23.9 C
Larissa
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΑΜην το αμελήσετε: Το «αθώο» σημάδι στο νύχι που...

Μην το αμελήσετε: Το «αθώο» σημάδι στο νύχι που «δείχνει» σοβαρή πάθηση – Τι να κάνετε μόλις το δείτε

Τα νύχια είναι ο καθρέφτης της υγείας μας και πολλές φορές δείχνουν πιθανές και μάλιστα σοβαρές παθήσεις.

Συγκεκριμένα, τα λευκά νύχια δείχνουν έλλειψη καλίου στο αίμα, κύρωση του ήπατος, ελκώδη κολίτιδα, δερματικά νοσήματα (π.χ. λέπρα) και χρήση ορισμένων φαρμάκων.

Επίσης τα κιτρινωπά νύχια, με πάχυνση και αργή ανάπτυξη είναι σημάδι για πνευμονοπάθειες, όπως το εμφύσημα ενώ τα κιτρινωπά νύχια με ελαφρύ κοκκίνισμα στη βάση «δείχνουν» σακχαρώδη διαβήτη.

Τα Νύχια μισό-μισό (κατά το ήμισυ λευκά και κατά το άλλο ήμισυ ροζ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για νεφροπάθεια και το κοκκίνισμα της κοίτης του νυχιού για καρδιοπάθεια.

Η χλωμή ή η λευκή κοίτη του νυχιού είναι σημάδι αναιμίας, ενώ τα βαθουλώματα ή ο κυματισμός είναι σημάδι για ψωρίαση και φλεγμονώδη αρθρίτιδα.

Η αύξηση του ιστού γύρω από τα νύχια ή το «βούλιαγμα» των νυχιών είναι σημάδι για πνευμονοπάθειες. Ταυτόχρονα, οι ακανόνιστες κόκκινες γραμμές στην βάση των ονυχαίων πτυχών είναι σημάδι για ερυθηματώδη λύκο ή νόσους του συνδετικού ιστού.

Το ανησυχητικό σημάδι

Στα νύχια υπάρχει και ένα ανησυχητικό σημάδι που είναι δείγμα καρκίνου… Συγκεκριμένα, σκουρόχρωμες ή μαύρες γραμμώσεις κάτω από τα νύχια είναι σημάδι για καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα).

Επίσης οι λευκές γραμμές και οι οριζόντιες «γέφυρες» είναι σημάδι δηλητηρίασης από αρσενικό και η μπλε απόχρωση δηλητηρίαση από άργυρο. Τα φουσκωμένα νύχια δείχνουν κατάχρηση αλκοόλ.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι απαιτείται άμεσος έλεγχος από δερματολόγο, εάν εμφανιστούν στον ιστό κάτω από τα νύχια σκούρες καφέ γραμμές ή κόκκινες ραβδώσεις στην κοίτη των νυχιών ή μυρμηγκιές στο δέρμα γύρω από τα νύχια.

Ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις συνδέονται με τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο.

Ο όρος αναφέρεται σε μια σειρά προβλημάτων που επηρεάζουν την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα τέτοιο πρόβλημα υγείας που συμβαίνει, όταν η καρδιά δεν είναι σε θέση να αντλήσει και να στείλει το αίμα στο σώμα μας σωστά.

Δεν σημαίνει ότι η καρδιά σας έχει σταματήσει να λειτουργεί αν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, το συγκεκριμένο όργανο θα χρειαστεί κάποια υποστήριξη που θα το βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα. Όπως συμβαίνει με κάθε πάθηση, όσο πιο γρήγορα εντοπίσετε τα συμπτώματα, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να αναζητήσετε τη βοήθεια που χρειάζεστε.

Παρόλο που ορισμένα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να φαίνονται πιο πιθανά, όπως η δύσπνοια, η κόπωση και ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός, υπάρχει ένα ακόμη ασυνήθιστο σημάδι. Ένας ειδικός προειδοποίησε ότι αυτό το σημάδι μπορεί να εμφανιστεί στα νύχια σας.

Ο χειρουργός του NHS, γιατρός Karan Rajan, επισκέφτηκε την πλατφόρμα του TikTok για να ενημερώσει τον κόσμο σχετικά με τα προειδοποιητικά σημάδια για διάφορες παθήσεις ή προβλήματα υγείας που εμφανίζονται πρώτα στα νύχια.

Το ένα είναι γνωστό ως το «νύχι του Terry». Στην περίπτωση αυτή το νύχι γίνεται λευκό εκτός από μια ροζ ταινία που διατρέχει την κορυφή. Εκτός από την καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί, επίσης, να υποδεικνύει άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η κίρρωση του ήπατος.

Μιλώντας στους 5,2 εκατομμύρια ακολούθους του, ο Dr Rajan είπε: «Αν ολόκληρο το νύχι είναι λευκό με μια ροζ ταινία στην κορυφή, αυτό ονομάζεται νύχι του Terry. Συχνά συνδέεται με κίρρωση του ήπατος, νεφρική ανεπάρκεια ή καρδιακή ανεπάρκεια».

Τα λεγόμενα του γιατρού υποστηρίζονται από πληροφορίες που παρέχονται από την κλινική του Κλίβελαντ στις ΗΠΑ. «Το νύχι του Terry είναι ένας τύπος αποχρωματισμού των νυχιών», εξηγεί. «Τα νύχια φαίνονται ξεθωριασμένα», εκτός από μια λεπτή κοκκινοκαφέ λωρίδα κοντά στην άκρη.

«Συχνά, τα νύχια του Terry είναι σύμπτωμα μιας χρόνιας πάθησης, όπως η ηπατική ανεπάρκεια ή ο διαβήτης». Ωστόσο, δεν είναι πάντα κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί.

«Μερικές φορές, είναι σημάδι γήρανσης», επισημαίνει η κλινική. Εάν έχετε τα νύχια του Terry, επισκεφτείτε έναν γιατρό για αξιολόγηση και θεραπεία.

Πιστεύεται ότι τα νύχια του Terry μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα του να έχει λιγότερα αιμοφόρα αγγεία κοντά στα νύχια.Αλλά τα νύχια του Terry μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης, όπως:

Κίρρωση
Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
Διαβήτης
Νεφρική ανεπάρκεια
Ιογενής ηπατίτιδα
Άλλα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν:
Δυσκολία στην αναπνοή
Ξύπνημα με δύσπνοια το βράδυ
Πόνο στο στήθος
Αίσθημα παλμών της καρδιάς
Κούραση όταν είσαι ενεργός
Πρήξιμο στους αστραγάλους, τα πόδια και την κοιλιά σας
Αύξηση βάρους
Ανάγκη ούρησης τη νύχτα
Ξηρός βήχας
Γεμάτο (φουσκωμένο) ή σκληρό στομάχι
Απώλεια όρεξης ή στομαχικές διαταραχές (ναυτία)

Το NHS λέει: «Επισκεφθείτε έναν γενικό ιατρό εάν αντιμετωπίζετε επίμονα ή σταδιακά επιδεινούμενα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας. Καλέστε ασθενοφόρο ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό εάν έχετε ξαφνικά ή πολύ σοβαρά συμπτώματα».

enimerotiko.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα