Την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την ένταξή της στο Πρόγραμμα Κρατικών Συνεργασιών του Γραφείου Εθνικής Φρουράς, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, καταδικάζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών (στη φωτογραφία του Anadolu Agency, επάνω, η έδρα του στην Αγκυρα).

«Δεν είναι δυνατόν»

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «δεν είναι δυνατόν να εξηγήσουμε αυτό το νέο βήμα των ΗΠΑ, οι οποίες ήραν το εμπάργκο όπλων κατά της ελληνοκυπριακής διοίκησης πριν δύο εβδομάδες», όπως αναφέρεται η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δείτε ακόμα – Τουρκία: Οργή στην Αγκυρα στη σκιά της άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από ΗΠΑ

«Με αυτό το βήμα, οι ΗΠΑ διέρρηξαν την ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί και λειτούργησαν μονόπλευρα», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Με τέτοια βήματα, οι ΗΠΑ χάνουν επίσης την ευκαιρία να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία επίτευξης μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού» προσθέτει.

Και καταλήγει: «Η Τουρκία, ως εγγυήτρια, θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού».

Απάντησε με εμβάθυνση

Η Ουάσιγκτον είχε απαντήσει με εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λευκωσία στις αξιώσεις του τούρκου προέδρου να διατηρηθεί το εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο.

Δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου αναφορικά με την ανάγκη ανάκλησης της απόφασης των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εντάσσει και επίσημα πλέον την Κύπρο στο πρόγραμμα «State Partnership».

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ικανοποίηση στη Λευκωσία που επισήμανε ότι αυτή η απόφαση αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών και την αποτρεπτική δυνατότητα της Εθνικής Φρουράς.

Πηγη: in.gr