12.9 C
Larissa
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΣχέδιο για στειρώσεις αδέσποτων γατών στη Λάρισα

Σχέδιο για στειρώσεις αδέσποτων γατών στη Λάρισα

Τριακόσια αδέσποτα ζώα, κατά προτεραιότητα γάτες, ετοιμάζεται να στειρώσει ο Δήμος Λαρισαίων, στο πλαίσιο του έργου του Δημοτικού Κυνοκομείου, με τη στήριξη εθελόντριας κτηνιάτρου.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σχεδιασμούς μαζικών στειρώσεων ζώων στην πόλη της Λάρισας, από την άποψη του αριθμού των αδέσποτων που αυτός στοχεύει, και μάλιστα με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να είναι γάτες, καθώς όπως παρατηρείται ο ρυθμός αναπαραγωγής τους είναι πολύ υψηλός.
Η πρόταση οργάνωσης και υλοποίησής του, κατατίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη (19 Οκτωβρίου) από την αντιδήμαρχο Γιάννουλης Κοιλάδας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ρίτα Απρίλη, ευελπιστώντας να λάβει την έγκριση για την έναρξή του.
Σύμφωνα με την κ. Απρίλη, «ο αριθμός των αδέσποτων γατών που ζουν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λαρισαίων αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς, με βάση τις αυτοψίες της υπηρεσίας και τα αιτήματα πολιτών που φροντίζουν – ταΐζουν, αδέσποτες γάτες. Για τον λόγο αυτόν, το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2020, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εθελοντές κτηνίατροι-μέλη του Κτηνιατρικού Συλλόγου Ν. Λάρισας στείρωσαν, εμβολίασαν, σήμαναν και κατέγραψαν περίπου 70 αδέσποτες γάτες που περισυλλέχτηκαν με τη βοήθεια πολιτών, σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης μας. Οι στειρώσεις αυτές έγιναν στο ιατρείο του Δημοτικού Κυνοκομείου με φαρμακευτικά σκευάσματα και εξοπλισμό που διέθεσε ο Δήμος Λαρισαίων. Κάθε εβδομάδα, στειρώνονται, εμβολιάζονται, σημαίνονται και καταγράφονται, 5-6 αδέσποτες γάτες από τη συμβεβλημένη κτηνίατρο του Δήμου, στο ιατρείο του Δημοτικού Κυνοκομείου με φαρμακευτικά σκευάσματα και εξοπλισμό που διαθέτει ο Δήμος Λαρισαίων. Όμως επειδή ο ρυθμός αναπαραγωγής της γάτας είναι πολύ υψηλός, πιστεύουμε ότι επιβάλλεται να γίνονται μαζικότερα στειρώσεις σε αδέσποτες γάτες».
Η κ. Απρίλη, στο πλαίσιο προγραμματισμού του νέου σχεδίου στειρώσεων 300 αδέσποτων γατών, επισημαίνει ότι απευθύνθηκε στον Κτηνιατρικό Σύλλογο Ν. Λάρισας ζητώντας να αναλάβει και πάλι την πραγματοποίηση των στειρώσεων σε εθελοντική βάση, αλλά έλαβε αρνητική απάντηση, ενώ αντίστοιχα δεν απάντησε ποτέ στο αίτημά της, η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας. Τη λύση για την υλοποίηση των 300 στειρώσεων, έδωσε εθελόντρια κτηνίατρος, η κ. Melanie – Elisabeth Stehle, συμβεβλημένη με τον γερμανικό μη κερδοσκοπικό φιλοζωικό οργανισμό «Tierinsel Umut Evi e.V.», η οποία διατίθεται να πραγματοποιήσει εθελοντικά στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα, στο ιατρείο – χειρουργείο του Δημοτικού Κυνοκομείου Λάρισας για το χρονικό διάστημα από 31/10/2021 έως 5/11/2021.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία: «Θα περισυλλεγούν περίπου τριακόσια αδέσποτα ζώα σε συνεργασία με πολίτες που φροντίζουν αδέσποτα. Η περισυλλογή θα αφορά κατά προτεραιότητα γάτες. Οι γάτες θα στειρώνονται, θα σημαίνονται ηλεκτρονικά, θα εμβολιάζονται έναντι της λύσσας και θα καταγράφονται. Οι σκύλοι θα στειρώνονται, θα σημαίνονται ηλεκτρονικά, θα υποβάλλονται σε ορολογική εξέταση τίτλου αντισωμάτων έναντι της Leishmania spp, θα εμβολιάζονται έναντι της λύσσας και θα καταγράφονται. Τα υλικά και ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητα για τη στείρωση θα είναι προσφορά του γερμανικού οργανισμού. Οι εμβολιασμοί, η καταγραφή των ζώων, καθώς και οι απαραίτητες αιμοληψίες, η επεξεργασία των δειγμάτων αίματος, η παράδοσή τους στο συμβεβλημένο εργαστήριο και η λήψη και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ορολογικών εξετάσεων Leishmania spp. θα γίνονται με ευθύνη του Δήμου. Μετά τη στείρωση, τα ζώα θα νοσηλεύονται για 24 ώρες στο ιατρείο και στη συνέχεια θα επανεντάσσονται. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα υιοθεσίας τους από ενδιαφερόμενους πολίτες. Η εν γένει φροντίδα των ζώων κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους θα γίνεται από μέλη του γερμανικού οργανισμού, καθώς και από μέλη των φιλοζωικών σωματείων της πόλης μας».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ



eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα