Αίσθηση έχει προκαλέσει μία φωτογραφία από το Ναυάγιο της Ζακύνθου που δείχνει την παγκοσμίως διάσημη παραλία να έχει γεμίσει σκουπίδια.

Την φωτογραφία ανάρτησε στα social media ο περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Μπάκας, εκφράζοντας την αγανάκτηση του για τους ασυνείδητους επισκέπτες.

«Ελληνικό καλοκαίρι 2022. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να πληρώνεις για να πας για λίγες ώρες σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου και να αφήνεις εκεί τα σκουπίδια σου», γράφει στο Facebook ο Μιχάλης Μπάκας. Η ανάρτησή του περιβαλλοντολόγου συνοδεύεται από την φωτογραφία που δείχνει ένα σωρό σκουπίδια να έχουν συσσωρευτεί στην διάσημη παραλία που βρίσκεται το Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Ο περιβαλλοντολόγος μίλησε το πρωί της Τρίτης και στην ΕΡΤ για τα όσα είδε κατά την επίσκεψή του στην διάσημη παραλία. «Είναι προβολή στο τοπίο, προσβολή στον τόπο» είπε ο Μιχάλης Μπάκας, που τράβηξε και δημοσίευσε την φωτογραφία με τα σκουπίδια στο Ναυάγιο της Ζακύνθου.

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί μια πασίγνωστη παραλία στην ανατολική πλευρά του νησιού κοντά στο ορεινό χωριό της Αναφωνήτριας. Πεντακάθαρα νερά, λευκή άμμος, εντυπωσιακοί απότομοι βράχοι και το μισοβυθισμένο στην άμμο κουφάρι ενός πλοίου συνθέτουν ένα φανταστικό σκηνικό.

Ο Γερμανός περιηγητής E.L. Salvatos αναφέρει το 1901, για την περιοχή του Ναυαγίου, ότι ήταν μία πολύ μικρή παραλία με μαύρες πέτρες. Γέροντες της περιοχής μιλούν ότι μέχρι το 1920 υπήρχε εκεί πολύ μικρή παραλία με το όνομα Σπιριλί.

Μετά το 1922 από κατολισθήσεις δημιουργήθηκε αρχικά η πρώτη αξιόλογη παραλία η οποία ήταν περίπου μέχρι το σημείο που είναι σήμερα το καράβι. Η τελευταία κατολίσθηση μετά το Ναυάγιο δημιούργησε την σημερινή παραλία.

Tο ναυάγιο τοποθετείται χρονολογικά στο 1983, ενώ το πλοίο το οποίο ναυάγησε μετέφερε λαθραία τσιγάρα. Ακόμα και σήμερα η παραλία έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα. Από την πόλη της Ζακύνθου, το γειτονικό πόρτο Βρώμη αλλά και από άλλα σημεία του νησιού φεύγουν καθημερινά καραβάκια για την παραλία του ναυαγίου.

Πηγη: in.gr