5.9 C
Larissa
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΑΚανείς δεν το περιμένει: Τι συμβαίνει εάν ξυπνάς κάθε...

Κανείς δεν το περιμένει: Τι συμβαίνει εάν ξυπνάς κάθε μέρα 3 με 4 το πρωί

Tι θα γίνει εάν αποφασίσετε καθημερινά μα ξυπνάτε στις 4:00 το πρωί. Τι θα φέρει η αλλαγή αυτή στο πρόγραμμα σας;

Αποφάσισα να ξυπνάω 4:00 το πρωί και δείτε τι μου συνέβη

Ο ύπνος αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της συνολικής διάρκειας της ζωής μας, καθώς είναι αναγκαίος για την ομαλή λειτουργία του σώματος. Ο ποιοτικός ύπνος, που κυμαίνεται στις 6-8 ώρες, επηρεάζει θετικά πολλούς τομείς της ζωής μας. Επηρεάζει την παραγωγικότητα μας, τη συναισθηματική ισορροπία, την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη δημιουργικότητα μας, τη ζωτικότητα και ακόμη και το βάρος μας. Καμία άλλη δραστηριότητα δεν μας προσφέρει τόσα πολλά οφέλη με τόσο λίγη προσπάθεια.

Για να είμαι ειλικρινής, είμαι αρκετά λάτρης του ύπνου και δεν είμαι καθόλου πρωινός άνθρωπος. Προτιμώ να κοιμάμαι αργά και να ξυπνάω αργά. Δεν μπορώ να φανταστώ να αναγκαστώ να ξυπνήσω πριν την αυγούλα και ευτυχώς η δουλειά μου δεν με υποχρεώνει να το κάνω. Αν και συγχαίρω τους ανθρώπους που το καταφέρνουν.

Έτσι, αποφάσισα να δοκιμάσω τον εαυτό μου και να ξυπνάω κάθε μέρα για έναν μήνα στις 4:00 το πρωί. Θέλετε να μάθετε τι συνέβη;

Νομίζω ότι δεν μπορούσα να κάνω τίποτα από τα δυο

Αρχικά, προκειμένου να ανταποκριθώ στο πρωινό ξύπνημα, έπρεπε να προσαρμόσω το ωράριό μου και να κοιμηθώ πιο νωρίς απόψε, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή μου. Ωστόσο, αυτό απαιτούσε να μεταφέρω όλες τις δραστηριότητές μου νωρίτερα το απόγευμα. Αρχικά, αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες καθώς δεν ήξερα τι με δυσκόλεψε περισσότερο: ο βραδινός ύπνος ή το πρωινό ξύπνημα; Πιστεύω ότι δεν μπορούσα να επιτύχω ούτε τα δυο – ούτε να κοιμηθώ από τις εννιά το βράδυ, ούτε να ξυπνάω τόσο νωρίς.

Από τη στιγμή που έβαλα το κεφάλι μου στο μαξιλάρι, ξαφνικά με πιάνει μια ανεξήγητη θλίψη. Και όταν ξυπνούσε το ξυπνητήρι και έβλεπα ότι η ώρα έδειχνε 4:00, ένιωθα ότι θα ήθελα να συνεχίσω να κοιμάμαι.

Με το πέρασμα του χρόνου, συνηθίζω το νέο ωράριό μου, αλλά αυτό που δεν συνηθίζω με κανένα τρόπο είναι το πρωινό αφύπνισμα. Είμαι περισσότερο αποδοτικός το βράδυ, δεν μπορώ να αλλάξω αυτό. Παρ’ όλα αυτά, αυτό το συγκεκριμένο πείραμα μου έδωσε και κάποια θετικά αποτελέσματα.

Για πρώτη φορά μπόρεσα να απολαύσω με γαλήνη το πρωινό γεύμα μου

Αρχικά, είχα διαθέσιμες όλες τις ώρες της ημέρας και δεν ένιωθα το άγχος της βιασύνης να προλάβω τις καθημερινές μου υποχρεώσεις. Για πρώτη φορά μπόρεσα να απολαύσω με γαλήνη το πρωινό γεύμα μου, που γνωρίζουμε ότι είναι η κινητήρια δύναμη του οργανισμού.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του πρωινού ξυπνήματος ήταν η ηρεμία και η ησυχία. Οι δρόμοι ήταν άδειοι, η ανατολή του ήλιου προξενούσε χαλάρωση και όλα φαίνονταν διαφορετικά, οι μέρες ήταν πιο ευχάριστες. Και φυσικά, όταν γύριζα σπίτι το βράδυ, δεν είχα καμία εκκρεμότητα. Είχα καταφέρει να ολοκληρώσω όλες τις εργασίες μου και όταν έπεφτα στο κρεβάτι μου, δεν με απασχολούσε σχεδόν τίποτα.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε κέρδισα αρκετά πράγματα, παρόλο που τα πρώτα λεπτά που έπρεπε να σηκωθώ από το κρεβάτι ήταν τα πιο βασανίστηκα λεπτά της ζωής μου. Φυσικά δεν μπόρεσα να συνηθίσω το πρωινό ξύπνημα, με αποτέλεσμα να γυρίσω στις παλιές καλές μου συνήθειες: να κοιμάμαι αργά και να ξυπνάω αργά.

Εδώ θα ήθελα να προσθέσω πως ακολουθώντας το συγκεκριμένο πείραμα, όπως προανέφερα, αναγκάστηκα να κοιμάμαι από πολύ νωρίς το βράδυ, ώστε να μη χάσω ώρες ύπνου.

Από την άλλη μεριά είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως ακόμη και η ελάχιστη απώλεια ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη διάθεσή σας, την ενέργειά σας, την πνευματική σας ευκρίνεια και την ικανότητά σας να χειρίζεστε το άγχος. Και μακροπρόθεσμα, η χρόνια αϋπνία μπορεί να καταστρέψει την ψυχική και σωματική σας υγεία.

Όσο ξεκουράζεστε, ο εγκέφαλός σας παραμένει απασχολημένος, επιβλέποντας τη βιολογική συντήρηση του σώματος και σας προετοιμάζει για την επόμενη μέρα. Χωρίς αρκετές ώρες ύπνου, δεν θα είστε σε θέση να εργαστείτε, να μάθετε, να δημιουργήσετε και να επικοινωνήσετε.

Ωστόσο, ο καθορισμός της ιδανικής ποσότητας ύπνου απαιτεί να λάβετε υπόψη την γενική σας υγεία, τις καθημερινές σας δραστηριότητες και τα τυπικά πρότυπα ύπνου. Κάθε άτομο μπορεί να χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο ύπνο κάθε βράδυ.

enimerotiko.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα