22.9 C
Larissa
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΛάρισα: Κλήσεις απάτης με πρόθεμα 0049…

Λάρισα: Κλήσεις απάτης με πρόθεμα 0049…

Του Νίκου Γουργιώτη
Σε εξέλιξη φαίνεται να βρίσκεται κακόβουλη ενέργεια αγνώστων, με σκοπό την υφαρπαγή προσωπικών κωδικών τραπεζικών ηλεκτρονικών συναλλαγών, αφού δεκάδες ήταν οι πολίτες χθες στην Αγιά που δέχθηκαν -κάποιοι επανειλημμένως- τηλεφωνικές κλήσεις

εξωτερικού, και συγκεκριμένα με πρόθεμα Γερμανίας (0049), δήθεν από την εταιρεία της Microsoft και από υποτιθέμενους τεχνικούς της, με το πρόσχημα της εκκαθάρισης του ηλεκτρονικού υπολογιστή από κακόβουλο λογισμικό.
Στην τοπική μικρή κοινωνία της κωμόπολης, γρήγορα υπήρξε αναστάτωση και τα νέα διαδόθηκαν εν ριπή οφθαλμού, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιος να πέσει θύμα της εν λόγω απάτης.
Το τηλεφωνικό νούμερο κλήσης που αναφέρθηκε ήταν το 0049-28846775. Αν και γερμανικό το νούμερο, οι επιδέξιοι απατεώνες μιλούσαν άπταιστα αγγλικά, ζητούσαν να έχουν άμεση πρόσβαση στον υπολογιστή του εν δυνάμει θύματος με εγκατάσταση σχετικού λογισμικού και για να το επιτύχουν αυτό χρησιμοποιούσαν τη δικαιολογία ότι ο υπολογιστής έχει διαπιστωθεί πως έχει προσβληθεί από ιούς ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα Windows που η εταιρεία οφείλει να λύσει.
Για την προσπάθεια αυτή εξαπάτησης ενημερώθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Αγιάς, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξε καμιά καταγγελία όπου κάποιος να έχει ξεγελαστεί και υποκύψει. Τέτοιου είδους απάτες φυσικά δεν είναι πρωτόγνωρες για την Ελληνική Αστυνομία, η οποία από καιρό μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ενημερώσει γι’ αυτές τους πολίτες.
Σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Άγνωστοι, προσποιούμενοι τεχνικούς σε κέντρα υποστήριξης μεγάλων εταιρειών λογισμικού, προθυμοποιούνται να βοηθήσουν τους πολίτες στην επίλυση τεχνικών προβλημάτων στους υπολογιστές τους ή να πραγματοποιήσουν έλεγχο γνησιότητας των εγκαταστημένων προγραμμάτων στους υπολογιστές τους, ώστε να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, αποκτώντας έτσι έλεγχο στον υπολογιστή τους και στο σύνολο των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν, όπως:
* λογαριασμούς e-banking,
* λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης,
* φωτογραφίες και βίντεο,
* ιστορικό περιήγησης,
* κωδικούς πρόσβασης σε εφαρμογές και ιστοτόπους κ.ά.
Τα δεδομένα αυτά στη συνέχεια τα χρησιμοποιούν σε διάφορες έκνομες δραστηριότητες.
Συστήνεται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.
Σε περίπτωση που έχουν αποκαλύψει προσωπικά δεδομένα προτείνεται:
* άμεση κατάργηση των εφαρμογών, που οι κυβερνοεγκληματίες ζήτησαν να εγκαταστήσετε,
* επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, στις συσκευές που τυχόν απέκτησαν πρόσβαση (κατόπιν λήψης αντιγράφων ασφαλείας-backup),
* εκτέλεση πλήρους σάρωσης ασφαλείας για τον εντοπισμό μολυσμένων ή επικίνδυνων προγραμμάτων, με τη βοήθεια ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας,
* αλλαγή κωδικών πρόσβασης και χρήση ισχυρών κωδικών, συνδυαζόμενων χαρακτήρων και πολυπλοκότητας (Κεφαλαία-μικρά-σύμβολα-αριθμούς) και
* άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο-κατά περίπτωση-τραπεζικό ίδρυμα σε περίπτωση πραγματοποίησης συναλλαγών-μεταφορών χρηματικών ποσών που δεν αναγνωρίζετε.
Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση αναφέρετε το περιστατικό απάτης τεχνικής υποστήριξης στην εταιρεία, της οποίας τεχνικούς υποδύθηκαν οι επιτήδειοι και καταγγείλτε το γεγονός στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:
* Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88
* Στέλνοντας e-mail: [email protected]
* Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Αndroid: FEELSAFE E-COMMERCE
* Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/ CyberAlertGR».



eleftheria.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα