20.9 C
Larissa
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑΜίνωας: Εγκλωβισμένοι, άνθρωποι στο νερό, σεισμός, φωτιές, τσουνάμι -...

Μίνωας: Εγκλωβισμένοι, άνθρωποι στο νερό, σεισμός, φωτιές, τσουνάμι – Η μεγάλη αντισεισμική άσκηση στην Κρήτη

Δεύτερη ημέρα της μεγάλης αντισεισμικής άσκησης που πραγματοποιείται στην Κρήτη, με την κωδική ονομασία «Μίνωας 2024», με «σενάριο» σεισμική δόνηση 7,2 Ρίχτερ σε θαλάσσιο χώρο 30 χλμ. βόρεια του Ηρακλείου. Με την έναρξη της άσκησης δυο μηνύματα από το 112, εστάλησαν στα κινητά τηλέφωνα πολιτών με διαφορά λίγων λεπτών. Το ένα για τη σεισμική δόνηση των 7,2 Ρίχτερ και το δεύτερο για τον κίνδυνο πιθανής εκδήλωσης τσουνάμι και ενημέρωσης για απομάκρυνση από σημεία κοντά στις ακτές.

Την άσκηση διοργάνωσαν το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Περιφέρεια Κρήτης.

Άμεσα, βάση του σχεδιασμού, ξεκίνησαν εκκενώσεις δημοσίων υπηρεσιών, όπως και κτιρίων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και σχολείων.

Τα σενάρια

Ανάμεσα στα σενάρια της άσκησης για τη δεύτερη μέρα περιλαμβάνονται βλάβες και καταρρεύσεις κτιρίων, κατολισθήσεις, βλάβες σε  δίκτυα ύδρευσης, διακοπή ηλεκτροδότησης στην παλιά πόλη, βλάβες σε εγκαταστάσεις του λιμανιού και σε άλλα παραλιακά κτίρια από το τσουνάμι. Επίσης, «έτρεξαν» σενάρια, μεταξύ άλλων, σε αρχαιολογικούς χώρους όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης, αλλά και στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Εντυπωσιακές εικόνες μεταδόθηκαν και από τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Λινοπεράματων που σύμφωνα με το σενάριο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, υπήρξε εγκλωβισμός αλλά και τραυματίες. Επιπλέον αντίστοιχες επιχειρήσεις εξελίχθηκαν στο Φράγμα Αποσελέμη, σε χωριά και οικισμούς του Ηρακλείου αλλά και του Λασιθίου.

Δεύτερη ημέρα της αντισεισμικής άσκησης

Ενεργό συμμετοχή στην άσκηση είχαν και τα νοσοκομεία. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες.

Ο συντονισμός των υπηρεσιών έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ηρακλείου όπου έχει στηθεί το Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο, ενώ σε διαρκείς συσκέψεις βρέθηκαν και τα τοπικά συντονιστικά όργανα πολιτικής προστασίας σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Η τελική φάση πραγματοποιήθηκε και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης

Σκοπός της επιχειρησιακής άσκησης στην οποία εκτιμάται ότι συμμετέχουν 150.000 πολίτες, είναι να συμβάλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην Κρήτη μέσα από μία σειρά συντονισμένων δράσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης των Συνεπειών λόγω Σεισμού «Εγκέλαδος 2» του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η άσκηση  που είναι η μεγαλύτερη η οποία έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα, στοχεύει, επίσης στη βελτίωση τόσο των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, όσο και του συντονισμού των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών. Επιπλέον, επιδιώκεται η εκπαίδευση όλων των φορέων, η ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας, η ένταξη εθελοντικών ομάδων στο σχεδιασμό, καθώς και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.

Προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς.

Η έναρξη της άσκησης ξεκίνησε με καθυστέρηση λόγω της πυρκαγιάς στο Ναύσταθμο της Σούδας. Για τον ίδιο λόγο ματαιώθηκε η άσκηση τόσο ως προς τα επεισόδια στο πεδίο όσο και για τα επεισόδια επί χάρτου που είχαν σχεδιαστεί για την ΠΕ Χανίων.

Συντονισμένη εκκένωση μετά τον σεισμό.

Πηγή

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα