Στις αρχές Οκτωβρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί από τους ιδιώτες παιδιάτρους, με στόχο να ανακοπεί η μετάδοση της λοίμωξης αλλά και η θωράκιση των ίδιων των παιδιών. Αυτές τις ημέρες καταρτίζονται οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για την παραλαβή των εμβολίων στα ιατρεία τους και την επόμενη εβδομάδα θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παιδίατροι θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζουν όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον τους. Δηλαδή, αν κάποιος από τους γονείς είναι ανεμβολίαστος ή αν κάποιο από τα μεγαλύτερα αδέρφια άνω των 16 ετών δεν έχει εμβολιαστεί μπορεί να το κάνει στον παιδίατρο.

Η αμοιβή των παιδιάτρων θα είναι 20 ευρώ ανά εμβολιασμό και θα γίνεται από τον ΕΟΠΥΥ, δεν θα επιβαρύνονται οι γονείς.

Ο εφοδιασμός τους με τα εμβόλια mRΝΑ θα γίνεται εφόσον προγραμματίσουν τουλάχιστον έξι συνεχόμενα ραντεβού για εμβολιασμό -όσες και οι δόσεις που περιέχει κάθε φιαλίδιο του σκευάσματος Pfizer-BioNTech το οποίο ως γνωστόν μόλις ανοιχθεί πρέπει να χορηγηθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί το 15,7% των εφήβων ηλικίας 12-14 (56.000 παιδιά) χρόνων και το 28,7% εκείνων ηλικίας 15-17 χρόνων (98.000), δηλαδή 155.000.

Συνολικά οι ιδιώτες παιδίατροι είναι περίπου 3.500. Στα ιατρεία τους διενεργείται το 75% των εμβολιασμών του εθνικού προγράμματος που αφορά τους ανηλίκους και η συμβολή τους θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική στην ώθηση που χρειάζεται αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα εμβολιασμών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς παιδιών 12 -17 ετών είπε ότι είναι περίπου 162.000 που έχουν ολοκληρώσει ή προγραμματίσει τον εμβολιασμό.

Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει δωρεάν πακέτο δεδομένων 50GB («FreedomPass/Data») στα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών που έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό. Το πακέτο χορηγείται σε ηλικίας 15-17 ετών που έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού μέχρι και τις 31/12/2021.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Πηγη: ert.gr