24.9 C
Larissa
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΕφεραν στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα που ανέδειξε το...

Εφεραν στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα που ανέδειξε το in με τις αυθαίρετες προσφυγικές πολυκατοικίες

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου της Αθήνας ήρθε το θέμα που είχε αναδείξει το in, με τις προσφυγικές πολυκατοικίες του Δουργουτίου και του Αγίου Σώστη, τις οποίες εντελώς καταχρηστικά η Πολεοδομία έκρινε αυθαίρετες και κατεδαφιστέες (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Σωτήρης Δημητρόπουλος/Eurokinissi).

Οπως αναφερόταν στο ρεπορτάζ του in, η Υπηρεσία Δόμησης τις έκρινε αυθαίρετες επειδή δεν βρήκε στο αρχείο της οικοδομικές άδειες. Μόνο που αυτές οι πολυκατοικίες, τις οποίες έχτισε το κράτος στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του, δεν διαθέτουν οικοδομικές άδειες.

«Απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει με τις ενέργειες σε βάρος ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών στο Δουργούτι»

Ως τέτοιες λογίζονται τα παραχωρητήρια που δόθηκαν στους δικαιούχους και κατοπινούς ιδιοκτήτες και βρίσκονται σε άλλη υπηρεσία και συγκεκριμένα στη διεύθυνση των κοινωνικών υπηρεσιών της περιφέρειας Αττικής.

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στο λάθος της Πολεοδομίας αλλά κυρίως στη στείρα επιμονή της παρά τις διευκρινίσεις και τις εξηγήσεις, ακόμη και επίσημα μέσω εκθέσεων και εγγράφων.

Το θέμα έβαλε στο δημοτικό συμβούλιο η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση, ζητώντας να ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα λήψης αποφάσεων.

Κάτι που τελικά δεν έγινε καθώς η δημοτική αρχή δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να το επεξεργαστεί, δεσμευόμενη ωστόσο να το φέρει σε άλλη συνεδρίαση όταν θα έχει «ωριμάσει».

«Ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες»

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Σοφιανός, μιλώντας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (βίντεο, κάτω), έκανε λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει με τις ενέργειες σε βάρος ιδιοκτητών των εργατικών κατοικιών στο Δουργούτι».

Αναφέρθηκε στην «ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες των εργατικών πολυκατοικιών στο Δουργούτι, που η προηγούμενη δημοτική αρχή θεώρησε αυθαίρετες, ζήτησε οικοδομικές άδειες, ενώ γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν, και αυτό συνεχίζεται και με τη νέα δημοτική αρχή καθώς παραμένουν σε ισχύ τα πρόστιμα».

Τόνισε, επίσης, ότι οι όποιες αυθαιρεσίες έχουν γίνει από τους ιδιοκτήτες αντιμετωπίζονται με τον νόμο 4495/2017 για ότι «κατασκευάστηκε κατόπιν της έκδοσης του οριστικού παραχωρητηρίου που είχε θέση οικοδομικής άδειας».

«Πήραν παραχωρητήριο οι άνθρωποι», τόνισε, ζητώντας «να σταματήσει η ομηρεία, η γραφειοκρατία, των κατοίκων των ιδιοκτητών των εργατικών πολυκατοικιών στο Δουργούτι. Και ζητάμε να προχωρήσει η διαγραφή, απαλειφή κάθε είδους προστίμου που επέβαλε με ζήλον περισσό η προηγούμενη δημοτική αρχή και ο προηγούμενος αρμόδιος αντιδήμαρχος».

«Δεν είχε γίνει απόλυτα κατανοητό»

Η νέα αντιδήμαρχος Αστικής Αναζωογόνησης και Ανθεκτικότητας, Μάρω Ευαγγελίδου (βίντεο, κάτω), αναφερόμενη στην «ουσία του ζητήματος», όπως είπε, επισήμανε πως «δεν είχε γίνει απόλυτα κατανοητό» ότι υπάρχουν τα παραχωρητήρια «στο αρχείο της διεύθυνσης των κοινωνικών υπηρεσιών της πρώην νομαρχίας και νυν περιφέρειας που βρίσκονται στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας» και «εκτελούν χρέη οικοδομικής άδειας».

Μιλώντας για τις αυθαιρεσίες, είπε πως «υπάγονται από κει και πέρα στον νόμο περί αυθαιρέτων». «Αυτό που δεν έχει τακτοποιηθεί και πρέπει να επιληφθούμε σαν δημοτικό συμβούλιο είναι οι αυθαιρεσίες που έχουν γίνει επί κοινοχρήστου χώρου, γιατί είχαν γίνει καταλήψεις από τα ισόγεια, και υπάρχει ένα θέμα με τα πρόστιμα παρότι έχουν συμμορφωθεί και έχουν ξηλωθεί πλέον αυτές οι αυθαίρετες καταλήψεις», σημείωσε η κυρία Ευαγγελίδου.

Και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ένα θέμα με τα πρόστιμα που πρέπει να επιβληθούν από ένα σημείο και μετά μέχρι την αποξήλωση. Και αυτό νομίζω ότι πρέπει να το δούμε σαν δημοτικό συμβούλιο και αυτό επιφυλάσσομαι να σας το φέρω όταν θα έχει ωριμάσει».

Παίρνοντας ξανά τον λόγο ο κ. Σοφιανός (βίντεο, κάτω), είπε ότι «το ερώτημα είναι αν η αυθαιρεσία της απερχόμενης δημοτικής αρχής που έστειλε σε 300 ιδιοκτήτες στο Δουργούτι, που έβαλε πρόστιμα 250 ευρώ, χωρίς την αμοιβή ιδιώτη, για να τα νομιμοποιήσουν επειδή δεν βρίσκαν τις άδειες στο ΥΔΟΜ ενώ οι άδειες ήταν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας γιατί ήταν παραχωρητήρια του υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών στο εργατικό συγκρότημα το συγκεκριμένο».

«Εχει καταλογιστεί»

«Μπήκε κόσμος στη διαδικασία αυτή, πλήρωσε ή δεν πλήρωσε, και του έχει καταλογιστεί. Αυτό είναι το ένα σκέλος, το άλλο είναι για το αν και πώς ορίζουμε τα αυθαίρετα τα οποία με βάση τον νόμο θεωρούνται αυτά που έχουν κτιστεί μετά την άδεια. Αυτές είναι συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να κάνετε και αφορούν ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής η οποία στο κατακαλόκαιρο, τι έψαξε και βρήκε ο άνθρωπος (σ.σ. αναφέρεται στον πρώην αντιδήμαρχο Γεώργιο Αποστολόπουλο), τράβαγε 300 ιδιοκτήτες στο Δουργούτι γιατί δεν βρήκε τις άδειές τους».

Η νέα αντιδήμαρχος, Μάρω Ευαγγελίδου, με τη δήλωση που είχε κάνει στο in, δικαίωνε τους πολίτες που διαμαρτύρονται και έκρινε λανθασμένη την ερμηνεία της Πολεοδομίας, ανοίγοντας τον δρόμο για τη λύση του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, είχε πει ότι «Εχουν δίκιο οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι, μάλλον έχει δοθεί λανθασμένη ερμηνεία και βρίσκομαι σε συνεργασία με τις υπηρεσίες για ν’ αποκατασταθεί το ζήτημα».

Οι τοποθετήσεις του κ. Σοφιανού στα 15:42 και 1:55:43 και της κυρίας Ευαγγελίδου στο 1:15:58

Πηγή

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα