Νίκη του πρώην προέδρου, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, δείχνουν τα exit polls, τα οποία ανακοινώθηκαν στην Βραζιλία, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τα exit polls από τις εκλογές στη Βραζιλία δείχνουν ότι ο αριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα μπορεί να κερδίσει  τον ακροδεξιό Ζαΐχ Μπολσονάρου από τον πρώτο γύρο.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Λίγη ώρα αργότερα ξεκίνησαν να ανακοινώνονται και τα πρώτα αποτελέσματα από την εκλογική επιτροπή της Βραζιλίας.

Μετά την καταμέτρηση μόλις του 0,1% των μηχανών ψηφοφορίας, ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα συγκεντρώνει το 51% των εγκύρων ψηφοδελτίων, έναντι 37% για τον απερχόμενο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ωστόσο στα πιο επικαιροποιημένα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν μετά τα μεσάνυχτα ωρα Ελλάδος και Κύπρου και αφορούν στο 4,5% της καταμέτρησης, ο Μπολσονάρο είχε περάσει μπροστά με 49% ενώ ο Λούλα είχε υποχωρήσει στο 42%.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι είναι πιθανή η εκλογική επικράτηση του Λούλα από τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Βραζιλία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως γίνεται αντιληπτό, η καταμέτρηση προχωρά με διαφορετικούς ρυθμούς σε κάθε περιοχή και για τον λόγο αυτόν οποιαδήποτε πρόβλεψη τελικού αποτελέσματος ήταν παρακινδυνευμένη μέχρι και μιαμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Στην περίπτωση που κανείς από τους υποψήφιους δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων (το 50%,εκτός λευκών και ακύρων), τότε οι δύο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι θα διεκδικήσουν την προεδρία της Βραζιλίας σε β’ γύρο στις 30 Οκτωβρίου.

Πηγη: in.gr