18.9 C
Larissa
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΥπουργείο Εσωτερικών: Αναζητούν τον «σκηνοθέτη» της διάρρηξης στο γραφείο...

Υπουργείο Εσωτερικών: Αναζητούν τον «σκηνοθέτη» της διάρρηξης στο γραφείο του Διευθυντή Εκλογών

Στο ενδεχόμενο της «σκηνοθετημένης διάρρηξης» καταλήγει σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα της Αστυνομίας για την υπόθεση της καταγγελίας που έγινε από τον Διευθυντή Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών το απόγευμα της Παρασκευής, 26 Απριλίου, την οποία αποκάλυψε το in.

Για την υπόθεση σχηματίζεται δικογραφία η οποία αναμένεται να κλείσει αύριο, Τετάρτη, και να αποσταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα ο οποίος θα αποφασίσει αν θα ασκηθεί δίωξη σε κάποιο πρόσωπο και με ποια κατηγορία.

Οι έρευνες

Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομική έρευνα έχει επικεντρωθεί σε ένα με δύο πρόσωπα που ίσως να σχετίζονται με την «σκηνοθετημένη διάρρηξη» χωρίς ωστόσο να έχει ικανά στοιχεία μέχρι τώρα που να αποδεικνύουν την συμμετοχή τους σε αυτή.

Παράλληλα ερευνάται και ποιο είναι το κίνητρο αυτής της ενέργειας.

Οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθήνας που ερευνούν την υπόθεση αναμένουν αύριο να έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα της ανάλυσης από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών που ίσως δημιουργήσουν νέα δεδομένα.

Τι «είδε» η αστυνομική έρευνα

Από την έρευνα της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι στην πόρτα που βρέθηκε παραβιασμένη αλλά και μέσα στο γραφείο του Διευθυντή Εκλογών δεν εντοπίστηκαν δακτυλικά αποτυπώματα ή άλλα στοιχεία DNA που να ανήκουν σε κάποιο σεσημασμένο άτομο γνωστό στις Αρχές. Επίσης δεν έχει καταγραφεί η είσοδος κάποιου άλλου ατόμου σύμφωνα με τo αρχείο που κρατά η ασφάλεια του κτιρίου στην οδό Ευαγγελιστρίας.

Επίσης από την πρώτη στιγμή είχε διαπιστωθεί ότι δεν έγινε κλοπή αντικειμένου από το γραφείο.

Όσον αφορά τους δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από την έρευνα που έγινε στα εγκληματολογικά εργαστήρια και από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαπιστώθηκε ότι δεν έγινε κάποια παραβίαση ηλεκτρονικών αρχείων.

Δεν είδαν, δεν άκουσαν

Ένα άλλο στοιχείο που διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα είναι ότι κανείς από τους υπαλλήλους στον 3ο όροφο της Διεύθυνσης Εκλογών που ήταν στα γραφεία τους εκείνη την ώρα δεν άκουσαν κάτι, όταν ο άγνωστος δράστης έσπασε την πόρτα στο γραφείο του Διευθυντή.

Όσον αφορά την παραβίαση της πόρτας, από την αστυνομία γίνεται λόγος ότι είναι εμφανές από την πρώτη ματιά ότι δεν πρόκειται για πράξη ενός επαγγελματία διαρρήκτη, αλλά για ενέργεια από άτομο που σίγουρα δεν γνώριζε πώς γίνεται η παραβίαση μιας πόρτας και μάλιστα μιας απλής πόρτας χωρίς κανένα σύστημα ασφαλείας.

Το κίνητρο

Όπως αναφέρθηκε η έρευνα της αστυνομίας επικεντρώνεται και στο κίνητρο της παραβίασης της πόρτας. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η ενέργεια αυτή να σχετίζεται με την υπόθεση της Μισέλ Ασημακοπούλου και τη διαρροή των email Ελλήνων του εξωτερικού.

Υπενθυμίζεται ότι όλα έγιναν την ημέρα που το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και ότι παρέδωσε το πόρισμα στον αρμόδιο εισαγγελέα και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η σύσκεψη

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του in η παραβίαση της πόρτας στο γραφείο του Διευθυντή Εκλογών, έγινε την ώρα που αυτός είχε κληθεί σε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΥΠΕΣ στην οδό Σταδίου με αντικείμενο την υπόθεση της Μισέλ Ασημακοπούλου και τη διαρροή των στοιχείων από τους εκλογικούς καταλόγους.

Σε αυτή τη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠΕΣ, ο Διευθυντής Πληροφορικής του ΥΠΕΣ, ο Διευθυντής Εκλογών (που έκανε την καταγγελία για τη διάρρηξη) και ένας νομικός σύμβουλος του υπουργείου.

Εξετάζεται αν κάποια από αυτά τα πρόσωπα έχει εμπλοκή στη διαρροή των προσωπικών δεδομένων προς την Μισέλ Ασημακοπούλου και ίσως μια διάρρηξη στο γραφείο του Διευθυντή Εκλογών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα είδους άλλοθι για αυτά.

Ο Διευθυντής Εκλογών ενημερώθηκε από τη γραμματέα του τηλεφωνικά αφού είχε ολοκληρωθεί η σύσκεψη και ο ίδιος επέστρεφε με τα πόδια στο γραφείο του στην οδό Ευαγγελίστριας.

Όπως είπε η ίδια, είχε βγει εκτός γραφείου περίπου στις 13.40 και όταν επέστρεψε περίπου στις 14.15 βρήκε την πόρτα παραβιασμένη.

Ενημέρωσε τον Διευθυντή και όταν ο ίδιος έφτασε στο γραφείο του κάλεσε το 100. Λίγο μετά τις 15.30 έφτασε μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ. που κατέγραψε την καταγγελία.

Νωρίς το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Διευθυντής μετέβη στο ΑΤ Ακροπόλεως όπου έκανε μήνυση κατά αγνώστων.

Παράλληλα ενημέρωσε εγγράφως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για το συμβάν.

Η εξέταση στην Ασφάλεια

Υπενθυμίζουμε ότι όπως είχε αποκαλύψει το in, ο Διευθυντής Εκλογών, μετά την καταγγελία που έκανε την Παρασκευή 26 Απριλίου, προσήχθη στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθήνας την Κυριακή 28 Απριλίου και εξετάστηκε για σχεδόν έξι ώρες.

Μάλιστα εκείνη την ημέρα του κατασχέθηκε το κινητό τηλέφωνο.

Από τότε η Αστυνομία εξέταζε το ενδεχόμενο της σκηνοθετημένη διάρρηξης και αν είχε εμπλοκή ο ίδιος ο Διευθυντής σε αυτή κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Πηγή

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα