Στο εδώλιο του κατηγορουμένου ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου βρέθηκε χθες ένας πατέρας συριακής καταγωγής, μετά από καταγγελία της 17χρονης κόρης του πως την απείλησε ότι θα την σκοτώσει.

Η υπόθεση αναβλήθηκε για τις 22/11, καθώς οι μάρτυρες δεν παρευρέθηκαν, ενώ ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος ως τότε. Σύμφωνα με τον συνήγορο του άνδρα, κ. Πασχάλη Λεώνη, δεν διαπράχθηκε από τον εντολέα του απειλή. Όπως δήλωσε, πατέρας και κόρη απλά διαπληκτίστηκαν όταν ο τελευταίος ανακάλυψε πως εκείνη απουσίαζε συχνότατα από το σχολείο, και είχε επίσης «μπλοκάρει» τον τηλεφωνικό αριθμό της σχολικής της μονάδας από το κινητό του για να μην ενημερωθεί γι’ αυτό. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η ανήλικη κοπέλα καταγγέλλει τον πατέρα της.

Η δικαστική ιστορία της οικογένειας είναι γνωστή στις αρχές και αρκετά ιδιάζουσα, με παλαιότερη καταγγελία της κόρης κατά του άνδρα να αποδεικνύεται ψευδής μετά από ενδελεχή έρευνα των αρμόδιων αρχών.Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2022, όταν η κοινωνική λειτουργός που παρακολουθούσε το κορίτσι στο σχολείο του, μετά από αναφορές της ανήλικης πως ο πατέρας της χτυπά την ίδια, την 13χρονη τότε αδερφή της και την μητέρα τους, υπέβαλλε καταγγελία εκ μέρους της στις αρμόδιες δομές σε βάρος του άνδρα για ξυλοδαρμό. Η υπόθεση, λόγω της ενδεχόμενης σοβαρότητάς της, απασχόλησε έντονα εισαγγελικές αρχές και κοινωνικές υπηρεσίες και διεξάχθηκε άμεσα έρευνα του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος των δύο παιδιών με εντολή Εισαγγελέα.

Στο μεταξύ τα κορίτσια φιλοξενούνταν στο νοσοκομείο, ενώ μετά από λίγες μέρες με άμεση κινητοποίηση του Ορφανοτροφείου Βόλου μέσω εισαγγελικής εντολής μεταφέρθηκαν εκεί, καθώς εξεταζόταν η αφαίρεση της επιμέλειάς τους από τους γονείς τους.Ωστόσο, κατά την διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης και κοινωνικής έρευνας δεν προέκυψαν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι ο πατέρας τους είναι βίαιος, αλλά αποδείχθηκε πως μητέρα και κόρες κατήγγειλαν εκδικητικά τον άνδρα γιατί οι σχέσεις του ανδρόγυνου βρίσκονταν σε κρίση για προσωπικούς λόγους.

Ο σημαντικότερος από αυτούς ότι η γυναίκα ήθελε να μεταναστεύσουν οικογενειακώς σε συγγενείς στην Γερμανία και ο σύζυγός της αρνούταν, ενώ εκείνη είχε μεταλαμπαδεύσει την επιθυμία της αυτή και στα δύο παιδιά, που θύμωναν με την άρνηση του πατέρα τους σε αυτό που απέβλεπαν ως καλύτερη ζωή. Όταν η κοινωνική έρευνα ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2022, κλήθηκε εκ νέου για ακροάσεις από την αρμόδια Εισαγγελέα Ανηλίκων ολόκληρη η οικογένεια, με τα μέλη της να παραδέχονται από κοινού πως, ενώ το ανδρόγυνο αντιμετωπίζει προβλήματα, ο άνδρας δεν είχε ποτέ κακοποιητική συμπεριφορά ούτε προς την σύζυγο, αλλά ούτε και στις δύο κόρες τους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτά, αλλά και όλων των προηγούμενων ερευνών, τα κορίτσια επέστρεψαν σπίτι και οι δύο γονείς διατήρησαν το δικαίωμα στην επιμέλειά τους.

Καθώς εκκρεμεί, όμως, το τυπικό κλείσιμο της υπόθεσης στην δικαστική αίθουσα, με την δίκη να αναβάλλεται προ λίγων ημερών, η 17χρονη υπέβαλλε νέα καταγγελία κατά του πατέρα της για απειλή: «Του είπα πως θα καταθέσω την αλήθεια στο δικαστήριο και απείλησε πως θα με σκοτώσει» κατέθεσε το κορίτσι, ενώ ο άνδρας συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο.Σύμφωνα και πάλι με τον κ. Πασχάλη Λεώνη, δικηγόρο του άνδρα, όσα καταγγέλλει η 17χρονη δεν ισχύουν, ενώ είχε προηγηθεί καυγάς ανάμεσα σε εκείνη και τον πατέρα της, όταν ο τελευταίος ενημερώθηκε για τον μεγάλο αριθμό απουσιών που είχε η κόρη του στο σχολείο. Ο πατέρας μάλιστα διαπίστωσε πως το κορίτσι είχε πάρει το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς ο ίδιος να το αντιληφθεί, και είχε βάλει φραγή εισερχομένων κλήσεων στον αριθμό του σχολείου, για να μην τον ειδοποιούν για τις απουσίες της. Όταν το «κόλπο» της αποκαλύφθηκε και ο πατέρας της διαπληκτίστηκε μαζί της, η 17χρονη προχώρησε σε καταγγελία σε βάρος του.

thenewspaper.gr