14.9 C
Larissa
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΥΠΕΝ: «Πράσινο» στην ΑΕΠΟ για τη νέα μονάδα αερίου...

ΥΠΕΝ: «Πράσινο» στην ΑΕΠΟ για τη νέα μονάδα αερίου 882 MW στη Λάρισα

Στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα, ονομαστικής ισχύος 882 MW, στη Λάρισα προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα, το σχέδιο προωθείται από την εταιρεία Λάρισα Θερμοηλεκτρική και προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου (ΑΣΣΚ) με καύσιμο φυσικό αέριο, ονομαστικής μικτής ισχύος 882MW, που θα εγκατασταθεί σε βιομηχανικό οικοδομικό τετράγωνο, έκτασης 128.596,08 τ.μ., εντός της ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας, με την ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να υπολογίζεται σε έως 5.200 GWh



Τι θα περιλαμβάνει

Η νέα μονάδα με σταθμό συνδυασμένου κύκλου, αεριοστροβίλου τύπου Η-class, ονομαστικής ισχύος 593 MW και ατμοστροβίλου αποδιδόμενης ηλεκτρικής ισχύος 207 MW, προβλέπεται να έχει καθαρό βαθμό απόδοσης 62,5% και θα αποτελείται από:

  • Έναν Αεριοστρόβιλο SIEMENS SGT5-9000HL ισχύος περίπου 593 MW
  •  Μία Γεννήτρια (Generator) Siemens SGen-3000W παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 715MVA/18.5KV
  •  Έναν Κάθετης Διάταξης Εναλλάκτη ανάκτησης θερμότητας καυσαερίων με αναθέρμανση στην έξοδο καυσαερίων του αεριοστροβίλου και παραγωγή ατμού 3 βαθμίδων πιέσεως,
  •  Έναν Ατμοστρόβιλο SIEMENS SST-5000 ισχύος περίπου 289 MW, 3 βαθμίδων πιέσεως
  •  Μία Γεννήτρια (Generator) SIEMENS SGen5-1200A παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής φαινομένης ισχύος 350MVA/20kV
  •  Σύστημα διαχείρισης ατμοηλεκτρικού κύκλου (Κλειστό αερόψυκτο σύστημα ψύξεως – Δίκτυο διαχείρισης/ανάκτησης συμπυκνωμάτων – Σύστημα διαύγασης τροφοδοτικού νερού- Σύστημα επεξεργασίας νερού – Σύστημα ατμού βαθμίδων)
  •  Σύστημα αερόψυκτου συμπυκνωτή (ACC),
  •  Δύο τροφοδοτικές αντλίες συνδυασμένης μέσης/υψηλής πίεσης
  •  Δύο κατακόρυφες αντλίες συμπυκνώματος
  •  Δύο αντλίες βοηθητικού κλειστού κυκλώματος ψύξης
  •  Σύστημα Επιλεκτικής Καταλυτικής Αναγωγής (SCR)
  • Βοηθητικό ατμολέβητα υπέρθερμου ατμού δυναμικότητας περίπου 25 tn/h, με πίεση της τάξεως των 10 bar
  •  Συστήματα συνεχούς παρακολούθησης ποιότητας καυσαερίων (CEMS) , ➢ Περιφερειακά συστήματα μονάδας όπως: κύκλωμα βοηθητικού νερού ψύξεως, σύστημα πεπιεσμένου αέρος, μετρητικές διατάξεις, σύστημα δοσολογίας και δειγματοληψίας,
  •  Ηλεκτρικό σύστημα: όπως πίνακες, βοηθητικοί μετασχηματιστές, εφεδρικό σύστημα αδιάλειπτης παροχής ισχύος,
  •  Σύστημα κεντρικού ελέγχου,
  •  Μετασχηματιστή ανύψωσης τάσεως τριών τυλιγμάτων 18,5/20/400kV (Step-up transformer),
  • Καμινάδα ύψους 75m περίπου.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Επιπλέον θα περιλαμβάνει λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τη διαδικασία ηλεκτροπαραγωγής , όπως:

  •  Υποσταθμό 400 kV GIS,
  •  Σταθμό Μέτρησης, Συμπίεσης και Ρύθμισης Φυσικού αερίου (GRMS),
  •  Κτίρια παραγωγικού εξοπλισμού, ηλεκτροστασίου, ελέγχου μονάδος, αντλιοστασίων, συντήρησης, αποθήκες κ.λπ.
  •  Εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του προσωπικού
  •  Συνεργεία και αποθήκες
  •  Μία (1) δεξαμενή αποθήκευσης πηγαίου νερού-νερού πυρόσβεσης χωρητικότητας 1.600 m3
  •  Εγκατάσταση παραγωγής απιονισμένου νερού και δύο (2) μεταλλικές δεξαμενές αποθήκευσης επεξεργασμένου απιονισμένου νερού, χωρητικότητας 7.500m3 και 2.500m3 αντίστοιχα
  •  Δεξαμενή αποθήκευσης diesel χωρητικότητας 17.000 m3 και μια (1) δεξαμενή ημέρας χωρητικότητας 500 m3
  •  Επτά (7) φιάλες αποθήκευσης υδρογόνου υπό πίεση, συνολικής χωρητικότητας 200 kg , για την ψύξη της γεννήτριας του αεριοστροβίλου εγκατεστημένες σε διακριτό κτίριο,παραπλεύρως της γεννήτριας του αεριοστροβίλου
  •  Εγκατάσταση επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων
  •  Σύστημα πυρόσβεσης με νερό για το σύνολο της μονάδας καθώς και άλλα πυροσβεστικά συστήματα που απαιτούνται για τον εξοπλισμό σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ως καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο από το παρακείμενο δίκτυο του ΔΕΣΦΑ μέσω σταθμού ρύθμισης και μέτρησης ( Gas Regulating & Metering Station- M/R) που θα εγκατασταθεί εκτός ΒΙΠΕ με ευθύνη του ΔΕΣΦΑ. Το φυσικό αέριο από το M/R θα εισέρχεται μέσω υπογείου, χαλύβδινου αγωγού, διαμέτρου 12”.

Στο σημείο εισόδου του αγωγού θα παραχωρηθεί μια έκταση εμβαδού περίπου 1.080m2 στον ΔΕΣΦΑ για την εγκατάσταση της βαλβίδας εισόδου και του οικίσκου οργάνων τηλεμετρίας.

Η τροφοδοσία της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο εθνικό δίκτυο θα γίνει ενδεχομένως μέσω των δυτικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, μήκους 16-35 km, με τις δύο (2) γραμμές 400 k V διπλού κυκλώματος του ΑΔΜΗΕ οι οποίες ξεκινούν από την Πτολεμαϊδα και τον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης και οδεύουν προς Αθήνα μέσω Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Λάρισας.

Για την ηλεκτροπαραγωγική ισχύ μεγέθους 900 MW απαιτούνται δύο γραμμές διπλού κυκλώματος σε απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον 50 μέτρων, οι οποίες έχουν ικανότητα μεταφοράς 5.600 MW.

Τι θα «καίει» η μονάδα

Για την κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων του σταθμού θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο φυσικό αέριο ποσότητας 850.000.000 Nm3 (ενδεικτική ετήσια κατανάλωση στη μέγιστη δυναμικότητα).

Σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας του σταθμού με φυσικό αέριο θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο πετρέλαιο diesel και για διάστημα μικρότερο των πέντε ημερών ετησίως, το οποίο θα αποθηκεύεται σε δύο δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 17.500 m3 (δεξαμενή αποθήκευσης χωρητικότητας 17.000 m3 και δεξαμενή ημερήσιας αποθήκευσης 500 m3).

Από τα 900 MW της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, το 2% περίπου (16 MW) θα κατευθύνεται για την κάλυψη εσωτερικών φορτίων του σταθμού.

Σημειώνεται ότι η εγκριτική απόφαση ισχύει για 15 έτη με την προϋπόθεση ότι δε θα έχει επέλθει εν τω μεταξύ μεταβολή των δεδομένων βάσει των οποίων εκδόθηκε. Η ισχύς της μπορεί υπό όρους να παραταθεί για έξι ή τέσσερα επιπλέον έτη.

«Ρότα» για τον Μάρτιο του 2025

Η νέα μονάδα αναμένεται να λειτουργήσει τον Μάρτιο του 2025, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την αίτηση μελλοντικής δυναμικότητας που ο ΔΕΣΦΑ είχε θέσει σε διαβούλευση έως τις 11 Ιουλίου 2022.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ενεργειών, μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί η άδεια παραγωγής (Ιούλιος 2021) και οι όροι σύνδεσης του ΘΗΣ Λάρισα (Νοέμβριος 2021), η τωρινή ΑΕΠΟ, ενώ αναμένεται και η αντίστοιχη για τη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV.

Η έκδοση της οικοδομικής αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ η κατασκευή και η εγκατάσταση του εξοπλισμού θα διαρκέσει 30 μήνες.

Η σχετική αίτηση υποβλήθηκε στη ΡΑΕ στις 6 Απριλίου 2021 από την εταιρεία «Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας», που ιδρύθηκε μόλις έναν μήνα πριν στις 19 Μαρτίου 2021. Η εταιρεία εδρεύει στη Λ. Κηφισιάς στο Ψυχικό, ενώ μοναδικός μέτοχος (100%) της εμφανίζεται η κυπριακή εταιρεία Clavenia Limited.

Η νέα άδεια εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή στις 15 Ιουλίου 2021.

Το «παρών» Μηλιώνη

Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, που συγκροτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2021, τη θέση του Προέδρου καταλάμβανε ο Βασίλης Μηλιώνης, γνωστός από την εμπλοκή του στην υπόθεση των Energa-Hellas Power, ο οποίος πλαισιωνόταν από τον Ισραηλινό Rotem Ben Horin (φέρεται να δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά του real estate) ως Αντιπρόεδρο και τον Δημήτρη Μπαλάση ως μέλος.

Ωστόσο, στις 14 Μαΐου 2021 υπήρξε ανασυγκρότηση του Δ.Σ., Rotem Ben Horin να αναλαμβάνει Πρόεδρος, με μέλη τους Δ. Μπαλάση και Δ. Αντωνίου, αλλά με τον Β. Μηλιώνη, αυτή τη φορά, να απουσιάζει από τη σύνθεση.

 

newmoney.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα