Σήμερα παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να σχεδιάζονται τα πιο σύγχρονα σπίτια με βάση μια openplan διάταξη. Οι open plan χώροι έχουν το θετικό ότι φέρνουν κοντά όλη την οικογένεια. Το σαλόνι συνδέεται με την κουζίνα και έτσι δεν χρειάζεται κανείς να απομονώνεται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αυτό είναι πολύ θετικό και στις περιπτώσεις που έχετε καλεσμένους στο σπίτι.

Βέβαια, ένα open plan σπίτι κρύβει και μερικές δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη διακόσμηση. Και αυτό επειδή δεν υπάρχουν ξεκάθαροι διαχωρισμοί ανάμεσα στα διάφορα σημεία του σπιτιού (πέραν των υπνοδωματίων και των μπάνιων).

Πώς να διακοσμήσετε ένα open plan σπίτι

Ας δούμε, λοιπόν, μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να διακοσμήσετε αποτελεσματικά αυτό το είδος σπιτιού.

1. Χρησιμοποιήστε σωστά τα έπιπλα

Η σωστή χρήση των επίπλων είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στα οποία θα πρέπει να δώσετε προσοχή. Μην κολλήσετε απλώς τα έπιπλα στους τοίχους, καθώς αυτό θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό στο χώρο. Αντ’ αυτού, δημιουργήστε ομάδες επίπλων σε διαφορετικά σημεία του χώρου, για να διαμορφώσετε το καθιστικό, μια γωνιά για διάβασμα, την τραπεζαρία ή ένα μικρό βεστιάριο για τα πανωφόρια σας κ.τ.λ. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πιο μεγάλα έπιπλα όπως ντουλάπες https://epiplagand.gr/ntoulapa-siromeni-anoigomeni/ σε διάφορα μεγέθη για έξτρα αποθηκευτικό χώρο και για να διαχωρίσετε τα σημεία (π.χ. οι γωνιακοί καναπέδεςhttps://epiplagand.gr/goniakoi-kanapedes/ μπορούν να δημιουργήσουν ένα διαχωρισμό μεταξύ του καθιστικού και της τραπεζαρίας). Οι διαχωρισμοί είναι σημαντικοί, γιατί αν τα έπιπλα είναι σκόρπια, ο χώρος θα φαίνεται παράξενος και αφιλόξενος.

Extra tip: Μην ξεχνάτε πως οι πλάτες των επίπλων θα φαίνονται. Επομένως, ρίξτε τους μια ματιά πριν τα επιλέξετε.

2. Χρησιμοποιήστε τα μοτίβα και το χρώμα υπέρ σας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοτίβα σε διάφορα διακοσμητικά στοιχεία για να οριοθετήσετε ακόμη περισσότερο τους χώρους. Για παράδειγμα, στα μαξιλάρια του καναπέ ή σε ένα χαλί (το οποίο επίσης συμβάλλει στο διαχωρισμό, εφόσον φιλοξενεί επάνω του συγκεκριμένα έπιπλα). Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να επιλέξετε ένα μόνο χρώμα για τους τοίχους και τα στοιχεία του χώρου, το οποίο θα ενσωματώσετε σε διαφορετικές αποχρώσεις. Υπάρχει, όμως, και η επιλογή του να πειραματιστείτε και να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό χρώμα για το σαλόνι και ένα άλλο για την κουζίνα σας, για παράδειγμα. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους τόνους του χρώματος που υπάρχουν στο σαλόνι στα διακοσμητικά της κουζίνας ή της τραπεζαρίας, για να δημιουργήσετε μια σύνδεση μεταξύ τους.

3. Τα σημεία εστίασης βοηθούν

Τα σημεία εστίασης μπορούν να σας βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στο να τονίσετε τα διαφορετικά σημεία. Επιλέξτε ορισμένα statement κομμάτια (έπιπλα, πίνακεςζωγραφικής κ.ο.κ.) που θα τραβήξουν το βλέμμα και θα βελτιώσουν τη συνολική εικόνα του χώρου.