Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο προηγείται με το 46,3% των ψήφων έναντι 44,9% του αντιπάλου του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, με το 52,2% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, δείχνουν τα ως τώρα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των χθεσινών προεδρικών εκλογών που δημοσιοποιεί η εκλογική επιτροπή (στη φωτογραφία του Reuters/Pilar Olivares, επάνω, υποστηρικτές του Μπολσονάρο στο Ρίο ντε Τζανέιρο κρατούν πανό με τη φωτογραφία του).

Ανατροπή των προγνωστικών

Ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους μοιάζει να οδεύει να ανατρέψει τα προγνωστικά – αρκετές πρόσφατες δημοσκοπήσεις έφεραν τον κεντροαριστερό προκάτοχό του να κερδίζει από τον πρώτο γύρο με πάνω από το 50% των εγκύρων ψηφοδελτίων -, χωρίς ωστόσο, προς το παρόν, να μοιάζει ικανός να αποφύγει τον δεύτερο γύρο την 30ή Οκτωβρίου.

Δείτε ακόμα – Βραζιλία: Κάλπες, fake news και… τραμπική τοξικότητα

Νωρίτερα, είχε μεταδοθεί ότι, μετά την καταμέτρηση μόλις του 0,1% των μηχανών ψηφοφορίας, ο πρώην πρόεδρος συγκέντρωνε το 51% των εγκύρων ψηφοδελτίων, έναντι 37% του απερχόμενου προέδρου.

Φαβορί… ο Λούλα

Οι 156 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν χθες Κυριακή για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τον αριστερό Λούλα να είναι το φαβορί, με βάση τις δημοσκοπήσεις, έναντι του απερχόμενου δεξιού Μπολσονάρο.

Ο Λούλα θεωρούσαν τα γκάλοπ ότι είναι πιθανό να ανακηρυχθεί νικητής ήδη από αυτόν τον γύρο, αλλά ο Μπολσονάρο απειλεί εδώ και μήνες ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, αν αυτές δεν είναι «διαφανείς».

Ο αριστερός πρώην πρόεδρος συγκέντρωνε το 48% των προθέσεων ψήφου (+1 από την περασμένη εβδομάδα), ενώ ο Μπολσονάρο επίσης κατέγραψε οριακή άνοδο του ποσοστού του, στο 34% (+1).

Τα δύο φαβορί είχαν απομακρυνθεί κι άλλο από τον τρίτο Σίρου Γκόμες (κεντροαριστερά), που είδε το ποσοστό του να πέφτει στο 6% (–1), κι από τη γερουσιαστή Σιμόνι Τέμπετ (κεντροδεξιά), η οποία συγκέντρωνε το 5% των προθέσεων ψήφου (αμετάβλητο).

Πηγη: in.gr