20.9 C
Larissa
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΛάρισα: Στάση εργασίας στους Δήμους την Τρίτη

Λάρισα: Στάση εργασίας στους Δήμους την Τρίτη

Σε τρίωρη στάση εργασίας θα προχωρήσει την ερχόμενη Τρίτη ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμων του Ν. Λάρισας, διεκδικώντας την άμεση επίλυση ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους των Δήμων της Π.Ε. Λάρισας.

Ειδικότερα, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, από την έναρξη της πρωινής βάρδιας στις 7 π.μ. έως τις 10 π.μ., οι υπάλληλοι του Δήμου Λάρισας θα απέχουν από τα καθήκοντά τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων.Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου:

«Την στιγμή που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς δεύτερου λοκ ντάουν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στους εργαζόμενους καταπατώντας δικαιώματα που είχαν κατακτήσει τον προηγούμενο αιώνα με πολλούς αγώνες και αίμα.

Η προσχηματική ταμπέλα που βάζουν πάνω στα μέτρα που νομοθετούν όλο το διάστημα από την εμφάνιση της πανδημίας, «μέτρα για την καταπολέμηση της διασποράς της πανδημίας…», δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει κανέναν.

Είναι μέτρα που θα μείνουν. Είναι μέτρα που έρχονται σε συνέχεια των μέτρων και των προηγούμενων κυβερνήσεων, προκειμένου να καταργήσουν και να εκμηδενίσουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων για να ωφεληθεί η εργοδοσία και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αποδείχθηκε για μία ακόμα φορά ότι η εφαρμογή αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων πάει χέρι – χέρι με την ενίσχυση της καταστολής και τη προσπάθεια περιορισμού της δράσης του εργατικού κινήματος. Αυτό αναδεικνύουν οι χουντικής κοπής απαγορεύσεις της αστυνομίας για συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων, σε αυτό μας παραπέμπει η βία και καταστολή της αστυνομίας στις διεκδικήσεις του οργανωμένου εργατικού κινήματος, σε αυτό και ο αυταρχισμός και οι πειθαρχικές διώξεις δημάρχων, που στηρίζουν την κυβέρνηση, κατά αγωνιστών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Συνάδελφοι γνωρίζουμε καλά ότι το επόμενο διάστημα η κατάσταση στους χώρους των δήμων θα οξυνθεί. Το αντιμετωπίζουμε καθημερινά με τις ιδιωτικοποιήσεις και την επιχειρηματική τους δράση με την προσπάθεια καταπάτησης των δικαιωμάτων μας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, σε εγκαταστάσεις, σε προσωπικό, σε μηχανικό εξοπλισμό κ.λ.π.

Καθημερινά όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των υπηρεσιών των Δήμων εκχωρούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για εκμετάλλευση σε ιδιώτες. Από την καθαριότητα των Δήμων Αγιάς και Κιλελέρ και για ένα διάστημα στο δήμο Τυρνάβου, έως και το μεγαλύτερο κομμάτι της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, ακόμη και την παράδοση για δεκαετίες του Αισθητικού Άλσους.

Από τη μία η απαξίωση των υπηρεσιών(η μη προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού και η μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού) οδηγούν στοχευμένα στην ιδιωτικοποίηση – εργολαβοποίηση τους.

Από την άλλη η εντατικοποίηση για να βγει η δουλειά, σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα και μέσα ατομικής προστασίας και τις ακατάλληλες εγκαταστάσεις σε πολλές περιπτώσεις σ΄ όλους τους Δήμους, δημιουργούν καθημερινά μια εκρηκτική και άκρως επικίνδυνη κατάσταση για τους εργαζόμενους.

Τα προβλήματα αυτά οξύνθηκαν τον καιρό της πανδημίας με την εξαντλητική πίεση προς τους εργαζόμενους από την πλευρά των Δημοτικών Αρχών.

Με ιδιαίτερο ζήλο εφαρμόζουν την πολιτική που βλέπει ως κόστος τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, και ως όφελος ότι συμφέρει τους εργολάβους μεγαλοϊδιώτες.

Κόστος είναι για τις δημοτικές αρχές η κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων, η δημιουργία υποδομών για τη στέγαση εργαζομένων, η μεταστέγαση τομέων που δεν ικανοποιούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής, με χώρους που να διαθέτουν τουαλέτες, αποδυτήρια, ντουλάπες.

Δεκάδες συνάδελφοι οδοκαθαριστές(συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες) δεν έχουν στους χώρους συγκέντρωσης (στέκια, τα οποία είναι ελάχιστα) χώρους υγιεινής, αποδυτήρια κλπ.

Αν και έχουμε αναδείξει πάμπολλες φορές τις σοβαρές παραλείψεις στην τήρηση των αναγκαίων μέτρων Υγείας και Ασφάλειας σ’ όλους τους  Δήμους του ν. Λάρισας, τη μη συντήρηση των οχημάτων και των μηχανισμών τους, την μη χορήγηση όλων των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας, οι Δημοτικές Αρχές κωφεύουν και οι ευθύνες τους είναι εγκληματικές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μόνο  ο Δήμος Λαρισαίων ΟΦΕΊΛΕΙ στους εργαζόμενους ΜΑΠ και γάλατα από το 2019. Ακατάλληλες έως ανύπαρκτες εγκαταστάσεις στην Τεχν. Υπηρεσία-Οδοποιία στη Λάρισα, Καθαριότητα-Πράσινο στον Τύρναβο, Ελασσόνα, Αγιά κλπ.

Πολύ περισσότερο σήμερα, αναδεικνύεται η ανάγκη προσλήψεων όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου και άμεσα επιβάλλεται η μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης του προσωπικού καθαριότητας σε πλήρους σε όλους τους Δήμους, για να καλυφθούν τα πραγματικά κενά στα σχολεία.

Ο τεχνικός ασφαλείας και γιατρός εργασίας είναι υποχρεωτικοί για να συμβάλουν στην υγεία και την ασφάλεια κάθε εργαζόμενου σε κάθε Δήμο. Το ίδιο αναγκαίες και υποχρεωτικές είναι οι ετήσιες εξετάσεις προληπτικής ιατρικής και οι εμβολιασμοί των εργαζομένων. Παρ’ όλα αυτά η πλειοψηφία των Δημοτικών Αρχών του ν. Λάρισας δεν τις παρέχουν στους εργαζόμενους και όπου αυτές γίνονται είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων πιέσεων και παρεμβάσεων του Συλλόγου μας.

Ο αυταρχισμός, οι αυθαιρεσίες και ο εκφοβισμός θα ενταθεί το επόμενο διάστημα και στους δήμους από την πλευρά των δημάρχων που στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης και τα συμφέροντα των εργολάβων, που περιμένουν σαν γύπες να κατασπαράξουν τις υπηρεσίες των δήμων.

Θέλουν τους εργαζόμενους φιμωμένους και τα συνδικάτα  στον γύψο.

Απαιτούμε από όλες τις Δημοτικές Αρχές του ν. Λάρισας

  • Τώρα – πριν να είναι αργά – να δοθούν τα μέσα ατομικής προστασίας που προβλέπονται από τη ΣΣΕ, προσαρμοσμένα και αυξημένα λόγου covid – 19 και να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων.
  • Να δοθούν άμεσα χωρίς καθυστερήσεις τα ΜΑΠ και τα γάλατα των προηγούμενων χρόνων.
  • Να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς-ασφαλής συνθήκες στέγασης για τις ανάγκες των εργαζομένων.
  • Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες.
  • Άμεσα να γίνουν όλες οι προληπτικές ετήσιες ιατρικές, βιοχημικές εξετάσεις και τα εμβόλια ΔΩΡΕΑΝ (ΣΣΕ) σε όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους.
  • Δωρεάν τέστ COVID σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Τεχνικός ασφαλείας και γιατρός εργασίας σε όλους τους Δήμους.
  • Να καταργηθούν τώρα όλες οι ΠΝΠ και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι
  • Καμία ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών.»
aftodioikisi.gr
google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα