Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Πνεύματος τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023 το Επικουρικό Ταμείο Αρωγής Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας τέλεσε όπως κάθε χρόνο μνημόσυνο με αρτοκλασία στη μνήμη των αποβιωσάντων μελών του ΕΤΑΣ και της Ένωσης Συντακτών. Φέτος επιλέχτηκε για την τελετή η Παναγία Γορίτσα ή Παναγία Τρύπα που βρίσκεται σε μια σπηλιά, στην πλαγιά του λόφου Γορίτσα, στο σημείο που συναντά τη θάλασσα γι αυτό αποκαλείται “Η Κυρά της θάλασσας και των Βράχων”. Η σπηλιά μετατράπηκε σε χώρο προσκυνήματος περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα όταν βρέθηκε εκεί μια εικόνα της Παναγίας που σύμφωνα με μια αληθοφανή εκδοχή συμπεριλαμβάνονταν στα λάφυρα Σαρακηνών πειρατών που τα έκρυψαν εκεί αφήνοντας κατά τη φυγή τους την εικόνα λόγω διαφορετικού θρησκεύματος. Ο χώρος της σπηλιάς χρησιμοποιήθηκε από τον 1ο αιώνα μ.Χ. από δύο άγιες γυναίκες τις αδελφές Ζηναϊδα και Φιλονίλλη που είχαν σπουδάσει την ιατρική επιστήμη, μετατρέποντας αυτόν ως “υπαίθριο” ιατρείο για τους ανθρώπους και μάλιστα χωρίς χρήματα. Επίσης το εκκλησάκι έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σωτηρία πολλών κατοίκων του Βόλου και της γύρω περιοχής κατά τη διάρκεια της γερμανική κατοχής που έβρισκαν καταφύγιο προκειμένου να προφυλαχθούν από τους βομβαρδισμούς.
Γαλανή και σιωπηλή η Παναγία Τρύπα με το γαλάζιο χρώμα της θάλασσας να σαλεύει στα πόδια της υποδέχτηκε τους Θεσσαλούς δημοσιογράφους και τις οικογένειές τους που μετέβησαν από όλες τις πόλεις για την τέλεση του μνημοσύνου. Ο ψυχρός βράχος γαληνεμένος από τις ψαλμωδίες του ιερέα π. Μιχαήλ άφησε στους πιστούς μια πραγματική μυσταγωγία πριν να σκορπίσει πέρα στα κύματα της θάλασσας του Παγασητικού.
Σημαντική η συμβολή των Επιτρόπων και των κυριών του Ναού που βοήθησαν από την πλευρά τους με τις συναδέλφισσες στο μοίρασμα του άρτου, του σιταριού και του καφέ, θερμά ευχαριστούμε.
ΚΕΛΛΑΣ: Τιμούμε τους ανθρώπους
που δημιούργησαν την Ένωση Συντακτών και το ΕΤΑΣ
Στο νόημα της εορτής και όσα αυτή συμβολίζει αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΕΤΑΣ κ. Σωτήρης Κέλλας λέγοντας χαρακτηριστά τα παρακάτω: «Είμαστε Πνευματοφόροι και είναι πολύ σημαντικό για μας που επιλέγουμε αυτή την ημέρα, για να γιορτάσουμε οι άνθρωποι που σχετιζόμαστε με την είδηση, την ενημέρωση. Οφείλουμε να καταγράφουμε την αλήθεια και να μην εξυπηρετούμε συμφέροντα. Η γνώση που μεταδίδουμε είναι δύναμη είναι εφόδιο στις μέρες μας για να είμαστε χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία μας.
Το Άγιο Πνεύμα με την παρουσία του στις καρδιές μας, συνδεόμαστε οργανικά εις ένα και καλούμαστε, εν Αγίω Πνεύματι, να διακονήσουμε την ενότητα και του σωματείου επιδεικνύοντας την αληθινή αγάπη στο πρόσωπο του κάθε άλλου.
Με αυτές τις αρχές γαλουχηθήκαμε στο σωματείο μας και γι΄ αυτό τιμούμε τους ανθρώπους που το δημιούργησαν . Δεν βγήκαμε από παρθενογέννηση αλλά μας μεταλαμπάδευσαν τις αρχές του όσους μνημονεύουμε κάθε χρόνο και είναι οι:
Αμδάρης Αστέριος, Αρταβάνης Ηλίας, Αρσενίου Λάζαρος, Ασβεστάς Άγγελος, Βακακίδης Σπύρος, Βάλλας Δημήτριος, Βλάχος Δημήτριος, Βουλγαράκης Δαμιανός, Βουνάτσος Σαράντος, Βουτσιλάς Βασίλειος, Γαργαλιάνος Στέλιος, Γεωργίου Νίκος, Γεωργίου Τάκης, Γκόγκος Γιώργος, Γραμματίδης Χρήστος, Γραμμενόπουλος Γιάννης, Δασκαλόπουλος Γιώργος, Διαμαντόπουλος Νίκος, Δελακώτσος Σταμάτης, Δημητρακόπουλος Βασίλης, Δημόπουλος Θόδωρος, Ευαγγελόπουλος Γιάννης, Ευθυμιάδης Γιώργος, Ευθυμιάδης Θάνος, Ζαχαρίου Γιώργος, Ζήσης Παναγιώτης, Ζωιτόπουλος(Ζιούτος) Γεώργιος, Ιακωβάκης Γιάννης, Καζαντζής Γιάννης, Καλογιάννης Βάσος, Καραγεώργης Στάθης, Κατσανούλης Νίκος, Κατσιάμπας Λάμπρος, Κολιού Νίτσα, Κολλήγας Γεώργιος, Κορδαλής Αλέκος, Κορκοτζέλου Μαρία, Κουτσαμπελούλης Τάκης, Κυριακός Βασίλης, Λεμικής Πέτρος, Μακρής Θρασύβουλος, Μακρής Φαίδων, Μαμάκης Γιάννης, Μήτσιου Στέφανος, Μιμίδης Βασίλειος, Μπακοβασίλης Απόστολος, Μπαρμπάτσαλος Κώστας, Μπετσίστας Γρηγόρης, Μπόκοτας Ρίζος, Νάτσης Κώστας, Νικολαίδης Αδαμάντιος, Νιώτη Κορνηλία, Νταιόγλου Χρήστος, Ντάκης Γιάννης, Ξενάκης Δημήτριος, Ξιφαράς Κώστας, Ορφανίδης Αχιλλέας, Παζαρόπουλος Νικόλαος, Παναγόπουλος Νίκος, Παπαγεωργίου Δημήτριος, Παπαγρηγορίου Γιάννης, Παπαδόπουλος Κώστας, Παπαιωάννου Νίκος, Παπακώστας Ντίνος, Παππάς Κίτσιος, Περραιβός Κώστας, Πλίτσης Δημήτρης, Πούσιος Στέλιος, Ραφτόπουλος Λευτέρης, Σαμπανίκος Δημήτρης, Σιούρας Μιχάλης, Τζιτζέλης Αντώνης, Τράκας Αλέκος, Τριανταφύλλου Θεολόγης, Τσουπαρόπουλος Θανάσης, Φάτσης Γιάννης, Φουκαλάς Αριστείδης, Χαλκιόπουλος Θόδωρος, Χατζηευθυμίου Αλέκος, Χρήστου Δημήτριος, Σκλείδης Αποστόλης , Πλατανιώτης Αλέκος , Τσακανίκας Δημήτρης, Παπαπολύζος Φιλήμων, Τσιαπραλής Τάκης, Λαμπαδάρης Δημήτρης, Παπαζήσης Χρήστος, Αποστολίδης Βασίλειος, Γκολφινόπουλος Σωκράτης, Εσφιγμενίτης Ζωσιμάς, Ζάχος Κωνσταντίνος, Ζήσης Θανάσης, Θεοδωρόπουλος Γιάννης, Κλειδωνόπουλος Λεωνίδας, Κολτσιδόπουλος Απόστολος, Κούρτοβικ Δημοσθένης, Λίβερης Γιάννης, Λιόλιος Βασίλειος, Μέρος Αλέξανδρος, Ναός Βασίλειος, Νταιφάς Κώστας , Οικονομάκης Τάκης, Παπακυριακόπουλος Νίκος, Ρίζος Δημοσθένης, Σιτράς Αντώνης, Τριανταφυλλίδης Σοφοκλής, Τριγκώνης Άθως, Τσιμπούκης Δημήτριος, Τσιρόπουλος Ευάγγελος, Χαδέλης Μιχάλης.
Εύχομαι σε όλους Χρόνια πολλά βοήθεια να μας χαρίζει το Άγιο Πνεύμα, υγεία, προκοπή, ευλογία για να συνεχίσουμε το έργο τις μόρφωσης της καλλιέργειας του νου για να γίνουμε καλύτεροι και να αγαπάμε τον συνάνθρωπο μας”.
Επακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο νεοσυσταθέν Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας και Εύβοιας και η παράθεση γεύματος σε ταβέρνα στον Άναυρο. Και του χρόνου με υγεία.