Σε πρεμιέρα διάσπασης για τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη εξελίχθηκε η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς αποχώρησαν 46 μέλη της Ομπρέλας, ενώ η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου είναι πλέον με το ένα πόδι εκτός, μετά την κατάθεση κειμένου στο οποίο του καταλογίζουν ακροδεξιές μεθόδους.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, επιχειρώντας να γράψει το φινάλε της θυελλώδους διήμερης συνεδρίασης με χρώματα ενότητας, απέσυρε τα περί δημοψηφίσματος, επικαλούμενος τη συνθήκη της αποχώρησης των προς διαγραφή στελεχών μαζί με την Ομάδα της Ομπρέλας και το ρόλο της Επιτροπής Δεοντολογίας- το όργανο που “επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις”, όπως χαρακτηριστικά είπε . Απευθυνόμενος στους “προεδρικούς” της αιθούσης, που είχαν καταθέσει νωρίτερα τροπολογία με αίτημα την απόσυρση του δημοψηφίσματος, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε με τη δευτερολογία του ότι “πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος δημοψηφίσματος”. Ωστόσο πρόσθεσε στέλνοντας μήνυμα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους που μένουν εντός του κόμματος ότι “το καταστατικό πάντα ίσχυε, πάντα θα ισχύει” κι ότι τον βρίσκει σύμφωνο η διατύπωση στο κείμενο πολιτικής απόφασης της Κ.Ε που λέει ότι: “Τα άτομα που εκτοξεύουν ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα”.

Ο κ. Κασσελάκης ζήτησε από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα να παραδώσουν τις έδρες τους – για να λάβει αρνητική απάντηση:

Αχτσιόγλου: Ακροδεξιές μέθοδοι από Κασσελάκη!

Σχεδόν ταυτόχρονα η Έφη Αχτσιόγλου και άλλα 10 στελέχη και βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο- “βόμβα” εναντίον του κ. Κασσελάκη, έκαναν δηλητηριώδη σχόλια για τη χθεσινή ομιλία του και τη πολιτικο-ιεδολογική έμπνευση της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον των διαφωνούντων στον ΣΥΡΙΖΑ. “Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό. Κι αυτό ενώ απευθυνόταν σε ανθρώπους πολλάκις εκλεγμένους από τους συμπολίτες μας σε πολλά επίπεδα”, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων η Έφη Αχτσιόγλου και οι Σία Αναγνωστοπούλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου και Αλέξης Χαρίτσης.

Efi

Η ομάδα των “6+6” επιμένει ότι η στάση Κασσελάκη προκαλεί τον ακραίο διχασμό, ενώ ο ίδιος και η ηγετική του ομάδα έχει την ευθύνη για τις σχετικές αρνητικές εξελίξεις. “Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε συνειδητά αντί για το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού». Είναι μια αδιέξοδη επιλογή που ευτελίζει την Πολιτική, τη Δημοκρατία και την Αριστερά”, αναφέρουν στο κείμενό του τα 11 στελέχη που το υπογράφουν, με τη δέσμευση ότι θα δώσουν μάχη για την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και αν οι της συγκεκριμένης ομάδας εξέτασαν (και) το ενδεχόμενο της αποχώρησης ακολουθώντας τον δρόμο της Ομπρέλας, επέλεξαν, όπως αποδείχθηκε να μείνουν μέχρι να …φύγουν- σίγουρα όχι όμως πριν αναμετρηθούν στο Συνέδριο.

Η έξοδος της «Ομπρέλας»

Αντιθέτως η Ομπρέλα θεώρησε δρόμο χωρίς επιστροφή την αποχώρηση καταρχάς από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, κατά την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης χρέωσε μεγάλο μέρος της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις συζητήσεις της τάσης για τοπικά νομίσματα και στις δηλώσεις Κατρούγκαλου. Στελέχη της Ομπρέλας άλλωστε είχαν προαναγγείλει την αποχώρηση και ως εκ τούτου τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Ευκλεί δης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα καλούνται τώρα από τον κ. Κασσελάκη – όχι να ανεξαρτητοποιηθούν, όπως και θα πράξουν – αλλά να παραδώσουν αύριο τις βουλευτικές τους έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ.

protothema.gr