Ερωτηθείς αν μπαίνουμε σε ένα τρίτο κύμα, ο καθηγητής Υγειονομικής κι Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, απάντησε καταφατικά

Το lockdown θα κρατήσει τρεις με τέσσερις εβδομάδες και δεν θα λύσει τελείως το πρόβλημα εκτίμησε ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104, 6 και την εκπομπή του Ηλία Σιακαντάρη, ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ακόμα και η λύση του lockdown μεταθέτει το πρόβλημα. Δεν θα λύσει το πρόβλημα τελείως, θα το ξαναβρούμε μπροστά μας. Και δεν θα είναι δύο εβδομάδες.

Όποτε κάναμε lockdown ήταν πολύ περισσότερο. Αυτό θα κρατήσει τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Αν δούμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και συνεχίζεται η αύξηση, μπορεί να αναγκαστούμε να πάρουμε το μέτρο».

Ερωτηθείς αν μπαίνουμε σε ένα τρίτο κύμα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου απάντησε καταφατικά λέγοντας «φαίνεται ότι υπάρχει μία αύξηση, ναι. Κανένας δεν μπορεί να ξέρει την ορμή του. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί, γι’ αυτό πήραμε και άλλα μέτρα».

Όσον αφορά τις υποτιθέμενες διαφωνίες επιστημόνων, ο κ. Χατζηχριστοδούλου υποστήριξε ότι «ποτέ δεν έχουμε έντονες διαφορές στην επιτροπή, στην επιτροπή κάνουμε διάλογο. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις, μπορεί να προσεγγίζουμε το θέμα λίγο διαφορετικά. Δεν απέχουν πολύ οι θέσεις μεταξύ τους. Υποτίθεται ένα σκληρό lockdown θα περιελάμβανε και κλείσιμο σχολείων».

Μιλώντας για τις εστίες μετάδοσης, ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε πως «στο λιανεμπόριο, δεν πιστεύω ότι κανένας που φοράει τη μάσκα του, μπαίνει σε ένα κατάστημα, αγοράζει και φεύγει ενέχει μεγάλο κίνδυνο. Ο κίνδυνος είναι γύρω- γύρω. Πάνε παρέες να κάνουν τη βόλτα τους, να πιουν καφέ.

Οι ουρές στα καφέ είναι μικρές – μικρές εστίες που μαζεύονται. Η δεύτερη είναι το click in shop που έβγαιναν έξω και κάθονταν περισσότερο από 2 ώρες, ανανέωναν το μήνυμα και έμεναν 4, 6 ώρες και παρέες».

Πρόσθεσε δε πως «έχει αυξηθεί η κυκλοφορία γιατί ζητάμε από τον κόσμο πολύ καιρό να παίρνει μέτρα και αυτό έχει επιφέρει κόπωση».

protothema.gr