαλίας).

γ. Την δημιουργία προϋποθέσεων βιώσιμης παραγωγικής  αξιοποίησης του υδάτινου δυναμικού της (αρδεύσεις, παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας κλπ.), στη βάση ενός επεξεργασμένου σχεδίου κατευθύνσεων και ανάπτυξης του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα,  προσαρμοσμένου στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες της Θεσσαλίας, οι οποίες με την πρόσφατη καταστροφή έχουν σημαντικά μεταβληθεί. Στο σχέδιο αυτό θα παρουσιάσω τις επόμενες μέρες του συνεργάτες μου στο θέμα αυτό που είναι συνάδελφοι μου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλα και άλλοι αξιόλογοι επιστήμονες με μεγάλη πείρα στο θέμα.

δ. Την κάλυψη κοινωνικών αναγκών (υδρεύσεις από επιφανειακούς ταμιευτήρες, αναψυχή, τουρισμός  κλπ).

2.Θα ήταν σημαντικό  ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δεσμευτεί πως όλα όσα προβλέπονται στο  εγκεκριμένοΣΔΚΠ/Θ (αντιπλημμυρικό) αλλά και στο υπόδιαβούλευση-έγκριση ΣΔΛΑΠ (υδάτων) θα χρηματοδοτηθούν και θα εφαρμοστούν και δεν θα συμβεί ότι με τα προηγούμενα που από το 2014 έως και σήμερα έμειναν ανεκμετάλλευτα στα συρτάριαυπουργών και υπηρεσιών και περιφερειαρχών, οι οποίοιδεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον να τα εφαρμόσουν, παρότι πολλά από τα προβλεπόμενα μέτρακαι δράσεις είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Με εξαιρετική τιμή

Ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Καθηγητής Δημήτριος Κουρέτας

 

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα