Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε πριν λίγη ώρα την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, προξενώντας τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες που ήταν σε προχωρημένο στάδιο.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της περιοχής, αφού οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μεγάλες καταστροφές. Οι βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν τις δυο τελευταίες μέρες καταστρέφουν τις καλλιέργειες και αυξάνουν τα καλλιεργητικά έξοδα σε όλα τα αγροτικά προϊόντα στον Δήμο Τυρνάβου.

Άμεσα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και Γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ, Στέλιος Τσικριτσής, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας, Σπύρο Σπυρόπουλο, και τις επόμενες μέρες αναμένεται περιοδεία με κλιμάκιο της διοίκησης του οργανισμού.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και ορίστηκε γενική συνέλευση την ερχόμενη Τετάρτη, όπου καλούνται όλοι οι αγρότες της περιοχής, ώστε να συναποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Οι αγρότες διεκδικούν:

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και το κεφάλαιο.

Άμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς, καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής τη φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας.

Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών, των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.

Ενίσχυση όλων των αγροτών της περιοχής λόγω των επιπλέον καλλιεργητικών εξόδων.

Επιπλέον αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας ειδικά σε περιοχές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλέον έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η αντιχαλαζική προστασία από «αέρος» δεν επαρκεί.