Ξεκινούν σήμερα στην Άγκυρα η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Άγκυρα, όπου διαξάγει συνομιλίες με την αντίστοιχη τουρκική, με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Η συζήτηση για τα ΜΟΕ ξεκινούν σήμερα έπειτα από 4 χρόνια.

«Η άνοιξη των διμερών σχέσεων ξεκινάει από την Άγκυρα» γράφει σήμερα η Hurriyet, η οποία τιτλοφορείται: «Κόκκινο τηλέφωνο μεταξύ Λάρισας και Εσκισεχίρ».

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος. Στις αντιπροσωπείες συμμετέχουν ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία είχε επιτευχθεί κατά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γιουλέρ, για την ανταλλαγή ευχών με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων τους. Η επανέναρξη των συζητήσεων, σηματοδοτείται την αλλαγή του κλίματος και στην πράξη πέρα από το φραστικό επίπεδο ενόψει της διακυβερνητικής συνάντησης κορυφής της Θεσσαλινίκης στις 7 Δεκεμβρίου.

 

Η νέα παράμετρος που έχει προστεθεί στην εξίσωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Πρόσφατα, η υφυπουργός Εξωτερικών κ. Παπαδοπούλου εκτίμησε πως οι διμερείς σχέσεις δεν θα επηρεαστούν από την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: newsbomb.gr