Επίθεση και εναντίον της Γερμανίας εξαπέλυσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με αιχμή τις δηλώσεις του αντιπρόεδρου των Γερμανών Φιλελευθέρων, ο οποίος είναι και ένας εκ των αντιπροέδρων του γερμανικού κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, εναντίον του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίντς χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κουμπίκι εναντίον του Ερντογάν «απαράδεκτες», για να προσθέσει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι «ακατάλληλος» για την θέση του αντιπροέδρου του γερμανικού Κοινοβουλίου».

Διαβάστε επίσης: Τουρκία προς Γερμανία: Η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας – Απαράδεκτο να την υποστηρίζετε

«Στερείται πολιτικού ήθους»

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις προσβλητικές δηλώσεις που έκανε ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, αντιπρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, για τον Πρόεδρό μας σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας», ανέφερε στην ανακοίνωση του ο Μπιλγκίντς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δηλώσεις Κουμπίκι είναι «απαράδεκτες» και «δεν ταιριάζουν στον αντιπρόεδρο της Βουλής και στερούνται παντελώς πολιτικού ήθους και υπευθυνότητας».

Διαμαρτυρία στον γερμανό πρέσβη

Καταλήγοντας η ανακοίνωση σημειώνει ότι αυτές οι «απρεπείς δηλώσεις δίνουν ουσιαστικά μια ιδέα για το πολιτικό και ηθικό επίπεδο του Κουμπίκι και αποκαλύπτουν τη χυδαιότητά του», σημειώνοντας ότι κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ ο πρέσβης της Γερμανίας στην Άγκυρα, Γιούργκεν Σουλτς, και του επιδόθηκε «έντονη» διαμαρτυρία από την Άγκυρα.

Τι είπε ο Κουμπίκι

Ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι σε ομιλία του στην Κάτω Σαξονία, τις προηγούμενες μέρες, απηύθυνε προειδοποίηση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας να μην «ανοίξει απλώς ξανά την αγκαλιά της» σε ενδεχόμενο επόμενο κύμα προσφύγων. Κατηγόρησε δε για αυτό ως υποκινητή τον Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τον «αρουραίο των υπονόμων».

Πηγη: in.gr