24.9 C
Larissa
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΝίκος Ανδρουλάκης και Ευαγγελία Λιακούλη με εργαζομένους ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ισότιμη...

Νίκος Ανδρουλάκης και Ευαγγελία Λιακούλη με εργαζομένους ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ισότιμη αντιμετώπιση ΤΩΡΑ!

Προγραμματισμένη συνάντηση στη Βουλή με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην οποία συζητήθηκε το σύνολο των φλεγόντων ζητημάτων που έχουν καταστήσει τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ‘’μαριονέτα’’ του κεντρικού κράτους και τους εργαζόμενους σε αυτήν, ‘’παραπαίδια’’ του δημόσιου τομέα, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, μαζί με τη Γραμματέα της Κ.Ο. βουλευτή Λάρισας και τομεάρχη Αυτοδιοίκησης του Κινήματος, Ευαγγελία Λιακούλη, καθώς και τους βουλευτές, υπεύθυνο εργασιακών Γιώργο Μουλιώτη, υπεύθυνο Ανθρωπίνων Δικ/των Παύλο Χρηστίδη, υπεύθυνο Οικονομικών Π. Κουκουλόπουλο , Διευθυντή ΚΟ Γ. Κουτσούκο και Προϊστάμενο ΚΟ Χάρη Δημακαρέα, όπου διατράνωσαν τη «διαχρονική και αδιαπραγμάτευτη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και στους εργαζομένους της».

Ειδικότερα, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως τόσο τα οικονομικά, όσο και τα θεσμικά αιτήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στην Τ.Α. παραμένουν στο ‘’συρτάρι’’ της αρμόδιας υπουργού, όπως και των προκατόχων της, σχεδόν 5 χρόνια τώρα, αφού ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, πάντοτε αποτελούσε ‘’κόκκινο πανί’’ για τη ΝΔ, που διαχρονικά έδειχνε ενδιαφέρον για ένα πιο ‘’συγκεντρωτικό’’ μοντέλο διακυβέρνησης, δίχως την ουσιαστική διαμεσολάβηση των αιρετών εκπροσωπήσεων των τοπικών κοινωνιών, που για το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, αποτελούν φορείς μιας εκδοχής «βαθειάς και αδιαμεσολάβητης Δημοκρατίας».



Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν και συζητήθηκαν, ήταν και το φλέγον θέμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις σε νευραλγικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, οι οποίες επιτείνονται από την απαγόρευση των προσλήψεων και την εφαρμογή των μέτρων για την κινητικότητα.

Όπως, μάλιστα, τόνισε το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης των εργαζομένων στους ΟΤΑ στον Πρόεδρο και τη Γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, καίριας σημασίας είναι και «η μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά και η κατάργηση σχετικής διάταξης του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, σύμφωνα με την οποία οι Δήμαρχοι σε όλη την επικράτεια υποχρεούνται να ασκούν υποχρεωτικά έφεση, σε θετικές δικαστικές αποφάσεις που αφορούν την παραμονή στις υπηρεσίες των Δήμων συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Τόσο ο Πρόεδρος και η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, συμφώνησαν, επιπλέον, πως είναι επιτακτική και η κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» των ΟΤΑ που θεσμοθετήθηκαν από τους πρώτους κιόλας μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, οι οποίοι ωστόσο αποδεδειγμένα εξαρχής αποτέλεσαν «’’όχημα’’ διαφθοράς, συναλλαγής και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος», ενώ ειδική μνεία έγινε και για την ανάγκη τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου -θεσπισμένου πάλι επί των ημερών της ΝΔ- που «δίνει το δικαίωμα στους Δήμους να ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες και αρμοδιότητες των Ο.Τ.Α., εκχωρώντας τον μηχανολογικό τους εξοπλισμό σε ιδιώτες (!)».

Παράλληλα, συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον εκσυγχρονισμό, αλλά και την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, την ανάγκη διατήρησης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας για όλους τους δικαιούχους, αλλά και την ένταξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ, στο καθεστώς ασφάλισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.).

Η συζήτηση συμπεριέλαβε και το πάγιο αίτημα των εργαζομένων, για τη μη εκχώρηση της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων σε ιδιώτες, όπως και την ολοκληρωτική επιστροφή της αρμοδιότητας της Ανακύκλωσης στους Ο.Τ.Α., ενώ συζητήθηκαν και θέματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του μέτρου της αξιολόγησης, ειδικά ωστόσο προσαρμοσμένης στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη δίκαιη κατανομή των εκλογικών αποζημιώσεων για τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες.

Από την πλευρά της η Τομεάρχης Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη δεσμεύτηκε για την συνεχόμενη υποστήριξη και ανάδειξη στη Βουλή, όλων των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ, όπως διαχρονικά έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ , που προγραμματικά θεωρεί πως η Αυτοδιοίκηση αποτελεί κομβικό ‘’εταίρο’’ και ουσιαστικό βραχίονα διακυβέρνησης της χώρας, στο πλαίσιο της αποκέντρωσης, όπως και της ελεύθερης έκφρασης των ‘’φωνών’’ των τοπικών κοινωνιών, με ένα κεντρικό κράτος που θα λειτουργεί υπέρ αυτών και όχι ερήμην τους.

«Αξιώνουμε μια πραγματική Αυτοδιοίκηση που δεν θα είναι ‘’Ετεροδιοίκηση’’ και ‘’μακρύ χέρι’’ του Μεγάρου Μαξίμου και της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό περνάει από την ικανοποίηση του συνόλου των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Οι Άνθρωποι αυτοί είναι δημόσιοι υπάλληλοι ‘’πρώτης γραμμής’’, αφού βρίσκονται εγγύτερα στους πολίτες-δημότες απ’ ό,τι πολλοί από τους συναδέλφους τους που εργάζονται στα υπουργεία. Δεν τιμά τη ΝΔ, λοιπόν, να τους αντιμετωπίζει ως ‘’αποσυνάγωγους’’. Γιατί αυτό δείχνει μόνο την άποψή της και το αξιακό της σύστημα, σε σχέση με το ‘’κύτταρο’’ της Δημοκρατίας: τον ίδιο τον πολίτη-δημότη…», κατέληξαν χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και η Γραμ της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα