37.9 C
Larissa
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑΣτην Αθήνα η έκθεση «Larissa mea dulcissima - Γλυκυτάτη...

Στην Αθήνα η έκθεση «Larissa mea dulcissima – Γλυκυτάτη μου Λάρισα» του Νίκου Παπαθεοδώρου

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση επιθυμώντας να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας, υποδέχεται στους εκθεσιακούς χώρους της την έκθεση κειμηλίων και ιστορικού υλικού “Larissa mea dulcissima. Γλυκυτάτη μου Λάρισα” από τη συλλογή του Νίκου Παπαθεοδώρου. Η έκθεση, παραγωγή του μουσείου, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον προηγούμενο χρόνο στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και αποτέλεσε σταθμό για την ευρύτερη επικοινωνία της διαχρονικής ταυτότητας της πόλης της Λάρισας σε ποικίλο κοινό.

Η έκθεση, που επιμελείται η ιστορικός τέχνης-αρχαιολόγος, Λουΐζα Καραπιδάκη, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024, στις 19:30 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 17 Φεβρουαρίου 2024.Η συλλογή του ιστοριοδίφη-γιατρού Νικολάου Αθ. Παπαθεοδώρου απαρτίζεται από σπάνια μουσειακά τεκμήρια και αντικείμενα, που αφορούν την πόλη της Λάρισας και τη Θεσσαλία. Περιλαμβάνει χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, χαρακτικά, επιστολικά δελτάρια, εφημερίδες, περιοδικά και αρχειακό υλικό, που συλλέχτηκαν με επιμονή, σύστημα και στοχοθέτηση, ώστε να συμβάλλουν στην καλύτερη γνώση της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Λάρισας και μαρτυρούν τη διαδρομή της πόλης από τον 16ο αιώνα έως τα μέσα του 20ού. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναδειχθεί κάθε αντικείμενο της συλλογής και να εξυπηρετήσει ευρύ ηλικιακά κοινό, το εκθεσιακό υλικό ταξινομήθηκε έχει ταξινομηθεί σε θεματικές ενότητες.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια, κυρία Καραπιδάκη: «Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην πόλη της Λάρισας από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα και στις επιμέρους υποενότητές της ο θεατής θα ανακαλύψει την πόλη της Λάρισας μέσα από κείμενα και αποτυπώσεις περιηγητών, θα θαυμάσει το τοπίο του Πηνειού, θα γνωρίσει πτυχές της καθημερινής ζωής, θα ενημερωθεί για την εκπαίδευση, τις εμπορικές δραστηριότητες, τη θρησκευτική ζωή, για πρόσωπα και ιστορικές στιγμές της πόλης. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Η δεύτερη ενότητα αφορά τη Θεσσαλία, όπου τα
τεκμήρια φωτίζουν άγνωστες πλευρές της ζωής της ευρύτερης περιοχής από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα και περιγράφουν τις τοποθεσίες της. Η θεματική συμπληρώνεται με ένα αφιέρωμα στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό στη Θεσσαλία, με εκδόσεις Θεσσαλών λογίων. Η τρίτη ενότητα αναφέρεται στην αφορμή και το σκεπτικό για τη συγκρότηση της συλλογής και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σπάνια παλαίτυπα και κειμήλια της τουρκοκρατίας».

Η πρόσφατη θεομηνία που έπληξε τη Θεσσαλία προσδίδει στην ιστορική αυτή έκθεση και ένα επιπλέον χαρακτηριστικό. Την ανάγκη ενίσχυσης της επικοινωνίας του κοινού της πρωτεύουσας με τα πολιτιστικά επιτεύγματα άλλων πόλεων.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν από την επιμελήτρια, ξεναγήσεις για το κοινό και μία παράλληλη εκδήλωση. Παρακολουθείτε το website της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης για τις ημερομηνίες, που θα ανακοινωθούν.

Εγκαίνια έκθεσης Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024, 19:30

Διάρκεια έκθεσης 26 Ιανουαρίου-17 Φεβρουαρίου 2024

Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)

Ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 20:00, Σάββατο: 10:00 – 14:00, Κυριακή κλειστά
Είσοδος Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: 2103680052, www.hau.gr

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα