ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΛάρισα: Ορόσημο το φθινόπωρο για τα μεγάλα έργα -...

Λάρισα: Ορόσημο το φθινόπωρο για τα μεγάλα έργα – ΦΩΤΟ

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα από το Larisa New στα αποτελέσματα αναζήτησης

Πρόσθεστε το larisanew.grστην Google

Χρηματοδοτήσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ σε 2,5 χρόνια έχει εξασφαλίσει η Δημοτική Αρχή μέχρι τώρα για έργα και παρεμβάσεις στη Λάρισα ▶Θ. Μαμάκος: Πίσω από κάθε ευρώ υπάρχει μια καλύτερη πόλη

Πάνω από 50 εκατ. ευρώ νέων χρηματοδοτήσεων, μέσα σε μόλις 2,5 χρόνια, έχει εξασφαλίσει η Δημοτική Αρχή -και μάλιστα σε μια περίοδο που λείπουν μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος, στο πλαίσιο της συνάντησης με τους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, την περασμένη Τετάρτη, στον πολυχώρo Joist Space, στον λόφο του Φρουρίου.

Πρόκειται για πόρους που αφορούν σε έργα και παρεμβάσεις που αλλάζουν ολοκληρωτικά τη μορφή της πόλης και αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια.

Νέοι χώροι στάθμευσης και νέοι χώροι πρασίνου στην πόλη, ολοκλήρωση παρεμβάσεων που αφορούν στο Αρχαίο Θέατρο, το Προσκήνιο Πολιτισμού (ΟΥΗΛ), έναρξη νέων σταδίων σε κομβικά έργα, όπως η ανάπλαση της οδού Τ. Τσιόγκα και η σύνδεση με τον Πηνειό ποταμό, αλλά και τα πρώτα «αποτελέσματα» για τη συγκρότηση της τουριστικής ταυτότητας της πόλης (DMMO) και την έναρξη της αναθεώρησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι μερικά μόνον από τα σημεία που στάθηκε ο κ. Μαμάκος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Δίκτυο νέων και αναβαθμισμένων δημόσιων χώρων

«Σήμερα δημιουργείται, βήμα-βήμα, το μεγαλύτερο δίκτυο νέων και αναβαθμισμένων δημόσιων χώρων που γνώρισε η Λάρισα εδώ και πολλές δεκαετίες. Επενδύουμε, με ενιαίο σχέδιο, στις υποδομές, στο πράσινο, στην εκπαίδευση, στην ποιότητα ζωής.

Μέσα στα 2,5 έτη θητείας ήρθαν στον Δήμο μας, για παρεμβάσεις ή έργα εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ -το αναφέρω γιατί πίσω από κάθε ευρώ υπάρχει μια καλύτερη πόλη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λαρισαίων, δίνοντας το στίγμα του σχεδιασμού που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Δε μιλάμε απλά για τεχνικά έργα. Μιλάμε για κοινωνικές επενδύσεις», τόνισε ο κ. Μαμάκος.

Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Λαρισαίων αναφέρθηκε αναλυτικά στο τι έχει γίνει στα 2,5 χρόνια θητείας που προηγήθηκαν, καθώς και στις διαδικασίες που έχουν θέσει τις βάσεις για μεγάλα έργα της επόμενης περιόδου:

*  Αποκατάσταση ζημιών από τον Daniel, με διεκδίκηση πρόσθετων πόρων και παρεμβάσεις Δήμου-ΔΕΥΑΛ σε υποδομές και οδοποιία.

*  Δρομολόγηση κατασκευής του Πρότυπου Γυμνασίου και Λυκείου Λάρισας.

*  Ανάπλαση στον λόφο Μεζούρλου, με τη δημιουργία Πάρκου αναψυχής-ευεξίας.

*  Αναβάθμιση του Αισθητικού Άλσους.

*  Ανακατασκευή του Αλκαζάρ και του Ιπποκράτειου Βοτανικού Κήπου.

*  Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου.

*  Ανακατασκευή/ανάπλαση της οδού Ι. Λάτσιου.

*  Δημιουργία 15 νέων παιδικών χαρών και δρομολόγηση άλλων δέκα, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

*  Οριστική εξασφάλιση χώρου στον Ιπποκράτη για την κατασκευή πλατείας.

*  Επίσημη κυβερνητική δέσμευση για μετεγκατάσταση του Τελωνείου.

ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ορόσημο το ερχόμενο φθινόπωρο

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μαμάκος, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, το ερχόμενο φθινόπωρο αποτελεί ορόσημο για σημαντικά έργα και παρεμβάσεις:

Αρχαίο Θέατρο: Μετά τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν νέες κατεδαφίσεις στο ΚΧ867Γ, καθώς απομένει να κατεδαφιστούν άλλα επτά κτίσματα -έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τα πέντε, απομένουν δικαστικές διαδικασίες για δύο ιδιοκτησίες, που αναμένεται να τελειώσουν μέχρι τότε. Θα ακολουθήσει ήπια ανάπλαση/διαμόρφωση του χώρου -και στη συνέχεια αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Κόμβος Φαρσάλων: Στα τέλη Ιουλίου αναμένεται η προσωρινή διαμόρφωση του κυκλικού κόμβου, για την καλύτερη κυκλοφορία των οχημάτων -θα ακολουθήσουν οι εργασίες στο μέτωπο από την οδό Καρδίτσης και προς τον κόμβο στη Φαρσάλων.

Τελωνείο: Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, προκειμένου να υλοποιηθεί η εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, για μεταφορά του τελωνείου έξω από τον ιστό της πόλης, Υπενθυμίζεται ότι μετά από χρόνια και για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη δέσμευση της Κυβέρνησης για ένα από τα πολύ μεγάλα θέματα της πόλης.

Ανάπλαση Τ. Τσιόγκα: Εντός του φθινοπώρου αναμένεται και η έναρξη εργασιών στο μέτωπο των οδών Τ. Τσιόγκα και Κραννώνος, έργο που όπως και ο κόμβος Φαρσάλων εντάσσεται στον Εσωτερικό Δακτύλιο της Λάρισας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028. Με την ανάπλαση της Τ. Τσιόγκα, διπλασιάζεται ο χώρος πρασίνου και δημιουργείται η άμεση σύνδεση του αστικού ιστού με το ποτάμι.

Αναθεώρηση ΣΒΑΚ: Αρχές φθινοπώρου αναμένονται τα πρώτα στοιχεία από ΥΜΕΤ, αναφορικά με τη δημιουργία του οδικού χάρτη για τη διαδικασία αναθεώρησης του ΣΒΑΚ, που αναμένεται να εκκινήσει στις αρχές του 2027.

Παζάρι: Θα λειτουργήσει κανονικά και φέτος, είτε με απευθείας ανάθεση σε ιδιώτη ή με ανάληψη της διεξαγωγής από τον Δήμο -σύντομα οι ανακοινώσεις.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡ ΠΑΡΚΑ

7.000 νέα δέντρα, μικρά πάρκα και χώροι στάθμευσης

Ο δήμαρχος Λαρισαίων αναφέρθηκε και στην ικανοποίηση της Δημοτικής Αρχής, αναφορικά με θετική εξέλιξη για τη χρηματοδότηση ενός ακόμη πλέγματος έργων αγροτικής οδοποιίας, τονίζοντας ότι ο πρωτογενής τομέας είναι βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας. Μέσα σε δύο χρόνια η Δημοτική Αρχή έχει εξασφαλίσει με συντονισμένες προσπάθειες το μεγαλύτερο ποσό χρημάτων εδώ και χρόνια, από το κεντρικό κράτος για αγροτική οδοποιία.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Λαρισαίων διεκδικεί το ακίνητο του πρ. ΙΚΑ και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την κεντρική διοίκηση του ΕΦΚΑ, για την ανταλλαγή οικοπέδων, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την κατάληξη της υπόθεσης.

Στόχος της Δημοτικής Αρχής, πέρα από τις μεγάλες και μικρότερες αναπλάσεις, είναι η ενίσχυση του πρασίνου στην πόλη τόσο με δενδροφυτεύσεις -που θα φτάσουν τις 7.000 μέχρι το τέλος αυτής της θητείας, όσο και τη δημιουργία μικρών πάρκων και χώρων πρασίνου, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας.

Ο κ. Μαμάκος αποκάλυψε ακόμη πως για τις ανάγκες στάθμευσης, έχουν βρεθεί νέοι χώροι, μικροί, στην πόλη, που θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται η έγκριση από τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος «Σταθμεύω Πολιτισμένα», που θα επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση της στάθμευσης εντός του αστικού ιστού.

Παρόντες στη συνάντηση-συζήτηση με τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ ήταν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Λαρισαίων.

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών, μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το www.larisanew.gr και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα